miša molk Odkrito.si

Cigansko razmišljanje Miše Molk

Porsche Cayenne Svet24.si

15-letnik mamin porsche zapeljal v potok

horoskop_napoved Svet24.si

Tedenski horoskop: če želite premagati negativne...

plakat, velenje Svet24.si

Plakati v Velenju z napisi "za družino, za ...

Travis Scott, Kylie Jenner Najstnica.si

Travis Scott in Kylie Jenner skupaj na modni ...

katastrofa Petisvet

Skrivnostna opozorila - kaj nas čaka?

oriana girotto Njena.si

Grenki spomini: Oriana Girotto o sinu Aleksandru

STA
STA
0 11.09.2017 09:07:32

Mok v Limi o prireditelju iger 2024 in 2028

arhiv Reporterja
Mednarodni olimpijski komite se bo danes ob 16. uri po srednjeevropskem času zbral v Limi, kjer organizacijo čaka generalna skupščina in dvojna dodelitev olimpijskih iger. Za poletne igre bo Mok bržkone potrdil gostitelja Pariz za leto 2024 in Los Angeles za leto 2028.

Generalna skupščina Moka bo gostitelja prihodnjih poletnih olimpijskih iger, te bo leta 2020 gostil Tokio, dodelila v sredo, po napovedih strokovne javnosti pa je gotovo, da bo igre 2024 dobil Pariz, tiste 2028 pa Los Angeles. Gre za šele drugo dvojno sočasno dodelitev iger v zgodovini, leta 1921 je Mok igre 1924 dodelil Parizu in 1928 Amsterdamu.

Izvršni odbor Moka bo skupaj s predsednikom Thomasom Bachom danes in jutri govoril tudi o drugih tematikah, med drugim o bolj dovršenem boju proti dopingu, pri čemer bodo osrednji del debate znova ruski športniki in škandal, ki je dodobra spremenil podobo ruskega in svetovnega športa.

Delegati naj bi govorili tudi o vse bolj napetem ozračju nad korejskim polotokom, kjer na severnem delu tega območja izvajajo jedrske poskuse. Južnokorejski Pyeongchang, ki leži vsega 100 kilometrov od meje s Severno Korejo, bo med 9. in 25. februarjem 2018 gostil zimske olimpijske igre. Doslej je predsednik Moka Bach zagovarjal, da so te igre varne.

Ob zaključku zasedanja čakajo predstavnike krovnega olimpijskega gibanja še volitve, potrebno bo izbrati novega podpredsednika in člane vplivnega izvršnega odbora.

Pred različnimi zasedanji v Limi so nekateri člani Moka znova poskrbeli za očitane znake korupcije. Častni član Moka Carlos Nuzman, ki je leta 2016 bdel nad organizacijo olimpijskih iger v njegovem domačem Riu de Janeiru, je znova pod drobnogledom pravosodja. Po preiskavi francoskih oblasti mu očitajo podkupovanje, s katerim je prišel do glasov afriških delegatov Moka. Nuzman očitke sicer zavrača.

Bach je pred zasedanjem v Limi pojasnil, da integriteta Moka ne bo pod vprašajem. "Vse očitke jemljemo resno in skrbno opazujemo dogajanje. Naredili bomo vse, da bomo zaplet razjasnili," je ob tem dejal Bach. Če se bo pokazalo, da je do nepravilnosti res prišlo, bo Mok sprejel ustrezne ukrepe in vpletene kaznoval.

Neposredno pred zasedanjem v glavnem mestu Peruja je iz izvršnega odbora odstopil irski član Patrick Hickey. Dvainsedemdesetletnemu Hickeyju očitajo vpletenost v trgovino na črno z olimpijskimi vstopnicami, s katero naj bi ob robu iger v Riu nezakonito pridobil približno deset milijonov ameriških dolarjev. Hickey naj bi preprodajal vstopnice, namenjene irskemu olimpijskemu komiteju in se ob tem premoženjsko okoristil. Tudi Hickey to zanika.

Hickeyja so poleti 2016 aretirali v Riu de Janeiru. Pravosodje je kasneje iz zdravstvenih razlogov dovolilo, da so Hickeyja proti plačilu kavcije prepeljali v domovino, njegove funkcije pa so v mirovanju.

Značke: olimpizem, mok

Članki iz rubrike