kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

sta
sta
0 02.06.2020 19:08:07

Politika podprla novi državni praznik - Dan slovenskega športa! Pa bo tudi dela prost dan?

m24
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je v drugi obravnavi soglasno podprl uvedbo novega državnega praznika, dneva slovenskega športa.

Dan slovenskega športa pa bomo obeleževali kot delovni dan, torej dela ne-prost dan. Vse poslanske skupine so napovedale podporo prazniku športa, a so se pojavila razhajanja o ustreznem datumu.

Dopolnitve zakona o praznikih in dela prostih dnevih je še pred pandemijo novega koronavirusa in ustanovno sejo nove vladne koalicije predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Gregorjem Židanom, ki je v tem času iz poslanske skupine SMC prestopil v poslansko skupino SD.

Pobudo za takšen praznik je lani dal Olimpijski komite Slovenije (OKS). Dan slovenskega športa bi bil posvečen zavedanju pomembnosti telesne dejavnosti za zdravje vsakega državljana Slovenije. To bi bil dan, ob katerem bi še posebej izpostavili šport in telesno kulturo nasploh.

V skladu s prvotnim predlogom bi ta dan obeleževali 1. oktobra, na dan, ko je bil leta 1863 ustanovljen Južni Sokol. Vendar pa bi se ta datum, kot je bilo izpostavljeno v današnji razpravi, prekrival z mednarodnim dnevom starejših, ki se ga že obeležuje 1. oktobra.

Zato se je odbor, kot je pojasnila Janja Sluga (SMC), da ne bi zasenčili mednarodnega dneva starejših, odločil za nov, po mnenju odbora ustreznejši datum. Odbor je po 15 minutni pavzi, ki je bila namenjena usklajevanju pogledov, s soglasno večino 12 navzočih članov odbora sprejel dopolnilo, da se dan slovenskega športa obeležuje 15. oktobra, na dan, ko je bil leta 1991 ustanovljen slovenski olimpijski komite.

navijaci
m24


Odbor ni podprl dopolnila poslanske skupine Levice, ki je predlagala, da bi dan slovenskega športa šteli med v Sloveniji dela proste dneve.

Zakonska rešitev bo zdaj romala v drugo obravnavo na sejo državnega zbora, kjer bodo lahko poslanke in poslanci odprti člen še dopolnjevali.

Uvodne minute seje odbora so minile v znamenju postopkovnega zapleta, kdo bo predlog za uvedbo novega praznika predstavil prvi, prvopodpisani Židan ali njegova nekdanja strankarska kolegica iz SMC Janja Sluga. Nazadnje je predsednica odbora Eva Irgl (SDS), po protestu poslancev SD, k uvodni predstavitvi povabila Židana.

Po uvodnem prostem teku so se člani odbora lotili besedila zakonskega predloga, ki ima zgolj dva člena, torej člen o začetku veljave in vsebinsko določbo, ki se glasi: "1. oktober - dan slovenskega športa".

Vendar pa podpredsednik OKS Janez Sodržnik kot predstavnik pobudnika športnega praznika za ta datum ni navdušil večine na odboru, ki so jo nasprotno prepričali argumenti Sindikata upokojencev Slovenije o nesprejemljivosti sovpadanja športnega praznika z dnevom starejših.

Mnenje tega sindikata je na odboru povzela tudi predstavnica ministrstva za delo, torej da bi s praznovanjem praznika športa, na isti dan, ko je generalna skupščina Združenih narodov razglasila mednarodni dan starejših, preusmerili družbeno pozornost s problemov, ki tarejo starejše.

Sodržnik ni uspel niti s prepričevanjem, da 1. oktober ni bil izbran naključno, da gre za poklon sokolskemu gibanju, iz katerega vrst sta izšla velikana slovenskega športa, telovadca Leon Štukelj in Miro Cerar, da bi šlo za "češnjo na torti" dejavnostim ob evropskem tednu športu od 23. do 30. septembra. Prav tako je Sodržnik prepričan, da bi lahko praznovanje športa in dneva starejših združili v eno celoto in posvetili seniorjem ter pomenu rekreacije za vse generacije.

slovenija mm 2
Martin Metelko

Članki iz rubrike