Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

nu
nu
5 11.05.2020 08:45:07

DOKAZ! Čeferinov prijatelj je Sloveniji ponujal CENEJŠE maske, toda ... Poglejte si, kaj se je zgodilo!

Profimedia
Slovenija bi lahko zaščitne maske v času najhujših razmer in pomanjkanja na trgu kupila ceneje in brez posrednikov. Objavljamo ključni dokaz.

Kitajski trgovski velikan Alibaba je konec marca državi ponujal zaščitne maske po ceni, za polovico nižji od tistih, ki so jih dobavljali slovenski posredniki.

To dokazujejo dokumenti, ki so jih v uredništvu necenzurirano.si dobili na vpogled po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Gre za ključni dokaz, da bi lahko država zaščitne maske kupovala ceneje. Če bi jih naročila pri Alibabi, bi posel zelo verjetno izgubila nekatera slovenska podjetja, za katera so lobirali vplivneži iz političnih krogov. Njihove ponudbe so bile namreč precej dražje od Alibabine.

Ali je prav to razlog, da so poslu nasprotovali tudi v samem vrhu vlade Janeza Janše, za zdaj ni jasno. Na koncu država ni izpeljala nakupa, pri katerem jo je predsednik evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin povezal z lastnikom Alibabe Jackom Majem. Uradno zato, ker je Alibaba želela denar vnaprej in ni predložila ustreznih certifikatov.

Toda oba razloga sta ob poznejših razkritjih spornih poslov z opremo sila nenavadna. Država je namreč nekaterim domačim ponudnikom opremo plačevala vnaprej. Od slovenskih podjetij pa je kupovala tudi maske, ki niso imele ustreznih certifikatov.


Kako so našli cene, ki jih je ponujala Alibaba
V torek, 31. marca, je Slovenski državni holding (SDH) izpeljal skupščino Pošte Slovenije. Sprejete sklepe je označil kot poslovno skrivnost, torej jih je skrival pred javnostjo. Ker gre za izrazito redek primer, smo se na SDH obrnili s prošnjo, da nam po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja posreduje vsebino skupščinskih sklepov.

SDH nam je v dveh dneh odobril vpogled. Že iz predhodnih pojasnil SDH je bilo razvidno, da je bila skupščina namenjena "izvedbi konkretnega posla logistične izvedbe nakupa in dobave zaščitnih sredstev zavodu za blagovne rezerve". Vsebina sklepa razkriva, da bi Pošta Slovenije sodelovala pri dobavi zaščitnih mask, ki jih je državi pred tem ponudila Alibaba.

Pošta Slovenije bi pomagala pripeljati:
- milijon kosov kirurških mask po ceni do 0,55 ameriškega dolarja na kos in
- pol milijona dihalnih mask z zaščitnim filtrom KN95. Cena: do 1,54 dolarja za kos

Članki iz rubrike