ženska Dobra karma

Blagor njej! Zakaj že? Saj na svetu ne obstojamo ...

Rikki Neave Svet24.si

Je šestletnika zadavil 13-letnik? Golo truplo ...

jansa tonin FB Reporter.si

Matej Tonin se bo uklonil Janezu Janši in ne bo ...

Sezona oddajanja napovedi za odmero davkov Svet24.si

Afera na občini Šmarješke Toplice, nekdanja ...

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Anja Baš Njena.si

Slovenska pevka prvič postala mamica

klara-perko Njena.si

Sanjski moški: Klara se je v šovu slekla do ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 31.05.2019 09:37:17

Slovenske železnice s podjetjem Stadler podpisale pogodbo za dodatnih 26 vlakov

To so novi vlaki Slovenskih železnic.
Slovenske železnice
Slovenske železnice so v ponedeljek, 27. maja, s podjetjem Stadler podpisale pogodbo za nakup dodatnih 26 novih potniških vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 151 milijonov evrov brez DDV. Podjetje Stadler sta ob podpisu pogodbe zastopala direktor prodaje in marketinga Peter Jenelten ter direktor prodaje za osrednjo in vzhodno Evropo Željko Davidović. S Slovenskih železnic je pogodbo podpisala direktorica SŽ-Potniškega prometa Darja Kocjan.

Generalni direktor Dušan Mes je ob tem povedal: »Prenova potniških vlakov ter prenova železniškega omrežja sta izjemno pomembna za zagotavljanje sodobnega železniškega javnega prevoza v Sloveniji. Skupna vrednost lanskega in tokratnega nakupa novih vlakov je 320 milijonov evrov. Z njimi bomo lahko zagotovili storitve, primerljive s tistimi v najbolj razvitih državah. Zahvaljujem se Vladi Republike Slovenije, Ministrstvu za infrastrukturo, Ministrstvu za Finance ter Slovenskemu državnemu holdingu, ki s takšnimi projekti dejavno sodelujejo pri modernizaciji Slovenskih železnic.«

Slovenske železnice so zaradi posebnosti voženj vlakov po slovenskem železniškem omrežju naročile več vrst vlakov, poleg enonadstropnih električnih garnitur tudi dvonadstropne in dizelske. Pogodbo za prvih 26 vlakov so SŽ podpisale že lani aprila. Skupaj bo tako v prihodnjih letih na naših tirih vozilo 52 sodobnih potniških vlakov. Prve nove vlake bodo na slovenskem železniškem omrežju testirali konec letošnjega leta.

Smo na pragu zgodovinskega mejnika pri posodobitvi voznega parka na Slovenskih železnicah


Nakup novih vlakov je le prvi del modernizacije. Poleg sodobnih vlakov bodo potnikom zagotovili tudi številne druge novosti. Po novem je denimo mogoče vozovnice kupiti po spletu in mobilnih napravah, načrtujejo pa postavitev kartomatov po vsej Sloveniji. S prepletom novih storitev ter prenovljenimi in novimi vlaki bodo lahko najbolj učinkovito odpravili težave na najbolj obremenjenih progah, enako raven kakovosti potovanja pa ponudili tudi potnikom na lokalnih progah, ki še niso elektrificirane.

Strateški načrt razvoja SŽ-Potniški promet
V stebru mobilnosti so na SŽ pripravili strateški načrt razvoja družbe SŽ-Potniški promet do leta 2031. Ključni cilj njihove strategije je postati nosilni steber integriranega javnega potniškega prometa v Sloveniji z večinskim tržnim deležem v javnem medkrajevnem prevozu ter s tem prispevati k varovanju naravnega okolja. Ponujati želijo konkurenčni javni prevoz potnikov po železnici z zagotavljanjem celovite storitve potovanja potnika od doma do končnega cilja, z varnim, zanesljivim in udobnim železniškim prevozom. Za doseganje strateških ciljev pa so nujni celovita prenova voznih sredstev železniškega potniškega prometa, digitalizacija poslovanja in prenova postaj in postajališč.

Poudarek leta 2019 na področju potniškega prometa ja zagotovo podpis pogodbe za nakup dodatnih 26 novih potniški vlakov. Razvijati so začeli tudi več novih storitev, denimo »S SŽ od doma do cilja«, pri kateri bodo z učinkovitim P+R sistemom omogočili prevoze ne le med železniškimi postajami, temveč do tam, kamor bodo želeli potniki. Druga od omenjenih novih storitev pa je tudi E-Mobilni, pri kateri si bodo lahko potniki na železniških postajah izposodili električna vozila in z njimi nadaljevali pot do cilja. Uspešni so bili tudi pri projektu Potniški center Ljubljana, ki bo združeval infrastrukturo vseh oblik potniškega terminala in tako predstavljal multimodalni potniški terminal.

zeleznice
Podpis pogodbe za nove vlake med Slovenskimi železnicami in podjetjem Stadler.
Slovenske železnice

Članki iz rubrike