Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

ou
ou
0 07.05.2018 13:48:39

934.484 kilometrov bliže zdravilu

Siniša Kanižaj
Več kot 100.000 prijavljenih tekačev in udeležencev na invalidskih vozičkih je v nedeljo na peti izvedbi dobrodelnega teka Wings for Life World Run na več kot 200 lokacijah v 66 državah premagalo skupaj 934.484 km in zbralo sredstva za raziskave hrbtenjače. Pet ur in pol je na vseh kontinentih vladalo prijateljsko, a tudi tekmovalno vzdušje, ki je ustvarjalo nepozabne, s čustvi nabite trenutke, dokler nista bila švedski udeleženec na invalidskem vozičku Aron Anderson in portugalska tekačica Vera Nunes okronana za globalna prvaka.

Teka Wings for Life World Run se lahko udeleži vsak, ne glede na svojo telesno pripravljenost. Letošnja izvedba teka za tiste, ki tega ne morejo, je skupno število vseh do sedaj prijavljenih udeležencev povzdignila na več kot pol milijona. Simultani start teka – ponoči ali podnevi, v soncu ali dežju – se je raztezal čez vse kotičke na zemlji, od Avstralije do Kolumbije in od Združenega kraljestva do Kazahstana, tako kot vedno pa ga je tudi tokrat začinila premikajoča se ciljna črta v obliki zasledovalnih vozil. Za doslej največje število lokacij teka so poskrbeli ljudje s celega sveta, ki so organizirali skupinske teke z aplikacijo ter navdihnili druge, da se jim pridružijo, se zabavajo in hkrati delajo spremembo. Na Floridi, v mestu Sunrise, je švedski udeleženec na invalidskem vozičku Aron Anderson osvojil že drugi zaporedni naslov globalnega prvaka, in sicer je običajni invalidski voziček pred zasledovalnim vozilom poganjal kar 89,85 kilometrov. V Münchnu pa je Portugalka Vera Nunes dala vse od sebe za krono v ženski konkurenci, ki si jo je zagotovila s premaganimi 53,78 kilometri, z zgolj 50 metrov prednosti pred Hrvatico Nikolino Šustić.

“Zelo sem vesel. Tek je enkraten, veliko mi pomeni, da zbiramo denar za poškodbo hrbtenjače. Resnično delamo razliko, zato bi se rad zahvalil vsem, ki so podprli ta tek,” je povedal Anderson, ki je z osvojenima zaporednima zmagama nosilec dveh najdaljših premaganih razdalj v zgodovini teka Wings for Life World Run. “Tako zelo sem bil utrujen, vendar sem nadaljeval, ker sem želel, da bi zbrali še več denarja in naredili še večjo razliko. Sedaj me vse boli, vendar je bilo vredno!”

V Sloveniji so potekali trije organizirani teki z aplikacijo. Na Brdu pri Kranju sta bila najboljša Matic Debeljak in Jožica Murnik (članica ekipe Passion4life Renault Slovenija), v Mariboru Blaž Savšek in Patricija Merkuš ter v Račah Jernej Donik in Estela Emanuela Zupanc (članica ekipe Adidas Runners). Ekipa Passion4life Renault Slovenija je za vsak premagan kilometer vsakega člana ekipe donirala dodaten 1 EUR fundaciji Wings for Life.

100 odstotkov startnin in donacij, zbranih v okviru teka Wings for Life World Run – več kot 3.000.000 evrov z zgolj letošnjo izvedbo in sredstva še prihajajo – je namenjenih vrhunskim raziskavam, ki jih financira neprofitna fundacija Wings for Life. Marc Herremans, športni direktor teka na področju invalidskih vozičkov, je dejal: “Tek Wings for Life World Run mi veliko pomeni, ker sem paraliziran od prsi navzdol zaradi nesreče s kolesom. Zaradi zdravstvenih težav v zvezi s paralizo sem izgubil veliko dobrih prijateljev. V preteklosti so raziskave hrbtenjače požele relativno malo pozornosti in prejele malo sredstev. Čas je, da to spremenimo. Zahvaliti se želim vsakemu, ki je podprl tek, kajti nekega dne bomo odkrili zdravilo. Z udeležbo na teku Wings for Life World Run ne samo, da spreminjate življenja – temveč rešujete življenja.”

Datum naslednje, šeste izvedbe teka Wings for Life World Run je nedelja, 5. maj 2019. Prijava na obvestila, rezultati letošnjega teka, posnetek prenosa teka in še več na www.wingsforlifeworldrun.com

Članki iz rubrike