GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

ou
ou
0 06.11.2017 10:30:50

Doma gori? Ni nemogoče!

Število požarov v stanovanjskih stavbah se zadnja tri leta povečuje. Le lani je zagorelo 1.401-krat. Veste, kako se zaščititi pred požarom in kako ravnati, ko zagori? Preberite spodnje nasvete.

Najpogostejši krivci za požare so gradbene in tehnične pomanjkljivosti, med njimi največkrat okvarjene in poškodovane električne naprave, vžig saj in neustrezno vzdrževanje dimnikov. Marsikateremu požaru bi se tako lahko izognili ali pa vsaj omilili njegove posledice. In kaj lahko naredite, da boste pred in med požarom kar najbolj varni?

1. Začne se pri gradnji
Za večjo varnost izberite odgovornega projektanta požarne varnosti, ki naj ima reference in opravljen strokovni izpit iz varstva pred požari pri pristojni inženirski zbornici. Še pred gradnjo bo izdelal elaborat o požarni varnosti.

2. Bodite pripravljeni na požar
Brez skrbi, ni vam treba prežati na požar. Javljalniki požara lahko to delo opravljajo namesto vas. Vsekakor pa ne pozabite na gasilne aparate, ki naj bodo postavljeni na vam najhitreje dosegljivo mesto.

VESTE, KJE SE SKRIVAJO NEVARNOSTI V VAŠEM DOMU? V POGLOBLJENI ZGODBI O POŽARIH PREVERITE, KJE LAHKO ZAGORI IN ZAKAJ SE OGENJ LAHKO HITREJE RAZŠIRI.

3. Znanje in zbranost rešujeta življenja
Vsi protipožarni sistemi in naprave vam ne bodo v pomoč, če ob požaru ne boste znali pravilno odreagirati. Če menite, da gašenja ognja niste dovolj vešči ali pa niste dovolj zbrani, raje pokličite gasilce in zapustite stavbo. Oskar Neuvirt, upokojeni gasilec Gasilske brigade Maribor, opozarja, da je ukrepanje v strahu in nervozi lahko izjemno nevarno.

4. S čim gasiti?
Napačno gasilno sredstvo lahko naredi več škode kot koristi. Vroče posode z oljem na primer ne smete nikoli gasiti z vodo. V testu lahko preverite, ali bi znali izbrati pravo gasilno sredstvo za 7 pogostih požarov, ki se lahko zgodijo doma.

Statistika-požari

5. Evakuacija!
Kadar ogenj zajame bližnje predmete ali celo grozi, da se bo razširil v naslednji prostor, ga morate javiti na 112 in se varno umakniti. Pri tem upoštevajte priporočila:

• Usta in nos si prekrijte z vlažnim robčkom ali krpo.
• Premikajte se v smeri evakuacije. Ob dimu se raje plazite po tleh, kjer je zrak čistejši.
• V zadimljenem prostoru boste izhod najlažje našli tako, da se gibate ob stenah.
• Če se ne morete varno umakniti, odprite okno in pokličite na pomoč.
• Nikoli ne uporabljajte dvigala, umaknite se po stopnicah.

ZA VEČ KORISTNIH NASVETOV PREBERITE POGLOBLJENO ZGODBO O POŽARIH. HKRATI PA LAHKO SVOJE ZNANJE POSTAVITE NA PREIZKUS IN S TESTOM UGOTOVITE, ALI BI SE ZNALI PRAVILNO ODZVATI V POŽARU.

Članki iz rubrike