ženska Dobra karma

Energijska napoved od 26. 2. do 5. 3.: na udaru ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 28. februarja

POL2020423GIL2622zt Reporter.si

Patološka janšofobija na eni in odrešenjsko ...

Anika Horvat Svet24.si

Anika res že drugič v pričakovanju?

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Furs od Zorana Jankovića terja osem letnih plač

Ana Praznik Njena.si

Ana Praznik vitkejša na male ekrane?

hana rodić3 Njena.si

Hana razkriva: Šov v hiši s pomočjo alkohola?

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
1 15.07.2019 14:49:22

Odkrivamo najboljše foto kotičke Slovenije: Velika planina, prostrani pašniki, idilično pastirsko naselje in razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe

Fotografija Velike planine, posneta s Huawei P30 Pro.
Huawei
Slovenija slovi po mnogih planotah, ki sicer niso znane po svoji mogočni višini, temveč predvsem po čudovitih razgledih, prijetnih izletnih poteh in raznih tradicionalnih značilnostih, ki privabljajo turiste in očarajo prav vsakega.

Za vse oboževalce planinskega sveta, športnih aktivnosti, izletov, tradicionalnih lesenih pastirskih stanov, svežega zraka, prelepih zelenih pašnikov ter predvsem miru in počitka pa v vsej svoji lepoti stoji Velika planina. Ker gre za eno najbolj obiskanih turističnih atrakcij v Sloveniji, se je prav tja odpravil priznan fotograf Jaka Ivančič in njene lepote zajel v objektiv svojega Huawei P30 Pro.

slovenija
 cilja vodi več poti 

Na Veliko planino iz doline vodi več poti. Najhitreje boste nanjo prispeli z gondolo iz Kamniške Bistrice in nato nadaljevali vožnjo z dvosedežnico do vrha. Vzpona se je delno prav tako mogoče lotiti z avtom ob spremstvu prelepih razgledov na dolino Podvolovjek, Lepenatko, Rogatec in Raduho. Za tiste, ki pa nekoliko raje izletujejo na »lasten pogon«, obstajajo seveda tudi peš in kolesarske poti iz doline. Asfaltirana cesta te ne pripelje popolnoma do vrha, zato planina nudi brezplačni parking in od tam naprej so možne le še peš poti do cilja. Ne glede na to, katero pot boste izbrali, spremljali vas bodo idilični fotografski scenariji, ki jih je vredno izkoristiti. Huawei P30 Pro je na tej točki popoln fotografski sopotnik za tovrstne pohodniške izlete, saj omogoča zajetje profesionalnih rezultatov brez nošenja težkih fotoaparatov.

IMG_20190624_203542
Do vrha nas vodi več poti.
Huawei

IMG_20190624_172817
Širokokotna objektiva Huawei-a P 30 Pro zajame več.
Huawei

Idilično pastirsko naselje
Veliko planino sestavlja več vrhov, njen najvišji pa je vrh Gradišče (1667m), na katerega se je možno povzpeti s sedežnico ali pa s sledenjem lesenih smerokazov, ki najprej pripeljejo do gostišča Zeleni rob ter po široki poti naprej proti pastirskemu naselju. Zaščitni znak celotne planote so gručasto razporejene ovalne lesene koče, ki na istem mestu stojijo že iz srednjega veka, a so jih vmes nekajkrat obnovili ter nekoliko modernizirali.

Zmožnost pametnih telefonov Huawei iz serije P30 je snemanje panorame. S panoramo boste lahko zajeli celoten razgled na gručasto razporejene ovalne lesene koče, v katerih pastirji še danes preživljajo poletja, medtem ko pridno pasejo svojo živino na prelepih zelenih pašnikih. Najživahneje je zato na planini v pašni sezoni, ko so tam krave in pastirji. Mogoče pa je tudi poskusiti njihove značilne mlečne pridelke, kot so sir in kislo mleko. Če se boste sprehodili do Preskarjevega muzeja, pa lahko poskusite sir trnič, ki je značilen za območja Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Kulinarično doživetje je pomemben del izleta, ki pa ga prav tako lahko zabeležite s fotografijo. Kamera na Huawei P30 Pro telefonu s pomočjo umetne inteligence samodejno prepozna hrano pred objektivom in tako omogoča, da se osredotočite na trenutek, ki ga zajemate. Nova zmogljivost telefona Huawei P30 Pro pa je tudi bližinski posnetek, s katerim lahko ujamete vsako »začimbo« jedi. Bližinski posnetek je prav tako zelo uporaben pri fotografiranju redkih cvetlic, značilnih za Veliko planino.

