pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Goran Dragić, Greice Murphy Njena.si

Goran Dragić izbranko pripeljal v Slovenijo

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 03.10.2019 13:11:54

Huaweieva strategija za kakovostni zvok

Glede na poročilo podjetja Huawei se bo število digitalnih naprav na prebivalce iz 2 v letu 2015 povečalo na 25 leta 2025. Hitra rast pa zastavlja vprašanje, kako omogočiti gladko in preprosto interakcijo? Odgovor se seveda skriva v takojšni samodejni prepoznavi govora.

Prepoznava govora je naravno in učinkovito sredstvo interakcije med človekom in strojem ter v primerjavi z na dotik občutljivim zaslonom, ki prevladuje v dobi mobilnega interneta, hitrejše ter zato primernejše za dobo interneta stvari (IoT). Ker so najbolj zasebna in priročna naprava za reprodukcijo zvoka, bodo zato slušalke postale nepogrešljiv del življenj. Od njih pa bomo zahtevali stabilno povezavo, brezhibno preklapljanje med napravami in zelo kakovostni zvok.

Zaradi vse večjega povpraševanja po kakovostnih brezžičnih slušalkah, je Huawei razvil čip Kirin A1. Podpira Bluetooth standard 5.1 ter njegovo nizkoenergijsko različico ter brezžični prenos pravega stereo zvoka (TWS). Skupaj z lahkim operacijskim sistemom (LiteOS) bo čip zagotovil vrhunsko zvočno izkušnje v vseh primerih rabe.

Kirin A1 premika meje brezžičnega zvoka
Čip Kirin A1 je prvi v industriji s podporo obeh različica standarda Bluetooth 5.1 (BT in BLE). Narejen je v visoko integrirani modularni arhitekturi (3+1) z napredno enoto za Bluetooth povezavo, zmogljivo enoto za obdelavo zvoka in nizko energijskim aplikativnim procesorjem z ločeno enoto za upravljanje porabe energije.

Prve brezžične stereo slušalke (TWS) so bile enokanalne. Naprava je hkrati prenašala zvok levega in desnega kanala na glavni zvočni gonilnik, ta pa je enega od kanalov posredoval sekundarnemu. Tovrstni način prenosa zvočnega signala je neučinkovit, zamude so daljše, povezava nestabilna, poleg tega pa slušalke porabijo več energije. Večina sodobnih stereo slušalk ima izboljšano obliko prenosa. Glavnemu gonilniku kanala ni več treba posredovati sekundarnemu, kajti ta ga je sposoben sprejeti neposredno od naprave. Ker pa je prenos še vedno enokanalen in je zaradi sinhronizacije potrebna povezava med obema gonilnikoma, so motnje še vedno prisotne.

Da bi se izognili tudi najmanjšim motnjam, je Huawei razvil tehnologijo dvokanalnega sinhronega prenosa zvoka neposredno na levi in desni gonilnik. Zahvaljujoč njej je zakasnitev predvajanja zvoka pri slušalkah Huawei FreeBuds 3 nižja od 190 ms, zvok pa usklajen s sliko na pametnem telefonu na primer med gledanjem video vsebin. Na podlagi novih algoritmov za izbiro frekvenčnih kanalov, slušalke prepoznajo kanale Bluetooth, ki jih moti morebitno bližnje omrežje Wi-Fi in se jim izognejo. Možnost, ki do izraza pride v zapletenih okoljih, kot so letališča ali nakupovalna središča s kopico omrežji Wi-Fi.

Čip Kirin A1 ima tudi močan digitalni procesor za obdelavo signalov (DPS) za aktivno dušenje hrupa. Slušalke namreč prepoznajo hrup okolice, čip pa ustvari nasprotni signal, ki ga izniči. Poleg večjega uživanja v kakovostni glasbi, funkcija pripomore tudi pri jasnejših telefonskih razgovorih. Na voljo je tudi izboljšan algoritem prepoznave govora ta aktivacijo naprav ali priklic digitalnega pomočnika.



Sistem LiteOS doda inteligenco zvočnim napravam
Ključno vlogo na napravah interneta stvari ima operacijski sistem. Leta 2012 razviti sistem Huawei LiteOS je osnova za tovrstne naprave, saj vsebuje vitek sistem, brez katerega naprava ne bi delovala ter skupek vmesne programske opreme (middleware). Huawei ga uporablja na različnih napravah, kot so osebne nosljive naprave, naprave pametnega doma in drugih.

Prilagojen je vodilnim čipom in modulom, ki jim omogoča učinkovito delovanje. Lahko abstrahira funkcije strojne opreme in ustvari standardne vmesnike z bogatimi zmogljivostmi, kot so vmesnik za medsebojno povezavo naprav, za povezavo v oblak, za tipala, umetno inteligenco in podobno. S sistemom so opremljene tudi slušalke Huawei Freebuds 3, omogoča pa jim hitrejše povezovanje z več napravami Huawei.

Pet glavnih kategorij izdelkov
Huaweieva strategija na področju naprav za reprodukcijo zvoka je osredotočena na pet ključnih kategorij brezžičnih izdelkov: stereo slušalke (TWS) z ušesnimi čepki, slušalke za okrog vratu, pametna očala, zvočnike in prihajajoče naglavne slušalke.

Slušalke FreeLace so opremljene s tehnologijo hitrega polnjenja HiPair, predstavljajo pa dobro kombinacijo mode ter tehnološke odličnosti. V sodelovanje s podjetjem Gentle Monster je Huawei izdelal tudi pametno kombinacijo zvoka in očal. Poseben je tudi Bluetooh zvočnik, ki ni samo prenosljiv, temveč se dva prepoznata ter samodejno tvorita levi in desni kanal ter omogočita 360-stopinjsko izkušnjo stereo zvoka.

Povezovanje prihodnosti
Povezovanje prihodnosti (ang.: connecting the future) je Huaweieva vizija trajnostnega razvoja. Po 32. letih prizadevanj in vztrajnosti je Huawei postal vodilni globalni ponudnik opreme IKT (informacijska in komunikacijska oprema) in pametnih telefonov, z vizijo omogočiti digitalni dostop vsem za popolnoma povezan in inteligentni svet.

Galerija

Članki iz rubrike