Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
0 07.02.2018 21:33:12

Trump čestital Južni Koreji za olimpijske igre

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump je danes Južni Koreji tvitnil čestitko za priredbo zimskih olimpijskih iger in menil, da gre za čudovito priložnost, da jo vsi vidijo kot resnično veliko državo. K besedilu je priložil video posnetek svojega lanskega govora v južnokorejskem parlamentu.

Trump je lani novembra med obiskom Južne Koreje, ko mu je megla preprečila nenapovedan obisk črte prekinitve sovražnosti s Severno Korejo, izpostavil ameriške žrtve med državljansko vojno in grozno ceno, ki jo je plačala Južna Koreja vključno s popolnim uničenjem Seula in ekonomije.

ZDA v Južni Koreji zastopa 243 športnikov, ki se ne obremenjujejo z domačo politiko, nekaj pa si jih ne more pomagati, da ne bi komentirala Trumpovo vodenje države. Triintridesetletna smučarka Lindsey Vonn je pred četrtim olimpijskim nastopom na televiziji CNN povedala, da bo z veseljem zastopala domovino in njene vrednote, kamor pa predsednika Trumpa ne šteje.

Trump je v Južno Korejo na otvoritev iger poslal podpredsednika ZDA Mika Pencea s soprogo Karen, ameriško delegacijo za zaključno slovesnost na koncu OI pa bo vodila njegova hči Ivanka Trump, ki ima v Beli hiši status neplačane svetovalke.



Pence je med postankom na Japonskem brez podrobnosti napovedal, da bodo ZDA kmalu uvedle najostrejše sankcije proti Severni Koreji doslej in zagotovil, da so vse opcije na mizi.

Udeležbi Pencea na otvoritvi iger nasprotujejo homoseksualni športniki kot je smučar prostega sloga Gus Kenworthy, ki je podpredsednika pred kratkim opredelil kot neprimernega za zastopanje ZDA zaradi nasprotovanja pravicam homoseksualcev.

Deskarka na snegu Kelly Clark pa je ubrala drugo smer in je izrazila optimizem nad združevalno močjo olimpizma. "Olimpijske igre povezujejo ljudi kot nihče drug. Ne glede na politično ozračje in razlike, ki nam vladajo, šport nas pripelje skupaj in nam omogoči, da vse te stvari damo na stran ter slavimo izjemne športne zgodbe, ki jih vidimo vsaka štiri leta," je dejala v intervjuju lani novembra.

Članki iz rubrike