Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 05.12.2017 22:18:54

MOK-ov olimpijski STOP Rusiji

Profimedia
Mednarodni olimpijski komite (Mok) je na zasedanju v Lozani Rusiji prepovedal nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, ki bodo med 9. in 25. februarjem prihodnje leto. Ruski športniki, ki bodo izpolnili stroge Mokove kriterije, bodo lahko na OI nastopili pod olimpijsko zastavo.

Vzrok za takšen ukrep je sistematični in od države podprti doping. Mokova komisija je pod vodstvom Samuela Schmida prišla do zaključka, da je Rusija imela sistem manipuliranja z dopinškimi vzorci. "To je še nikoli viden napad na integriteto olimpijskih iger in športa," je dejal predsednik Moka Thomas Bach in poudaril, da na odločitev ni vplivala politika. S tem so - kot menijo pri Moku - zaščitili "čiste" športnike. Podobno so proti Rusiji ukrepali že pred poletnimi OI 2016 v Rio de Janeiru, le da so takrat prepovedi izrekale panožne zveze. "To bi moral biti konec te škodljive epizode in bi moralo služiti za učinkovitejši protidopinški sistem, ki ga vodi Svetovna protidopinška agencija Wada," je še dodal Bach.

Izvršni odbor Moka je ob tem namestniku ruskega predsednika vlade in nekdanjemu športnemu ministru Vitaliju Mutku (tudi enemu glavnih organizatorjev nogometnega svetovnega prvenstva 2018) doživljenjsko prepovedal udeležbo na olimpijskih igrah v uradni vlogi, prav tako njegovemu nekdanjemu namestniku na športnem ministrstvu Juriju Nagornihu. Mok je začasno suspendiral tudi ruski olimpijski komite. Rusija bo morala plačati še 15 milijonov dolarjev kazni za stroške preiskave in za plačilo prihodnjih protidopinških ukrepov.

Zaradi vseh teh odločitev ruske državne televizijske postaje ne bodo prenašale OI 2018.

Rusko delegacijo je na zasedanju vodil šef ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov, v njej je bila tudi dvakratna svetovna prvakinja v umetnostnem drsanju Jevgenija Medvedova. Rusija vztrajno zanika obtožbe, sprožila je tudi postopek proti nekdanjemu vodji moskovskega protidopinškega laboratorija Grigoriju Rodčenkovu, ki je razkril nečednosti v ruskem športu.


Po njegovem pričanju je Wadin preiskovalec Richard McLaren v dveh poročilih pisal o širokem in od države sponzoriranem dopingu v ruskem športu, v kar naj bi bilo vključenih več kot 1000 športnikov, pa tudi o sistemu prikrivanja izidov dopinških testov in manipuliranja z vzorci na OI 2014 v Sočiju.

Vzorce ruskih športnikov iz Sočija so ponovno testirali in dokazali, da so manipulirali z urinskimi vzorci oziroma jih zamenjevali. Mok je zato doživljenjsko prepovedal nastope na OI 25 ruskim športnikom, enajstim je odvzel kolajne. Med njimi tudi olimpijskim prvakom iz Sočija 2014 - vozniku boba Aleksandru Zubkovu, tekaču na smučeh Aleksandru Legkovu in skeletonistu Aleksandru Tretjakovu.

"Šokirana sem," je po današnji Mokovi odločitvi dejala predsednica ruske zveze za smučarski tek Jelena Välbe. Glede na to, da bodo "čisti" ruski športniki lahko nastopili pod olimpijsko zastavo, pa je dodala: "Glede nastopa pod olimpijsko zastavo bo odločitev na vsakem posamezniku posebej."

Kot so dejali pri Moku, so pri odločitvi o nastopu ruskih športnikov upoštevali vse okoliščine, pa tudi ukrepe, s katerimi bodo zagotovili enake pogoje za vse nastopajoče na igrah 2018.

Kremelj je dan pred odločitvijo o sankcijah Moka napovedal, da Rusija iger ne misli bojkotirati, pa čeprav so bile iz največje države na svetu v zadnjem času vse bolj pogoste informacije, da bo država igre raje bojkotirala, kot pa da bodo njeni športniki nastopali pod okriljem nevtralne zastave Moka. Tudi iz elitne hokejske lige KHL so se vrstile informacije, da v primeru bojkota iger lige ne bodo prekinjali in da bodo po vzoru lige NHL manjkali vsi hokejisti iz lige, torej tudi slovenski kapetan Jan Muršak, pa Žiga Jeglič in Robert Sabolič.

Značke: olimpizem, rusija

Članki iz rubrike