GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

ou
ou
0 21.02.2018 10:52:04

Rok Perko otrokom prinesel zimski olimpijski duh

Slovenski smučarski as Rok Perko, ki je med drugim zastopal Slovenijo na olimpijskih igrah pred štirimi in osmimi leti, je prinesel nepopisno veselje otrokom osnovne šole Toneta Čufarja v Ljubljani kot ambasador akcije NIVEA Podarite nam modro srce. Položil jim je na srce, da lahko nekoč sežejo vse do olimpijskih iger.

Letošnji ambasadorji akcije NIVEA Podarite nam modro srce, ki omogoča izobrazbo otrokom iz socialno šibkejših okolij in katere simbol so modra srca, nalepljena na okna, otroke navdihujejo s pogumom za uresničevanje talentov in sanj. In Rok Perko jim je bil vsekakor v velik navdih.

V svet smučanja so ga pognali dobri geni
Rok Perko je začel trenirati smučanje, ko je imel komaj 8 let. Da bi lahko bil v tem zelo uspešen, so pokazali zmogljivostni testi na Fakulteti za šport. "To je bilo zelo nenavadno, saj nihče izmed mojih staršev ni bil športnik. Kot kaže imam dobre gene," je voditeljici Alenki Kesar v motivacijskem pogovoru povedal Rok Perko. Otrokom, ki so ga zbrano poslušali, je povedal, da smučanje trenira petkrat na teden, po tri ure dnevno, že 24 let.

Ker se mu zdi zelo pomembna tudi izobrazba, je otroke spodbudil, da se pridno učijo, tudi če kaj trenirajo, tako v osnovni kot v srednji šoli. "Kamor koli vas bo kasneje vodila pot, bo zagotovo dobra. Če pa boste v športu tako uspešni, da vam bo fakulteto nadomestila kakšna olimpijska medalja in vse to, kar gledamo trenutno po televiziji, bo tudi zelo zelo dobro," jim je z iskricami v očeh pripovedoval Perko.

Voditeljica Alenka Kesar, Rok Perko in v ozadju modra srca, ki so jih izdelali otroci

Po belih strminah s 160 km/h
Otroke je seveda zanimalo, kolikšno hitrost lahko med smukom doseže, in presenečeno so vzkliknili, ko je povedal, da brzi tudi do 160 km/h. Za smuk se je odločil ravno zato, ker ima rad hitrost. "Z leti se navadiš klancev in vse to postane velika zabava. Otroci, to je najbolj pomembno, da vam je zabavno," je žareče povedal Rok Perk, ki je otroke večkrat pozval, naj se ukvarjajo s športom. Pa tudi, naj si med seboj pomagajo. "Če imate doma kaj, kar ne potrebujete, dajte drugim. Prav nič vam ne koristi, za nekoga drugega pa je to lahko cel svet," jim je položil na srce.

OTROCI SO BILI IZJEMNI NOVINARJI

Kako je, kadar ne dokončaš tekme?
Prvi občutek ni lep, ampak moraš pogledati, kaj vse si do tistega dne naredil prav in dobro ter ta občutek odnesti na drugo tekmo. Ni pomembno, če so kdaj v življenju kakšni padci, ker tako ali tako pridejo za njimi zmage.

Kolikokrat si že zmagal na tekmah?
Zdaj si me pa ujel. Bi moral prešteti. Na vseh tekmah skupaj pa okrog 40-krat.

Si kdaj smučal na črni progi, ko si bil majhen?
Sem. Ko sem bil star okrog 10 let.

Zakaj nisi na olimpijskih igrah?
Oh, zelo dobro vprašanje. Pred to sezono sem imel en nesrečen dogodek, v katerem sem se poškodoval in tako sem moral spustiti cel sklop tekem, na katerih bi si lahko zagotovil nastop na olimpijskih igrah. Bil pa sem pred osmimi in štirimi leti.

Kolikokrat si bil poškodovan?
Trikrat. Parkrat je bilo neprijetno. Ampak ravno te poškodbe te naredijo takšnega človeka kot si in se moraš, hočeš znova pobrati. Poskusiš se čim prej vrniti in zakrpati poškodbe.

Kateri so bili tvoji največji uspehi?
Nekaj takšnih je bilo, na katere sem ponosen. Bil sem mladinski svetovni prvak v smuku, skupni zmagovalec evropskega pokala v smuku, bil sem 14. na olimpijskih igrah v Kanadi in drugi v svetovnem pokalu v Val Gardeni.

Rok Perko je otrokom pokazal osnovni smukaški položaj

Kakšni so občutki, ko prideš na cilj in ugotoviš, da si zmagal?
To so sanjski občutki! To je tako topel občutek zadovoljstva, ko veš, da te ni nihče premagal. Samo ti si tam, ti zmagovalec.

Ste se kdaj preizkusili v kakšnem drugem športu in ugotovili, da ste dobri v tem?
Z res veliko športi se ukvarjam. Najbolje pa skejtam.

Kdaj imaš čas za družino?
Če smučam kot moram, torej brez poškodb, imam zelo malo časa za družino. A me družina zelo dobro razume in podpira v tem, kar počnem. Imam pa zato zdaj, ko sem poškodovan, več časa za njih.

Poznaš Ilko Štuhec?
Poznam. (smeh)

Kako je, če te nekdo prehiti, ko že misliš, da si zmagal?
Ja, ni fino. Ampak tudi drugo mesto je velik uspeh in tretje ravno tako. Poskušaš privoščiti drugim. To je tudi tvoj prijatelj, ki se je ravno tako trudil za to.

Najhujša proga, ki ste jo kdaj odpeljali?
Kitzbühel. Če jo odpelješ, veš, da si odpeljal najtežjo progo na svetu.

Galerija
Značke: perko, nivea, modro-srce

Članki iz rubrike