900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
5 03.04.2020 12:04:20

Ljubitelji stav, POZOR! Premalo dogodkov? Slovenska športna loterija pripravlja novosti

stavni listek
ŠL
Pomemben vir prihodka financiranja slovenskega športa so tudi sredstva, pridobljena s strani Športne loterije. Gre za večmilijonski znesek, bržkone pa se bo v letošnjem letu zaradi pandemije koronavirusa precej zmanjšal.

V času mirovanja športa se je število stav že močno zmanjšalo, vse ožja je tudi ponudba dogodkov, na katere bo možno staviti v prihodnjih mesecih. Iz tujine že prihajajo novice, da je nekaterim športnim loterijam promet padel tudi do 90 odstotkov.

Tudi v Sloveniji je opazen trend padanja. Prvi razlog za padec je trenutno zaprtje prodajne mreže, ki se sklada z ukrepi v boju proti širjenju pandemije. "Tudi na spletu, kjer je ponudba stavnih možnosti zaradi odpovedanih športnih dogodkov manjša, se pozna določen upad, ki je več kot tretjinski," je za STA povedal predsednik uprave Športne loterije Edvard Kolar.

Po treh tednih, tako Kolar, je še prezgodaj za ocene škode, ki se obeta na področju športnih stav. Največ bo odvisno od nadaljnjega razpleta dogodkov v povezavi s krizo.

"Vsaka ocena bi bila nehvaležna, saj gre za položaj, s katerim se industrija športnih stav soočila prvič. Tudi trajanje pojava virusa in ukrepov, ki sledijo, je neznanka. Iz zdaj zbranih ocen je mogoče sklepati, da bo izpad, glede na plan, presegel četrtino na letni ravni in še tu gre za optimistično oceno."


Športna loterija se sooča z dvema spremenljivkama, ki bosta močno okrnila igranje. Prvo je čas trajanja, drugo pa je ponudba dogodkov. Dnevno se vrstijo odpovedi in predčasno se zaključujejo tekmovanja, ki so redni del ponudbe. Na današnji dan je v ponudbi nekaj ruskega hokeja, namiznega tenisa, še v četrtek je bil na stavnicah tudi beloruski nogomet. Manjkajo pa predvsem vse atraktivne nogometne lige.

Na vseh športnih loterijah, tudi na slovenski, si zato trudijo za dodatno ponudbo. "Kriza pospešuje iskanje alternativ športnim stavam. Športna loterija to počne le v okvirih, ki so določeni z zakonom in dodeljenimi koncesijami. Torej, na voljo je omejen nabor možnosti. Kljub vsemu pa se pripravlja kar nekaj novosti. Trend rasti kažejo virtualni športi, lige, e-športi in podobna področja. Športna loterija pa bo kmalu ponudila stave tudi na druge dovoljene, ne samo športne dogodke. Na tem področju smo skladni s trendom razvoja, ki ga lahko spremljamo tudi na mednarodnem trgu," še pravi Kolar.

Najbolj aktualna za športne stavnice bo odločitev Evropske nogometne zveze o nadaljevanju ali predčasnem končanju sezone 2019/20, saj gre za najširši in najbolj atraktivni segment vseh stavnic. Prav ta del športa bo tisti, ki bo v večji meri zagotovil prihodke ali izpad vsem stavnicam. Dokler ne bo znana končna odločitev pa bo tudi o učinku pandemije koronavirusa na stave težko govoriti.

"Vsi, ne samo stavnice, upamo, da se bo šport vrnil v normalne tirnice, da bo čim več dogodkov prestavljenih in ne odpovedanih. Posledice pa bo čutiti tudi v rasti in razvoju drugih produktov in številu uporabnikov, ki bodo za igranje uporabljali internet. Torej, gre za vplive na več ravneh, predvsem 'karantena' celotnega športa, ki bi trajala dalj časa, npr. več kot pol leta, bi bila lahko za stavnice resen izziv in tudi težava," je še razložil Kolar.

Fundacija za šport (FŠO), ki je eden izmed finančnih stebrov športa, je še pred krizo razpisala za 8,5 milijona evrov sredstev. Fundacija veliko večino denarja dobi iz koncesijskih dajatev iz iger na srečo Loterije Slovenije in Športne loterije. Tako kot tudi sestrska Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) jo je leta 1998 ustanovil državni zbor. Fiho od Športne loterije dobi skupaj 20 odstotkov od koncesijskih dajatev, od Loterije Slovenije pa 80 odstotkov. Obratno je pri FŠO.

Značke: igre, koronavirus, šport

Članki iz rubrike