betka Odkrito.si

Vinjena tekmovalka šova povzročila prometno ...

kraljica elizabetha Svet24.si

Na stavnicah poleg konj tudi kraljica

horoskop Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 25. junija

plakat, velenje Svet24.si

Plakati v Velenju z napisi "za družino, za ...

Travis Scott, Kylie Jenner Najstnica.si

Travis Scott in Kylie Jenner skupaj na modni ...

katastrofa Petisvet

Skrivnostna opozorila - kaj nas čaka?

lado bizovicar Njena.si

Lado Bizovičar v zadregi

ou
ou
0 07.12.2017 09:47:01

Nagradi za Anjo in Marina, showdown najboljša ekipa

Vid Ponikvar/Sportida
Nagradi za športnika leta 2017 med invalidi je danes na slavnostni prireditvi v Ljubljani Zveza za šport invalidov Slovenije – paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) podelila alpski smučarki Anji Drev in teniškemu igralcu Marinu Keglu.

Najprej nadarjen, zdaj med člani
Anja Drev je priznanje prejela za tretji mesti v smuku in superkombinaciji na svetovnem prvenstvu gluhih v Innerkremsu. Zanjo je letošnje priznanje že drugo, najboljša športnica je bila že leta 2015.

"Ta nagrada mi seveda veliko pomeni, vsaka ima določen čar. Gremo pa že naprej, to je motivacija tudi za olimpijske igre 2019. Res je od takrat minilo že nekaj časa, a imam še vedno lepe spomine, predvsem na proge za hitre discipline, ki so mi bile res všeč," je nagrado pospremila Drevova, ki že gleda na naslednje veliko tekmovanje, zimske olimpijske igre gluhih leta 2019.

Za Marina Kegla pa je takšna nagrada prva, potem ko je pred tremi leti dobil priznanje za mladega športnika. Letošnjo nagrado je dobil za nastop na olimpijadi gluhih v turškem Samsunu, kjer je v posamični konkurenci končal na četrtem mestu.

Sportnik_Invalid2017_0001_171206_VP
Vid Ponikvar/Sportida

"Presenečen sem, da sem dobil to priznanje. Na olimpijske igre pa nimam najlepšega spomina, saj sem bil v finalu oškodovan," je dejal letošnji športnik leta. V družini Kegl sicer vse podrejajo njegovi karieri, njegov oče in trener Darko Kegl pa pravi, da bodo vztrajali na začrtani poti kljub razočaranju v Turčiji. Poleg nastopa v Samsunu ima Kegl, dvakratni mladinski evropski prvak, v svoji karieri že več kot 30 turnirskih zmag.

Navdušili v showdownu
V ekipni konkurenci so letos nagrado podelili mešani ekipi v showdownu, namiznem tenisu za slepe in slabovidne, v kateri so bili Peter Zidar, Sanja Kos, Tanja Oranič in Denis Repa. Na SP v švedskem Handenu je Slovenija osvojila tretje mesto.

Za Trtnika iz rok paraolimpijske prvakinje
Nagrado za mladega športnika so letos podelili namiznoteniškemu igralcu Luki Trtniku, izročila pa mu ga je Mateja Pintar Pustovrh, ki je pohvalila izboljšavo statusnih razmer in pravic vrhunskih športnikov invalidov.

Na podelitvi priznanj so v krovni zvezi sicer nagradili številne športnike, ki so v letu 2017 uspešno nastopili na mednarodnih tekmovanjih, ter njihove trenerje.

Bronasti in srebrni znaki
Bronaste znake so prejeli udeleženci zimske specialne olimpijade v Schladmingu, ki so domov prinesli 23 medalj, med njimi devet zlatih: Nika Dolinšek, Anja Kuhar, Sandra Možina, Alojz Senica, Davor Senica, Mihael Gačnik, Peter Levanič, Marija Matijevič, Nace Mencinger, Irena Petre, Žan Tušek, Špela Volmajer, Albin Kolar, Barbara Peterka, Simona Polajšer in Vinko Rešetar.

Bronaste znake so dobili tudi dobitniki medalj na Evropskih igrah mladih, ki so potekale v Genovi: namiznoteniški igralec Luka Trtnik, tekmovalca v boccii Blaž Adamlje in Ezana Zulić ter plavalca Aljaž Vejnovič in Lucija Planinc, kegljači za nastope na SP slepih in slabovidnih v Apatinu Mitja Osolnik, Darijo Vogrić, Jože Lampe, Tomaž Furlan, Josip Bihar, Marjan Žalar, Igor Žagar, Sašo Kajtna, Franc Tomšič, Marija Fras, Danica Padežnik, Karmen Vogrić in Alojzija Pirc, ter strelci za nastope na svetovnem pokalu: Franček Gorazd Tiršek, Veselka Pevec, Damijan Pavlin, Franc Pinter, pa tudi plezalca Tanja Glušič in Gregor Selak za nastope na svetovnem pokalu.

Sportnik_Invalid2017_1875_171206_VP
Vid Ponikvar/Sportida

Srebrne znake pa so podelili Drevovi za uspehe na SP v Innnerkremsu, plesalcu Amirju Alibabiću za nastop na SP v paraplesu v belgijskem Malleju in udeležencem SP v showdownu Petru Zidarju, Sanji Kos, Tanji Oranič in Denisu Repi.

Dobro leto
"Naši športniki so letos dosegli dobre rezultate, bili smo tudi medijsko podprti in prepoznavni, predvsem pa nas veseli, da je zakon o športu dal veljavo športu invalidov … Med dosežki bi izpostavil največji dogodek, olimpijske igre gluhih, tudi športnik leta je bil udeleženec iger," je črto pod leto 2017 potegnil predsednik zveze Damijan Lazar. Je pa ob koncu leta izpostavil tudi slabo novico: pred dnevi se je na treningu poškodoval mladi smučar Jernej Slivnik, tako da je njegov nastop na paraolimpijskih igrah v Pyeongchangu ogrožen.

"Lepo je biti danes tukaj, imate kaj pokazati. Vesel pa sem, ker ima kaj pokazati tudi naše ministrstvo. Nekoč danes obljube so se letos udejanile. Dobili smo nov zakon o športu, ki je ZSIS-POK postavil za krovno organizacijo na področju športa invalidov. Izenačile pa so se vse statusne pravice vrhunskih športnikov invalidov. Zame ni več distinkcije med športom in športom invalidov, v Sloveniji obstaja en sam skupen šport," pa je zbranim povedal dr. Boro Štrumbelj, generalni direktor direktorata za šport.

Za bogat spremljevalni program sta poskrbela športni paraplesalec Amir Alibabić in pevka Sandra Erpe.

Članki iz rubrike