klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

STA
STA
0 09.07.2019 08:42:04

Vpletena tudi SLOVENIJA! Po Evropi več kot 230 aretacij, to je bila največja operacija do zdaj!

Fotografija je simbolična.
Dolenjski List
V veliki protidopinški raciji so evropski varnostni organi v 33 državah, tudi Sloveniji, ukrepali proti posedovanju anabolnih steroidov in ponarejanju zdravil. Preiskovalci so opravili tako imenovano "največjo operacijo take vrste", poimenovano operacija Viribus, je Evropski policijski urad (Europol) objavil v ponedeljek.

V obsežni akciji je bilo aretiranih več kot 230 osumljencev, v Evropi so odkrili devet podzemnih laboratorijev zdravil in zasegli na tone prepovedanih poživil. Med drugim naj bi našli kar 24 ton steroidnega praška.

Preiskovalci so zasegli skupno 3,8 milijona nedovoljenih poživil in ponarejenih zdravil, vključno z dopinškimi substancami, dietičnimi dodatki, zdravili in športnimi ter prehrambenimi dopolnili. Razdrli so 17 organiziranih skupin, končna številka aretiranih je 234, odprli pa so 839 sodnih primerov.

V operacijo Viribus je bila po izjavi za javnost Evropskega policijskega urada (Europol) vključena tudi Slovenija. Ob njej je navedenih še 32 drugih držav, med njimi Avstrija, Francija, Nemčija, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Velika Britanija, Kolumbija, Švica, Ukrajina, Hrvaška, BiH, Črna gora, Severna Makedonija, Albanija in ZDA.



V operaciji je sodelovala tudi Svetovna protidopinška agencija Wada (preiskava je namreč obsegala tudi preverjanje 1357 vzorcev krvi in urina športnikov z velikih tekmovanj), preiskavo pa sta vodili italijanska in grška policija.

Med operacijo so zaznali naslednje trende: trgovci na debelo uvažajo velike količine steroidov za prodajo na črnem trgu, nepoklicni športniki, motoristi in bodibilderji kupujejo manjše pakete steroidov, večinoma iz Azije ali vzhodne Evrope, ki jih prenašajo v telovadnice. Povečala se je uporaba socialnih omrežij za oglaševanje, promocijo in prodajo anabolnih izdelkov, majhne organizirane kriminalne skupine vlagajo v nelegalne laboratorije in prodajajo nedovoljene substance, še vedno narašča število nepooblaščenih in ilegalnih spletnih lekarn, tudi na temnem spletu, v zadnjem času pa se vse več transakcij opravi s predplačniškimi kreditnimi karticami in kriptovalutami, so zapisali pri Europolu.

V zadnjih 20 letih se je svetovna prodaja anabolnih substanc močno povečala. Vsak, ki si želi priti do prepovedanih substanc, lahko pride do njih z enostavnim nakupom na spletu. So pa te substance lahko zelo škodljive za človekovo zdravje, saj med drugim povečujejo možnost srčnega infarkta, raka ter škodujejo ledvicam in jetrom. Varne pa niso niti živali, še posebno dirkalni konji, katerim lastniki prav tako dajejo prepovedane substance za boljši nastop.

Značke: šport, doping, aretacija

Članki iz rubrike