Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
2 04.05.2018 12:20:42

Mok se bo pritožil zaradi ukinitve suspenza 28 Rusom: Želimo zaščititi čiste športnike

vszi
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je dejal, da bo Mok vložil pritožbo na švicarsko federalno sodišče zaradi odločitve Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport (Cas), ki je tik pred zimskimi olimpijskimi igrami februarja v Pyeongchangu ukinilo dosmrtno prepoved nastopanja 28 ruskim športnikom.

Bach je to sporočil po zasedanju izvršnega odbora v poznih četrtkovih urah v Lozani. Tam je Cas 1. februarja preklical dosmrtne dopinške suspenze 28 ruskim športnikom (od skupno 43), ki jih je po dopinški aferi pred in na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 suspendiral Mok zaradi s strani ruske države podprtega dopinškega sistema. Pri Casu so ocenili, da dokazi Moka pri vseh ruskih športnikih, ki so se pritožili na arbitražo, niso imeli iste teže.

"Postavimo se v položaj športnikov, ki so končali za temi ruskimi športniki. Imamo odločitev Casa, ki ne pomeni, da so nedolžni. To je tudi zadnji razlog za našo pritožbo, saj menimo, da ne glede na stopnjo možnosti kršitve ti športniki niso dokazali nedolžnosti. Na ta način želimo zaščititi čiste športnike," je pojasnil Bach.


Bach je dejal tudi, da je boks še vedno pod vprašajem za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu zaradi skrbi, povezanih s prirejanjem dvobojev in finančnih težav mednarodne zveze Aiba. Ta po mnenju Moka nima jasnih internih pravil odločanja, vprašljivo je bilo imenovanje novega predsednika, prav tako pa obstaja veliko spornih vprašanj pri sojenju, kar se je pokazalo tudi na prejšnjih OI v Riu de Janeiru, ter pri protidopinškem sistemu.

Bocvana, Nigerija, Senegal in Tunizija pa so bili kandidati za poletne mladinske olimpijske igre 2022; Mok je s Tunizijo zamrznil pogovore, ker je tamkajšnje sodišče sprejelo odločitev, da na svetovnem mladinskem prvenstvu v taekwondoju, ki ga je gostila ta država, ne smejo nastopiti športniki Izraela. Tunizija bo znova med kandidati šele, ko jasno, da bodo lahko tam nastopili vsi športniki.

Mok bo organizatorja mladinskih OI 2022 izbral v začetku oktobra v Buenos Airesu, kjer bo tedaj potekalo tretje tovrstno tekmovanje. Prvi sta bili v Singapurju leta 2010 in kitajskem Nanjingu leta 2014; tretje zimske mladinske OI bo gostila Lozana leta 2020.

Značke: olimpizem, mok

Članki iz rubrike