900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 10.07.2019 12:00:21

Poslovite se od poletne utrujenosti!

Dolgi dnevi, sončno in vroče vreme, počitnice... veliko je razlogov zaradi katerih se veselimo poletja. Poletna utrujenost pa zagotovo ni med njimi.

Po mrzli zimi in prijetni pomladi, ko se naše telo zbudi in prične prilagajati vedno večji ravni aktivnosti, je tu vroče poletje, ki pogosto prinese izčrpanost in utrujenost. Ta je ponavadi posledica prilagajanja našega telesa zunanji vročini in upočasnjevanja metabolizma. Strokovnjaki se strinjajo, da gre za normalen in pričakovan proces, kljub temu pa je dobro najprej izločiti možne zdravstvene težave.

Glede na to, da smo na vrhuncu poletja, je morda čas, da pogledamo nekaj preprostih nasvetov kako se še danes spoprijeti s poletno utrujenostjo.

Spremembam letnega časa prilagodite tudi svoje prehranske navade

Tako kot pri spomladanski utrujenosti, tudi pri poletni utrujenosti lahko igra vlogo pomanjkanje vitamina C, zato je ena glavnih sprememb poleti povezana s prilagajanjem vaših prehranjevalnih navad. V primerjavi s hladnejšimi meseci poleti posegajte po bolj lahki hrani s poudarkom na sezonskih živilih kot sta zelenjava in sadje, če potrebujete poudarek na kakšnem od vitaminov ali mineralov pa si omislite kakšnega od dodatkov prehrani. Vredna omembe so tudi različna superživila, kot sta maca in spirulina, ki naj bi imela različne pozitivne učinke na zdravje in počutje.

Ker se nam poleti zaradi visokih temperatur upočasni metabolizem, se nekateri raje prehranjujejo večkrat na dan v manjših količinah, kar pomaga pri vzdrževanju ravni sladkorja v krvi. Če tudi vi razmišljate o takšnem prehranjevanju, bodite pozorni na porcije, med osnovna živila pa vključite čimveč kompleksnih ogljikovih hidratov. Ti se počasneje prebavijo zaradi česa so spremembe v ravni krvnega sladkorja manjše, kar pomeni manj utrujenosti zaradi padca sladkorja.

Poskušajte negovati zdrave navade in ne preskakujte zajtrka, ki poskrbi za začeten jutranji vnos energije s katerim se lažje soočimo z dnevom pred nami. Ovsena kaša, suho in sveže sadje, oreščki, jogurt in podobna zdrava hrana in pijača bodo poskrbeli za dober začetek dneva.

V poletnih mesecih je primerna hidracija pomembnejša kot kadarkoli, zato ne pozabite spiti zadostne količine vode. Ta bo telesu pomagala, da se znebi nabranih toksinov, uravnala prebravo in zmanjšala občutek utrujenosti. Dehidracija vpliva tudi na zmanjšano pozornosti in motnje v koncentraciji, zato hitro napolnite svojo flaško za vodo!

Izkoristite lepo vreme in pojdite ven!

Zadnja stvar o kateri razmišljate, ko ste utrujeni, je telovadba. Zavedati se morate, da gibanje bistveno vpliva na izboljšanje razpoloženja, zato večere izkoristite za sprehod ali vadbo, ki bosta zagotovo pozitivno vplivala na vašo raven energije. Pozitivni učinki vadbe pa se bodo odražali tudi v krepitvi vašega imunskega sistema.

Redna vadba targetira še en nezaželen simptom utrujenosti – težave s spancem. Pomanjkanje spanca je eden glavnih razlogov utrujenosti, rešitev pa je preprosta: spat pojdite dovolj zgodaj, da se naspite preden začnete s svojim dnevom. Če zvečer težko zaspite, vam lahko pomaga telovadba, ki telo utrudi zaradi česar boste lažje zaspali, spanec pa bo bolj kvaliteten. Tako se boste zjutraj zbudili spočiti, naspani in polni energije.

Držite se spalne rutine, pazite na prehrano, izogibajte se težki hrani in alkoholnim pijačam, aktivno ustvarjajte zdrave navade in rezultati vam ne uidejo. Če boste sledili zgornjim preprostim nasvetom in uvedli minimalne spremembe, se boste hitro prilagodili poletju in polni energije uživali v mnogim najlepšem delu leta. 




Članki iz rubrike