Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Miha Andolšek
Miha Andolšek
0 08.12.2018 09:31:02

VOLITVE! PRESENETLJIVO koliko ŠPORTNIKOV se je vrglo v politiko! Kdo, kje...

M24.si
Šport in politika. Športniki in politika. Športniki v politiki. Tudi na lokalni ravni jih ne manjka, pravzaprav jih je, če gre soditi po nedavnih lokalnih volitvah, iz leta v leto več. Od Duleta trice prek puščavskega lisjaka do srebrne ribice.

Peščica se je potegovala za županski stolček, še več športnikov in športnic pa najdemo na listah kandidatov za občinske oziroma mestne svete. Nekateri z resnimi ambicijami, spet drugi zgolj zato, da dopolnijo listo in s svojim imenom pritegnejo še kakšnega dodatnega volivca. Ker so zanimivi, ker se ob omembi njihovih imen po navadi sprožijo pozitivne asociacije in vibracije. Ker so na dobrem glasu. V nasprotju z marsikom drugim.
Analize sicer še niso bile v celoti opravljene, navsezadnje se nekateri še niso sprijaznili z izidi. Koper je postal slovenska Florida 2000, tekma za župana v Šmarjeških Toplicah pa se je spremenila v resničnostni šov, če omenimo le dva najbolj izstopajoča primera.
Po drugi strani so volitve v Kranju minile brez večjih pretresov. Nekdanji vaterpolist, vaterpolski sodnik in kasneje predsednik vaterpolske zveze ter zdajšnji predsednik hokejske zveze Matjaž Rakovec, ki so ga predlagali Socialni demokrati, je zanesljivo opravil s svojim tekmecem magistrom Zoranom Stevanovićem. Rakovec, ki je predsednik HZS že tri mandate, je prejel skoraj 68 odstotkov glasov. Risi so v času njegovega predsednikovanja beležili največje uspehe, pa se zdaj nečesa podobnega bržčas nadejajo tudi v Kranju.
Kar za dva župana so bogatejši na nogometni zvezi. Magister Stanko Glažar, ki ni imel protikandidata, ostaja župan občine Hajdina, Danilo Kacijan pa je v Cankovi slavil v drugem krogu. Podpredsednika NZS naj bi sicer funkcijo župana opravljala nepoklicno.
Za župana se je potegoval tudi Damir Pekič, nekoč sijajen napadalec, ki je med drugim nosil dres Maribora, Celja in Domžal. Danes 39-letni Pekič je poleg Marcosa Tavaresa, Štefana Škaperja, Klitona Bozga, Ermina Rakovića in Milana Osterca eden le šestih nogometašev, ki so v slovenski prvi ligi dosegli več kot sto zadetkov. Toda večina volivcev in volivk v občini Miklavž na Dravskem polju ni verjela, da bi bil lahko odličen napadalec tudi odličen župan, zato so v drugem krogu več glasov namenili magistru Egonu Repniku. Pekiču je zmanjkalo dobrih dvesto glasov.
Tudi na Bledu je bilo na listah nekaj zvenečih imen, za katera smo nekoč stiskali pesti v takšnih in drugačnih športnih arenah. Na Listi prijateljev Bleda sta bila plavalka Sara Isaković in hokejist Toni Tišlar. Srebrna ribica iz Pekinga je bila celo nosilka liste, a je zaradi preferenčnih glasov ostala pred vrati sveta.

VEČ V TEMI TEDNA V DANAŠNJI EKIPI SN

Značke: volitve, športniki

Članki iz rubrike