horoskop 43 Dobra karma

Slavna igralka kriva za smrt svoje polsestre?

luna dobaj Svet24.si

Kje si Luna D., vsi te iščejo?

marjan sarec pl2 Reporter.si

Strah pred volitvami in izgubo položajev je pač ...

vrtec, otroci Svet24.si

Vrtci pokajo po šivih, starši pa obupano ...

vojaki Necenzurirano

Vaš sin ni pravi "dec"? Pošljite ga v vojsko!

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Žena Isaaca Palme mu je namenila te lepe besede

sanjski-moški Njena.si

Goran izbral Ivo, po snemanju sledil šok

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 31.05.2019 15:35:05

Turneja mobilnosti: Kakšni vozniki so Novogoričani?

Za volan simulatorja je sedel tudi direktor OE Nova Gorica Zavarovalnice Triglav Ivica Vulić
Na cestah se vsakodnevno srečujemo z različnimi situacijami, v katerih se ne znamo vedno pravilno odzvati. V Zavarovalnici Triglav so se zato pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost odpravili na Turnejo mobilnosti po Sloveniji, v kateri s pomočjo sodobnega DRAJV simulatorja testirajo in raziskujejo, kakšni vozniki smo Slovenci. Danes so se ustavili v Novi Gorici, kjer so vozniki glede na podatke največje slovenske zavarovalnice precej vzorni, ko gre za obnašanje za volanom.

»Novogoričani smo bili v zadnjih treh letih skupaj s Posavci in Prekmurci na repu po številu prometnih nesreč. Tako namreč kažejo naši podatki iz naslova zavarovanja avtomobilske odgovornosti in tega, kje so bile te police sklenjene,« je povedal Ivica Vulić, direktor Območne enote Nova Gorica Zavarovalnice Triglav.

Varnost in odgovornost sta rdeča nit vseh preventivnih akcij največje slovenske zavarovalnice, s katerimi se aktivno in uspešno vključuje v reševanje problematike v cestnem prometu. V ta namen letos pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost poteka tudi Turneja mobilnosti po Sloveniji. Na njej v Triglavu s pomočjo sodobnega DRAJV simulatorja testirajo, kakšni vozniki so v različnih slovenskih regijah. Po Celjanih in Gorenjcih so sedaj na vrsti Novogoričani.

Vozniške spretnosti na preizkušnji
Simulator, ki so ga v zavarovalnici razvili skupaj z zagonskim podjetjem Nervtech, ponuja nekaj različnih scenarijev vožnje, vsak od njih pa vključuje posamezne potencialno nevarne situacije. Nekaj izmed njih jih bodo lahko preizkusili tudi vozniki na Turneji mobilnosti, na kateri bodo preverjali tudi, kako na vožnjo vplivajo moteči dejavniki, kot so na primer mobilni telefoni. Vsako vožnjo spremlja inštruktor varne vožnje, ki po koncu voznika opozori na njegove najpogostejše napake in mu svetuje, kako lahko izboljša varnost svoje vožnje.

»Podatki s simulatorja vožnje so neprecenljiv vir za nadaljnje raziskovanje. Turneja mobilnosti tako ni le preventivno naravnan projekt, ampak ima tudi velik raziskovalni potencial. Po koncu turneje bomo imeli namreč celovitejši vpogled v ozadje voznikovega obnašanja v različnih kritičnih trenutkih, ne nazadnje pa bo zanimivo primerjati tudi razlike v vožnji med regijami,« je povedal Andrej Brglez, prometni strokovnjak in direktor inštituta ICK.

clana
Člana ND Gorica Alen Jogan in Žan Leban ter direktor OE Nova Gorica Zavarovalnice Triglav Ivica Vulić

Nad prehitre voznike v Ajdovščini
Pod okriljem akcije Skupaj za prometno varnost v Zavarovalnici Triglav sicer umirjanju prometa namenjajo veliko pozornosti. Skupaj s slovenskimi občinami in podjetjem Sipronika so tako v zadnjih treh letih postavili že 44 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«. V lanski sezoni se je delež prehitrih voznikov na dvanajstih izbranih odsekih v povprečju znižal za dobrih 5 odstotkov, v posameznih krajih, kjer so javnost še dodatno ozaveščali s pomočjo lokalnih radijskih postaj, pa tudi za več kot 7 odstotkov.


V letošnjem letu so s prikazovalnikom »Vi vozite« opremili še nevarni odsek na regionalni cesti skozi naselje Otlica v Občini Ajdovščina, ki predstavlja tudi šolsko pot do tamkajšnje osnovne šole. Že v prvem tednu postavitve se je delež prehitrih voznikov na tem odseku, kjer je hitrost omejena na 50 km/h, zmanjšal za 10 odstotkov. Ker na njem ni pločnikov, pa tudi ne prehoda za pešce, je umirjanje prometa v tem naselju še toliko bolj pomembno.

Varneje tudi čez železniške prehode
Za zelo učinkovito rešitev so se izkazali tudi sistemi COPS@rail. Ti preprečujejo nesreče na cestnih odsekih, ki prečkajo železniško progo in so pasivno zavarovani le z andrejevim križem. Teh je v Sloveniji še vedno več kot 400. Na 12 prehodih, na katerih so v vodilni slovenski zavarovalnici skupaj s podjetjem COPS systems že postavili sisteme, eno leto po postavitvi ni bilo nobene smrtne žrtve.

»V želji po počasnejši vožnji na nevarnih odsekih, še posebej na tistih, kjer so najbolj izpostavljeni pešci, v Zavarovalnici Triglav skupaj s Siproniko in COPS systems tudi letos nadaljujemo z akcijo Skupaj za prometno varnost. Načrtujemo postavitev 12 novih pametnih prikazovalnikov hitrosti 'Vi vozite' in še 12 novih sistemov COPS@rail. Skupaj jih bo torej po vsej Sloveniji že več kot 100,« je ambiciozne načrte na področju cestne preventive opisal Ivica Vulić, direktor novogoriške območne enote Zavarovalnice Triglav. V slednji so v preteklih treh letih pod okriljem akcije Skupaj za prometno varnost postavili še en prikazovalnik hitrosti v ajdovski občini.

Do konca junija še tri postaje
Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu so danes podprli tudi eni izmed ambasadorjev projekta po Sloveniji, člani Nogometnega društva Gorica. »Na tekmah štejejo hitrost, uigranost ekipe in natančnost. Pri vožnji skozi naselje pa v klubu stavimo na pozornost, umirjenost in potrpežljivost. Zato smo se z veseljem priključili Turneji mobilnosti in projektu Skupaj za prometno varnost,« so poudarili v goriškem nogometnem društvu.

Turneja mobilnosti bo trajala še vse do 21. junija. V tem času bodo svoje vozniške spretnosti na sodobnem DRAJV simulatorju preizkušali tudi v Mariboru, Murski Soboti in Novem mestu. Zbrane podatke in rezultate raziskave bodo v Zavarovalnici Triglav ob koncu projekta predstavili javnosti.

Članki iz rubrike