mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 24.06.2021 13:40:27

Kako do hrustljavih perutničk? Pred nakupom žara se vprašajte …

Čeprav se peka na žaru sliši kot najbolj preprosto opravilo na svetu, pravi žar mojstri vedo, da temu ni tako. Če se na delo ne pripravimo zares dobro, gre med samo peko lahko marsikaj narobe. V nadaljevanju vam posredujemo nekaj vprašanj pravih mojstrov žara, ki si jih zastavite še preden zanetite ogenj.

Za koliko ljudi boste pekli?
Za pripravo družinskih kosil bo dovolj žar na oglje manjšega premera ali plinski žar z dvema gorilnikoma. Za večja druženja pa le izberite večjega ali plinski žar z vsaj tremi gorilniki!

Kako pogosto boste pekli?
Če boste žar uporabljali pogosto, je smiselno razmisliti o plinskem žaru. Plinski žari so enostavnejši za uporabo, hitro dosežejo primerno temperaturo za peko in tako privarčujejo kar nekaj časa pri sami pripravi.

Kaj in kako boste pekli?
Če želite eksperimentirati z različnimi metodami peke, potem je pomembna tudi vrsta žara. Na žarih lahko dimite ali pečete pri zelo visokih temperaturah, direktno ali indirektno. Za manjše kose so seveda dovolj manjši žari, za peko večjih kosov mesa pa si le omislite večji žar.



Žar na oglje ali plinski žar?
Priprava žara na oglje je bolj zahtevna, saj je potrebnih vsaj 30 minut segrevanja, preden lahko začnemo peči, pa tudi uravnavanje temperature žara zahteva kar nekaj spretnosti. Več dela imamo tudi s čiščenjem, krajša pa je tudi njihova življenjska doba. Enostavnejša je gotovo izbira plinskega žara, pa še gorivo je cenejše.

Družba Butan plin širi nabor svojih energetskih rešitev ter kot prva na slovenskemu trgu ponuja 100 % obnovljivi vir energije – biopropan. Odslej bodo vse njihove zelene jeklenke polnjene z 20 % biopropana, delež slednjega pa bodo v prihodnje še povečevali. Biopropan je obnovljiv plin, ki ga pridobivamo večinoma iz izrabljenih rastlinskih olj in maščob. Kemično je povsem enak običajnemu propanu, vendar v nasprotju z njim ne izhaja iz fosilnih goriv, temveč je popolnoma organskega izvora. Kar je najpomembneje – uporablja se ga lahko z obstoječo tehnologijo. Še zmeraj ga lahko uporabljamo na istih napravah in ima enako kalorično vrednost kot propan, le s to prednostjo, da njegova proizvodnja zmanjša emisije ogljikovega dioksida (CO2) do 80 %.

Trik, kako do hrustljavo zapečenih perutničk
Skrivnost sočnih in hrustljavih perutničk je soparjenje pred pečenjem. Med soparjenjem se stopi nekaj maščobe, kar omogoči boljšo hrustljavost. Za boljši okus jih pred pečenjem na žaru čez noč hladimo v hladilniku. In kaj sploh pomeni soparjenje? Perutničke dan prej položite v soparnik, zavrite vodo v njem in perutničke segrevajte v sopari približno 10 minut. Nato jih ohladite in dobro osušite ter poljubno začinite. Če jim privoščite počitek v hladilniku čez noč, bodo še okusnejše. Pred peko jih pravočasno vzemite iz hladilnika, saj jih na žar postavite šele, ko dosežejo sobno temperaturo.

Značke: žar, peka

Članki iz rubrike