miša molk Odkrito.si

Cigansko razmišljanje Miše Molk

Porsche Cayenne Svet24.si

15-letnik mamin porsche zapeljal v potok

horoskop_napoved Svet24.si

Tedenski horoskop: če želite premagati negativne...

plakat, velenje Svet24.si

Plakati v Velenju z napisi "za družino, za ...

Travis Scott, Kylie Jenner Najstnica.si

Travis Scott in Kylie Jenner skupaj na modni ...

katastrofa Petisvet

Skrivnostna opozorila - kaj nas čaka?

oriana girotto Njena.si

Grenki spomini: Oriana Girotto o sinu Aleksandru

STA
STA
0 12.09.2017 13:06:36

MOK: Namesto Los Angelesa in Pariza v ospredju korupcijska afera Rio

Reuters
Mednarodni olimpijski komite se je pripravljal, da na skupščini v Limi v sredo slavnostno razglasi prireditelja olimpijskih iger 2024 in 2028, Pariz in Los Angeles. Skupščina pa se bo zdaj morala soočiti z očitki, da je Rio de Janeiro kupoval glasove za pridobitev olimpijskih iger 2016, ki je izbruhnila prejšnji teden.

"Če nam bodo predstavljeni dokazi o korupciji, bomo morali ukrepati," je v ponedeljek na novinarski konferenci v Limi dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in priznal, da nobena organizacija na svetu ni imuna na korupcijo. A težave Moka na tem področju so večje, saj se ponavljajo in osrednja svetovna športna organizacija je že pred desetletjem močno spremenila način kandidature, postopke obiskov kandidatov, a kot kaže, so prireditelji tudi v novem načinu našli pot za kupovanje glasov.

Vse bolj perečo težavo predstavlja tudi varnostno vprašanje na Korejskem polotoku. Situacija se po severnokorejskem rožljanju z orožjem zaostruje, a Bach je prepričan, da to ne bo vplivalo na varnostne razmere februarja na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu. Kot pravi, je v pogovorih z različnimi predstavniki vlad dobil jasen signal, da to za same igre ne predstavlja problema. Po drugi strani je Južna Koreja tudi edina opcija, saj Mok nadomestnega prireditelja, ki bi igre lahko gostil čez pet mesecev, nima.

Bach prav tako meni, da bojkota iger s strani posameznih držav zaradi varnosti ne pričakuje, pa čeprav je olimpijsko prizorišče, igre bodo od 9. do 25. februarja, od meje med Korejama oddaljeno manj kot 100 kilometrov. Obenem pričakuje, da bodo Združeni narodi na novembrskem zasedanju sprejeli resolucijo o olimpijskem premirju.

Odprto ostaja tudi vprašanje sistemskega dopinga v Rusiji ter poti, po kateri se bodo ruski športniki polnopravno lahko vrnili na vsa tekmovanja. Na Moku upajo, da bodo čim prej dobili celotno sliko o razsežnostih dopinga v Rusiji, v Limi na skupščini, ki z zasedanjem začenja v sredo, pa pričakujejo le delna poročila pristojnih komisij. Vsekakor pa je Bach napovedal ostre ukrepe v boju proti dopingu in priznal, da na Moku razmišljajo, da bi Rusiji prepovedali nastop v Pyeongchangu, v kolikor se bodo potrdile obtožbe o ruskem dopingu med igrami v Sočiju 2014.

S primerom se intenzivno ukvarjata dve komisiji. Ena skuša razkriti kršitelje - športnike, trenerje in športne funkcionarje, druga pa predvsem s snovmi, ki so jih jemali ruski športniki in načini, s katerimi so se športniki izognili dopinškim kontrolam oziroma jih manipulirali.

A pred odprtjem kongresa v Limi se je večina vprašanj namenjenih Bachu vrtela okrog vprašanja korupcije. "Verodostojnost je za nas izjemnega pomena," je zatrdil Nemec. V zvezi z očitki, da je tudi Rio do iger prišel le s kupovanjem glasov, predvsem afriških delegatov Mok, pa je odvrnil, da se s primerom že ukvarjajo Mokovi pravniki, ki so od brazilskih preiskovalcev zahtevali ustrezne dokaze in podatke.

V središču preiskave je častni član Moka Carlos Nuzman, vodja organizacijskega komiteja v Riu in predsednik Olimpijskega komiteja Brazilije. Tožilstvo je pri Nuzmanu zaradi domnevne korupcije izvedlo obsežne preiskave, mu odvzelo tudi potni list in zamrznilo premoženje.

Značke: olimpizem, sta

Članki iz rubrike