IMG_20190625_065706
Strehe koč so krite z značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko
Huawei

IMG_20190625_062712
V kamniškem koncu pastirsko kočo imenujejo pastirska bajta ali pastirski stan, smrekovi skodli pa po domače pravijo »šinkel«.
Huawei

A ne le poleti, planina je tudi pozimi precej živahna. V času ugodnih snežnih razmer na enem delu Velike planine obratuje urejeno smučišče, ki zadovolji vsakega oboževalca belih strmin in na katerem je s prijatelji ali pa družino mogoče doživeti pravo zimsko pravljico. Ker na planini zaradi okoljevarstvenih razlogov ni dovoljeno umetno zasneževanje, je 6 kilometersko smučišče odvisno od naravnih snežnih padavin. Do vrha smučišča vodi 6 vlečnic, gondola in ena dvosedežnica.

IMG_20190624_173805
Pozimi zelene površine Velike planine prekrije bel plašč, ki nudi užitke ljubiteljem zimskih športov.
Huawei

Planota bogata z naravno in kulturno dediščino
Planota pa je veličastna tudi zaradi svojih znamenitostih. V času svojega delovanja je svoj pečat na planini pustil najbolj znan slovenski arhitekt Jože Plečnik z gradnjo kapele Marije Snežne, ob kateri je za vse utrujene pohodnike prostor namenjen počitku. Iz nje se je mogoče spustiti v znamenito jamo Vetrnica, ki je dostopna po ozki krožni poti. Na Zelenem robu planote je naravno okno Luknja, ki je pogosta atrakcija za ljubitelje fotografije. V tihi dolini se nahaja zgolj 9m globoka jama z nazivom Dovja Griča, znana po številnih zgodbah in pripovedkah.

huawei 5

IMG_20190624_172956
Pastirji še danes preživljajo poletjav lesenih kočah, med tem ko pridno pasejo svojo živino na prelepih zelenih pašnikih.
Huawei

S Huawei P30 Pro ujeto pravljično jutro na Veliki planini
Nedvomno Velika planina ponuja neskočno inspiracijo tako profesionalnim kot tudi ljubiteljskim fotografom. Profesionalnega fotografa Jaka Ivančiča je navdušila skrivnostna meglica zgodnjih jutranjih ur, ki se je tiho premikala čez še spečo slovensko pravljico. Četvorna kamera in visoki dinamični razpon HDR pametnega telefona P30 Pro omogočata vrhunsko osvetlitev, ki ohrani meglen videz in omogoča fotografiranje megle ali pršiča. HDR olajša tudi fotografiranje v sonce, kar je še kako uporabno pri lovljenju prvih jutranjih žarkov. Umetna inteligenca Huawei-a P30 Pro omogoča avtomatske nastavitve glede na vremenske razmere, za tiste bolj izkušene fotografe pa so na voljo tudi ročne nastavitve kamere.

IMG_20190625_053714
Huawei P30 Pro ima širokokotni objektiv z ekstremno široko goriščnico 2.4mm(ekv.35mm 16mm), svetlobno močjo f/2.2 in 20M točkovnim tipalom, ki se bo odrezal v vsakih vremenskih razmerah.
Huawei

IMG_20190625_054415
Jutranja meglica ujeta s Huawei P 30 Pro, v rokah fotografa Jaka Ivančiča.
Huawei

Odkrijte neodkrito s Huawei P30 Pro in se prijavite na fotografsko tekmovanje InFocus!
Huawei ceni ljubitelje fotografije in obetavne talente. Zato se prijavite na tekmovanje Huawei InFocus Awards 2019. Tekmovanje bo potekalo v šestih kategorijah, petih fotografskih #Strast, Obrazi, Hojla, življenje!, Storyboard, Korak dlje in eni video kategoriji Življenje sedaj. Tekmovanje Huawei InFocus je namenjeno uporabnikom naprav Huawei, ki lahko svoja dela oddajo preko spletne strani tekmovanja, od 24. junija 2019 dalje.

Kaj lahko osvojite?
Zmagovalec nagrade Grand Prix bo prejel 10.000 evrov, prenosni računalnik Huawei MateBook 13, pametno uro Watch GT.

Zmagovalci kategorije bodo prejeli 2.000 evrov, prenosni računalnik Huawei MateBook 13, pametni telefon Huawei P30 Pro, pametno uro Watch GT.

Drugo uvrščeni v vsaki kategoriji bodo prejeli pametni telefon Huawei P30 Pro.

Tretje uvrščeni v vsaki kategoriji bodo prejeli pametni telefon Huawei P30.

Zmagovalec publike pa bo prejel pametni telefon Huawei P30 Pro in pametno uro Watch GT.

Preverite tudi predstavitev najboljšega foto kotička >>> Krajinski park strunjan

Članki iz rubrike