alen kobilica Odkrito.si

Alen Kobilica jo končno ima!

luka-mesec_bobo Svet24.si

"Jaz sem začel v garaži, Luka Mesec pa v ...

barbara vitez Svet24.si

Agonija staršev izginule najstnice Barbare

davčna blagajna, račun Svet24.si

Ste pripravljeni? Od petka bo vse drugače!

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

dvoček nebesno znamenje Njena.si

Zakaj so osebe, rojene v temu astro znaku, ...

Natalija Kolšek - 2 Njena.si

Natalija Kolšek pogrešana?

ou
ou
0 06.11.2017 10:30:50

Doma gori? Ni nemogoče!

Število požarov v stanovanjskih stavbah se zadnja tri leta povečuje. Le lani je zagorelo 1.401-krat. Veste, kako se zaščititi pred požarom in kako ravnati, ko zagori? Preberite spodnje nasvete.

Najpogostejši krivci za požare so gradbene in tehnične pomanjkljivosti, med njimi največkrat okvarjene in poškodovane električne naprave, vžig saj in neustrezno vzdrževanje dimnikov. Marsikateremu požaru bi se tako lahko izognili ali pa vsaj omilili njegove posledice. In kaj lahko naredite, da boste pred in med požarom kar najbolj varni?

1. Začne se pri gradnji
Za večjo varnost izberite odgovornega projektanta požarne varnosti, ki naj ima reference in opravljen strokovni izpit iz varstva pred požari pri pristojni inženirski zbornici. Še pred gradnjo bo izdelal elaborat o požarni varnosti.

2. Bodite pripravljeni na požar
Brez skrbi, ni vam treba prežati na požar. Javljalniki požara lahko to delo opravljajo namesto vas. Vsekakor pa ne pozabite na gasilne aparate, ki naj bodo postavljeni na vam najhitreje dosegljivo mesto.

VESTE, KJE SE SKRIVAJO NEVARNOSTI V VAŠEM DOMU? V POGLOBLJENI ZGODBI O POŽARIH PREVERITE, KJE LAHKO ZAGORI IN ZAKAJ SE OGENJ LAHKO HITREJE RAZŠIRI.

3. Znanje in zbranost rešujeta življenja
Vsi protipožarni sistemi in naprave vam ne bodo v pomoč, če ob požaru ne boste znali pravilno odreagirati. Če menite, da gašenja ognja niste dovolj vešči ali pa niste dovolj zbrani, raje pokličite gasilce in zapustite stavbo. Oskar Neuvirt, upokojeni gasilec Gasilske brigade Maribor, opozarja, da je ukrepanje v strahu in nervozi lahko izjemno nevarno.

4. S čim gasiti?
Napačno gasilno sredstvo lahko naredi več škode kot koristi. Vroče posode z oljem na primer ne smete nikoli gasiti z vodo. V testu lahko preverite, ali bi znali izbrati pravo gasilno sredstvo za 7 pogostih požarov, ki se lahko zgodijo doma.

Statistika-požari

5. Evakuacija!
Kadar ogenj zajame bližnje predmete ali celo grozi, da se bo razširil v naslednji prostor, ga morate javiti na 112 in se varno umakniti. Pri tem upoštevajte priporočila:

• Usta in nos si prekrijte z vlažnim robčkom ali krpo.
• Premikajte se v smeri evakuacije. Ob dimu se raje plazite po tleh, kjer je zrak čistejši.
• V zadimljenem prostoru boste izhod najlažje našli tako, da se gibate ob stenah.
• Če se ne morete varno umakniti, odprite okno in pokličite na pomoč.
• Nikoli ne uporabljajte dvigala, umaknite se po stopnicah.

ZA VEČ KORISTNIH NASVETOV PREBERITE POGLOBLJENO ZGODBO O POŽARIH. HKRATI PA LAHKO SVOJE ZNANJE POSTAVITE NA PREIZKUS IN S TESTOM UGOTOVITE, ALI BI SE ZNALI PRAVILNO ODZVATI V POŽARU.

Članki iz rubrike