ženski Dobra karma

Kako svetovati, da bo naš nasvet sprejet?

Anika Horvat Svet24.si

Anika res že drugič v pričakovanju?

POL2020423GIL2622zt Reporter.si

Patološka janšofobija na eni in odrešenjsko ...

aleksandra sadowska Svet24.si

FOTO: Želela je črne, zdaj je oslepela

33237601_10215838954103822_4379490890880647168_n_0 Necenzurirano

Novi poslanci: "udbovec", strokovnjak za zvonove, ...

chang (3) Njena.si

Špela Grošelj je bila kar naenkrat videti drugače

hana rodić3 Njena.si

Hana razkriva: Šov v hiši s pomočjo alkohola?

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
1 20.08.2019 15:22:05

Silhuete policistov za večjo prometno varnost na cestah Zgornjega Posočja

Silhueta policistke z radarjem.
Facebook/Policija.si
Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko sta v ponedeljek v Kobaridu predstavili novo obliko preventivnih aktivnosti za večjo prometno varnost, in sicer postavitev silhuet policista in policistke z radarjem na cestah Zgornjega Posočja.

Namen silhuet, ki so v naravni velikosti, je opozarjati voznike na nevarnosti na cestah, predvsem pa jih spodbuditi, da zmanjšajo hitrost vožnje.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica bodo silhuete policista in policistke z radarjem postavljali na območjih cest Predel–Bovec, Žaga–Kobarid, Trenta–Bovec, Staro selo–Kobarid in Robič–Staro selo.

Podobne silhuete je slovenska policija v preteklosti že uporabljala. Uporaba pa je imela pozitiven preventivni učinek, saj vozniki, ko jo opazijo, zmanjšajo hitrost svoje vožnje, zaradi česar se posledično umiri promet.

Stanje varnosti cestnega prometa se je v prvi polovici leta močno poslabšalo ravno v Posočju
Policisti PU Nova Gorica so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta obravnavali skupno 519 prometnih nesreč (leta 2018 so jih obravnavali 479, leta 2017 pa 481). V primerjavi z enakim lanskim obdobjem je v porastu tudi število smrtnih prometnih nesreč, ki jih je bilo letos na tem območju 7 (leta 2018 4, leta 2017 7), v še večjem porastu pa je število smrtnih žrtev, ki jih je bilo letos že 11 (v letu 2018 so bile 3, leta 2017 pa 6).

Kar 8 od skupaj 11 smrtnih žrtev na območju PU Nova Gorica, je življenje izgubilo v 4 prometnih nesrečah, ki so se zgodile v Zgornjem Posočju (7 jih je umrlo na območju PP Bovec, 1 na območju PP Tolmin).


Policijska uprava Nova Gorica je pripravila načrt ukrepov za izboljšanje stanja. Načrt vključuje predvsem povečan nadzor prometa in večjo prisotnost policistov. Na tem območju se je povečala tudi prisotnost policistov Specializirane enote za nadzor prometa.

Vzporedno pa potekajo tudi številne preventivne aktivnosti, predvsem v smislu osveščanja voznikov. Tako so bile s pomočjo občin v Zgornjem Posočju postavljene številne opozorilne table z meritvami hitrosti »Vi vozite«, v sodelovanju z lokalno skupnostjo in občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je bilo izvedenih več medijskih in drugih aktivnosti za osveščanje in izobraževanje voznikov, v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa je bila izdelana preventivna zloženka v več jezikih, ki opozarja voznike na cestne pasti in je bila razdeljena po turistično-informacijskih pisarnah, kampih, moto zborih doma in v tujini itd.

V letošnjem letu se je število smrtnih žrtev glede na leto poprej povečalo tudi na državni ravni
Policisti so tako v prvih sedmih mesecih po vsej Sloveniji obravnavali 10.241 (10.333) Podatki v oklepajih so za enako obdobje leta 2018. prometnih nesreč. V teh prometnih nesrečah se je 409 oseb (477) hudo telesno poškodovalo, 3.543 (3.934) pa lahko telesno poškodovalo. Na naših cestah je umrlo 66 (54) udeležencev cestnega prometa. V smrtnih prometnih nesrečah je umrlo največ voznikov osebnih avtomobilov, in sicer 18 (17), 12 (8) potnikov v osebnih avtomobilih, 11 (7) voznikov motornih koles in 11 (8) pešcev. Najpogostejši vzroki so še vedno vožnja z neprilagojeno hitrostjo, nepravilna stran in smer vožnje ter neupoštevanje pravil prednosti.

Vesna Marinko, v.d. direktorice Agencije za varnost prometa je poudarila: "Veseli me, da smo se srečali z vsemi predstavniki, ki se ukvarjajo v Posočju s prometno varnostjo. Takšna srečanja in povezovanja zagotovo prispevajo k boljši prometni varnosti. Zavedam se, da gre za majhne korake, vendar gre za odločne korake v pravo smer. Kajti prometna varnost zadeva se nas. In dokler se tega ne bomo zavedali in dokler bomo mislili, da je prometna varnost stvar samo Agencije za varnost prometa in policistov, je ne bomo izboljšali. Naš cilj ni pripravljati zakonov, ki bodo višali kazni, temveč je cilj preventiva, izobraževanje in opozarjanje. Naši cilji so povezovanje, spodbujanje vsakega posameznika h kritičnemu premisleku in odgovornemu ravnanju ter spodbujanje vseh udeležencev v prometu k strpni vozniški kulturi. Kajti s prometno varnostjo bomo lahko zadovoljni šele, ko na naših cestah ne bo nihče več izgubil življenja. "

Policisti in Javna agencija za varnost prometa svetujemo previdnost na cesti!

Vse voznike v cestnem prometu pozivamo: vozite strpno, v skladu s cestnoprometnimi pravili ter upoštevajte in spoštujte druge udeležence v prometu.

Značke: policija, silhueta

Članki iz rubrike