duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 4. junija

orban jansa Reporter.si

Ogrske nočemo, Prekmurja ne damo: 100 let po ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

hauser Njena.si

Glasbenik v bolečinah: Hauser okreva po operaciji

STA
STA
1 26.11.2019 12:15:12

Rusiji se obeta eden najhujših udarcev: Grožnje s samega vrha, Ganus za pomoč prosi Putina

Reuters
Posebna komisija Svetovne protidopinške agencije (Wada) je zaradi neupoštevanja dopinških pravil predlagala, da se ruskim športnikom tudi v naslednjih štirih letih prepove uradno nastopati na mednarodnih tekmovanjih. Wada bo o novem suspenzu Rusije odločala na seji izvršnega odbora v ponedeljek, 9. decembra, v Parizu in ga po napovedih potrdila.

Vodja ruske protidopinške agencije (Rusada) Jurij Ganus je v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da pričakuje dolge kazni za ruske športnike in popolno prepoved nastopa na olimpijskih igrah v Tokiu 2020, ker naj bi oblasti v Moskvi mednarodnim preiskovalcem predale prirejene laboratorijske podatke.

"Ruski olimpijski ekipi bodo prepovedali nastop na olimpijskih igrah v Tokiu ... Mislim, da se bo enako zgodilo za zimske igre na Kitajskem," je dejal Ganus za AFP po tem, ko je postalo jasno, da bo Wada predlagala štiriletni suspenz Rusije z mednarodnih tekmovanj. Ruski protidopinški šef pričakuje, da bo Svetovna protidopinška agencija predlog potrdila.

"To je resničnost," je za AFP povedal Ganus, potem ko je v ponedeljek odbor Wade izvršilnemu odboru podal predlogu za nov suspenz Moskve zaradi prirejenih laboratorijskih podatkov.

Najboljši scenarij, do katerega lahko po mnenju Ganusa pride, je, da le omejijo nastope ruskih športnikov oziroma jih nekaj povabijo na OI, kot se je zgodilo za OI 2018 v Pyeongchangu. Ruski športniki so na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji lahko nastopili v nevtralnih oblačilih brez nacionalnih simbolov, zastave na slovesnostih in državne himne.

Ganus poleg že omenjenih kazni za Rusijo zaradi zlorabe dopinga pričakuje še druge kazni, kot so omejitve ali prepovedi mednarodnih tekmovanj v Rusiji, izključitev ruskih funkcionarjev iz mednarodnih športnih zvez ter denarne kazni.


Svetovna protidopinška agencija od Rusije zahteva, da pojasni nepravilnosti v podatkih. Preiskovalci Wade sumijo, da je prejšnje vodstvo laboratorija v Moskvi manipuliralo in na ta način skušalo zakriti dopinške primere, ki jih je podpirala država. S predajo podatkov naj bi Rusija pokazala, da se uspešno bori proti dopinškim aferam, a je storila vse prej kot to, pravi Ganus.

Ganus verjame, da je prišlo do tako velikih manipulacij, da le odgovori Wadi s strani ruskih oblasti tokrat ne bodo dovolj. Hkrati je dejal, da ne on ne njegov laboratorij nimata dostopa do baze podatkov.

Ganus, ki Rusado vodi od leta 2017, je prepričan, da Rusija nujno potrebuje novo športno vodstvo, predsednika Vladimirja Putina pa je pozval, naj posreduje. "Upam, da se bo predsednik aktivno vključil v reševanje težav. Najbolj tragično pri vsem tem je, da so naši športniki postali talci dejanj naših športnih funkcionarjev."

Preiskovalci Wade sumijo, da so se v osrednjem nacionalnem laboratoriju v Moskvi prikrojili analize pri več kot 1000 vzorcih. Po izglasovanem sklepu pa bo Rusijo pred novim suspenzom lahko rešilo le mednarodno športno arbitražno sodišče Cas v Lozani, na katerem bo lahko Rusija izpodbijalo novo prepoved.

Ruska športna javnost se ob tem sprašuje, kaj bo z evropskim prvenstvom v nogometu prihodnje leto, na katerem bo Rusija med prirediteljicami, v primeru, da bo prepoved obveljala. Štiri tekme so namreč na koledarju v Sankt Peterburgu, tri v skupini in ena četrtfinalna.

Afera okoli ruskega dopinga je izbruhnila leta 2015, ko je komisija Wade na podlagi pričanj žvižgačev našla dokaze o obsežnem s strani države sponzoriranem dolgoletnem sistemu zlorab.

Značke: doping, rusija, kazen

Članki iz rubrike