Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 25.02.2018 15:20:28

V Pyeongchangu so se končale 23. zimske olimpijske igre

Reuters
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je ob koncu barvite zaključne slovesnosti v Pyeongchangu razglasil konec zimskih olimpijskih iger in gledalce povabil k vnovičnemu snidenju čez štiri leta v Pekingu. Tokratne igre je označil za igre novih obzorij, na katerih so Korejci dokazali, da šport gradi mostove.

Zaključna slovesnost 23. olimpijskih iger se je začela z ognjemetom, vrhunec pa je bilo vkorakanje športnikov z vsega sveta, ki so se poslovili od občinstva. Slovensko zastavo je nosil smučar prostega sloga Filip Flisar.

Nosilci zastav so v sredini olimpijskega stadiona sklenili krog, njihovi rojaki pa so se ob spremljavi glasbe in svetlobnih učinkov sprehodili okoli njih. Po prihodu športnikov je nebo osvetlila podoba maskote letošnjih olimpijskih iger, tigra Sohoranga, ki se je nato preoblikovala v veliko srce.

Tradicionalno so na zaključni slovesnosti podelili tudi zadnja olimpijska odličja. Bach in predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis) Gian Franco Kasper sta jih okoli vratu obesila najboljšim smučarskih tekačem in tekačicam na najdaljši preizkušnji.

Moški so se preizkusili na 50-kilometrski preizkušnji, na kateri je slavil Finec Iivo Niskanen, v ženski konkurenci pa je svoj doprinos k letošnji beri medalj Norvežanov zlato dodala Marit Bjoergen. Norveška je na letošnjih olimpijskih igrah osvojila rekordnih 39 odličij.

Občinstvu sta se predstavili tudi novoizvoljeni članici komisije športnikov Moka, in sicer nekdanja finska hokejistka Emma Terho in ameriška smučarska tekačica Kikkan Randall. V imenu športnikov sta se s cvetjem zahvalili predstavnikom prostovoljcev, ki so sodelovali na olimpijskih igrah.

Občinstvo je na slovesnosti, ki je minila v znamenju prepletanja tradicionalnega in modernega, z navdušenjem pozdravilo znano korejsko raperko CL, nato pa sta na stadionu zadoneli grška in olimpijska himna. Sledila je predaja olimpijske zastave in predstavitev prihodnjega gostitelja zimskih olimpijskih iger, v okviru katere je prek video posnetka športnikom in gledalcem dobrodošlico v Pekingu izrekel tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

Na tribunah sta zaključno slovesnost med drugim spremljali hčerka ameriškega predsednika Donalda Trumpa Ivanka in delegacija visokih severnokorejskih predstavnikov, ki jo je vodil general Kim Yong Chol.



Korejci so za slovo od olimpijskih iger pripravili pester in barvit plesno-glasbeni program, po katerem je Bach razglasil konec olimpijskih iger. Izpostavil je, da so letošnje olimpijske igre, ki so sicer trdno zasidrane v tradiciji, pokazale pot v prihodnost.

Korejski športniki so s skupnim mimohodom po njegovih besedah dokazali, da šport združuje ljudi v tem krhkem svetu in gradi mostove. Mok bo v tej smeri nadaljeval tudi po zaključku iger, je zatrdil. Organizatorjem se je zahvalil z besedami, da so srca gledalcev ogreli tudi v najnižjih temperaturah.

Vodja organizacijskega komiteja POCOG Lee Hee-beom je medtem poudaril, da so igre postregle s pravim olimpizmom. Čeprav vse skupaj ni trajalo dolgo, vas Korejci ne bodo nikoli pozabili, je dejal. Od občinstva se je poslovil z željo, da bi se potomci iger v Pyeongchangu spominjali kot zgodovinskega mejnika, ki je pripeljal do miru na Korejskem polotoku.

Poleg skupnega korejskega nastopa je bila ena glavnih zgodb letošnjih iger tudi ta, da so ruski športniki zaradi sistematičnega dopinga z državno podporo na njih sodelovali pod olimpijsko zastavo. Mok namerava sicer suspenz Rusiji ukiniti po koncu iger.

Olimpijski ogenj, ki ga je 9. februarja prižgala dobitnica zlate olimpijske medalje v umetnostnem drsanju iz Vancouvra leta 2010 Yuna Kim, je ob koncu slovesnosti ugasnil.

Slovenske navijače sta v Pyeongchangu razveselila predvsem biatlonec Jakov Fak in deskar Žan Košir, ki se domov vračata s srebrno in bronasto olimpijsko medaljo. Za slabo voljo je medtem z dopinškim prekrškom poskrbel hokejist Žiga Jeglič. Po oceni Olimpijskega komiteja Slovenije so bile olimpijske igre uspešne. Slovenska odprava je bila z 71 športniki v Pyeongchangu najštevilčnejša na ZOI doslej.

V Pyeongchangu se sicer z zaključkom zimskih olimpijskih iger še ne poslavljajo povsem od športnikov. Od 9. do 18. marca se bodo namreč tam merili še športniki invalidi na paraolimpijskih igrah.

Značke: zoi 2018, slovesnost

Članki iz rubrike