Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

mleto-mešano-meso Svet24.si

Pozor, to mleto meso, ki se morda skriva v vašem ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 12.05.2020 14:43:38

Kako ohraniti zdravje ter okrepiti srce in pljuča?

Za razgibavanje in ohranjanje zdravja ne potrebujete telovadnice, ampak je dovolj že nekaj prostora doma. Tudi domača vadba je lahko učinkovita, hkrati pa jo lahko izvajate kadarkoli.

Pljuča in kardiovaskularni sistem zagotavljata telesu dovolj krvi in kisika, pri čemer je raven slednjega pri arterijski krvi 98 %, v venski pa 75 %. Če ne delujeta, kot bi morala, raven kisika v krvi pade, kar vpliva na presnovo celic, v nekaterih primerih pa lahko povzroči resne posledice. Ohranjanje zdravja zato zahteva tudi telovadbo, prilagojeno tej funkciji človeškega telesa.

Katere vadbe so najboljše?
Za ohranjanje »kondicije« kardiopulmonalnih funkcij odlično vadbo predstavljajo tek, hitra hoja, veslanje, vadba na eliptičnem trenažerju, plavanje, tai chi in dihalne vaje. Zbrali smo nekaj primernih za dom, izberite pa tisto, ki vam najbolj ustreza.

Dihalne vaje, hitra hoja in tek na tekalni stezi – primerno za začetnike
Vadbe so zaradi priporočene intenzivnosti dejavnosti, zahtevane spretnosti in opreme manj zahtevne. Med hojo ali tekom poskušajte vdihniti in izdihniti na vsake 3, 9 ali 18 korakov. Izdihnite močno, da prečistite zrak v pljučih, nato pa jih napolnite z globokim vdihom. Po približno desetih minutah boste občutili naraščanje telesne temperature, če se začnete potiti po 30 minutah, pa to pomeni, da je kardiopulmonalna funkcija začela delovati. Ko bo vadba postala preveč preprosta, napotke za intervalne treninge visoke intenzivnosti (HIIT) poiščete na spletu in jo dvignete na naslednjo raven.

Eliptični trenažer in veslaška naprava – primerno za odrasle
Vadbe na eliptičnem trenažerju ali napravah za veslanje krepijo srce, pljuča in mišice, obenem pa pri tem porabljate maščobe in izboljšujete telesno pripravljenost. Med vadbo bo pametna ura Huawei Watch GT 2 spremljala srčni utrip in porabljene kalorije, nato pa vadbo analizirala in zapovedala čas okrevanja. S tem pa vam bo ponudila celovito spremljanje vadb na omenjenih pripravah.Dihalne vaje – primerno za fizično manj aktivne
Napihovanje balonov, kot skrb za zdravje, se morda sliši smešno, vendar so dihalne vaje izredno učinkovite. Zdravniki jih predlagajo bolnikom s slabo pljučno funkcijo za njihovo krepitev. Pravilno napihovanje pa je drugačno od običajnega. Najprej globo vdihnete in pljuča čim bolj napolnite z zrakom, nato pa ga počasi in enakomerno pihate v balon. Hkrati poskušate izdihniti ves zrak iz sebe. Poudarek ni na hitrosti in količini zraka, raje se osredotočite na zaključek vdiha in izdiha.

Kako preverite raven kisika v krvi (SpO2) in srčni utrip?
Raven kisika v krvi je odstotek s kisikom nasičenega hemoglobina glede na celotno količino hemoglobina v krvi in je pomembni fiziološki kazalnik delovanja dihalnega sistema. Meritev pa vam bo omogočila pametna ura Huawei Watch Gt 2e. Ko je na zapestju, pritisnite zgornjo tipko in v meniju izberite funkcijo merjenja SpO2, nato pa sledite navodilom na zaslonu. Traja manj kot minuto, v tem času morate biti čim bolj pri miru, nakar na zaslonu v realnem času spremljate odstotek nasičenosti krvi s kisikom.

Pametna ura ima optično tipalo, ki lahko ves dan spremlja in beleži srčni utrip. Če to želite, morate v aplikaciji Huawei Zdravje izbrati funkcijo neprekinjenega beleženja srčnega utripa. Med vadbami pa vam lahko ura postreže tudi z drugimi podatki, na primer z intervali srčnega utripa ali pa vas obvesti, ko utrip doseže gornjo mejo. Sicer pa je vadba najbolj učinkovita takrat, ko je srčni utrip v izbranem intervalu.

Pametna ura Huawei Watch GT 2e, ki je na voljo po priporočeni ceni 199,99 evra, je izvrstna spremljevalka pametnim telefonom Huawei P40, Huawei P40 Pro in Huawei P40 lite, ki so prav tako že na voljo na slovenskem trgu. Poleg zmogljivih procesorjev ter poudarka na fotografski odličnosti jih odlikuje tudi tržnica AppGallery, ki je postala osrednje mesto za priljubljene lokalne in globalne aplikacije za uporabnike naprav Huaweia.

Značke: huawei, ura, zdravje

Članki iz rubrike