ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
1 07.02.2018 15:34:56

O NJIH GOVORI VES SVET! 229 navijačic iz Severne Koreje prispelo v soju žarometov (FOTO)

Reuters
V Južno Korejo je danes prispela tudi skupina navijačic iz Severne Koreje. V škrlatnih plaščih in s sijočimi nasmehi so v 280-članski delegaciji prečkale demilitarizirano območje, ki loči obe Koreji. Dekleta so takoj vkrcali v avtobuse in jih odpeljali v hotel v okrožju Inje, približno 120 kilometrov od prizorišča zimskih olimpijskih iger.

Vsako izmed 229 deklet je bilo oblečeno v enak plač in pokrito z enakim klobukom. Z navdušenjem so prečkala mejno črto in izmenjala nekaj besed z množico novinarjev iz Južne Koreje. "Vesela sem, da te vidim," je dejala ena izmed njih s širokim nasmehom. Na vprašanje o svojih navijaških kretnjah pa se je pošalila: "Počakajte. Če vam povem zdaj, bi bilo manj zanimivo, ko boste videli."

severna koreja navijacice 1 re
Reuters


Navijačice so morale opraviti pozoren izbirni postopek, ki vključuje preverjanje družinskega ozadja, videza, spretnosti in lojalnosti do vladajoče delavske stranke v Severni Koreji.

Severna Koreja je skupine navijačic pošiljala na mednarodna športna tekmovanja, ki jih je gostila Južna Koreja, že v preteklosti: leta 2002 na azijske igre v Busan, leta 2003 na poletno univerzijado v Daegu in leta 2005 na azijsko atletsko prvenstvo v Incheon. Ena izmed njih, Ri Sol-ju, ki je bila v skupini navijačic leta 2005, je pozneje postala žena severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

severna koreja navijacice 2 re
Reuters


Po kratkem postanku na meji so skupino navijačic odpeljali v luksuzno letovišče v redko poseljenem okrožju Inje, kjer se je že več ur pred tem trlo novinarjev in policistov, ki so tesno zastražili vse dostope. Ob izstopu z avtobusa so bile deležne plohe vprašanj, a večina je brez besed pohitela proti zgradbi, nekatere pa so se občasno nasmehnile, pomahale v objektive in rekle: "Lepo vas je spoznati."

Na olimpijskih igrah bo za svojo državo tekmovalo le deset športnikov iz Severne Koreje, 12 športnic pa bo sodelovalo v združeni ženski hokejski reprezentanci obeh Korej. Kadar ne bo nihče od njihovih športnikov v akciji, bodo navijačice iz Severne Koreje navijale za tekmovalce iz svoje južne sosede.

V delegaciji Severne Koreje, ki jo vodi minister za šport Kim Il-guk, so še predstavniki nacionalnega olimpijskega komiteja, 26 demonstratorjev taekwondoja in 21 novinarjev.

delegacija severne koreje re
Reuters

Članki iz rubrike