GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

STA
STA
0 20.06.2017 10:24:45

Na ZOI v Pyeongchangu po osmih letih spet slovenska hiša

Slovenska hiša na prizoriščih olimpijskih iger je projekt, za katerega v Sloveniji zadnja leta ni bilo pravega soglasja. Vsaj za igre februarja prihodnje leto v Pyeongchangu pa je jasno, da hiša bo. Pri OKS, kjer so potrdili informacijo, upajo, da bo tako tudi v Tokiu 2020 in Pekingu 2022.

Slovenija je imela olimpijsko hišo zadnjič na zimskih olimpijskih igrah leta 2010 v kanadskem Vancouvru, zalomilo pa se je že pri Londonu 2012 in jasno je bilo, da je nadaljnja usoda vprašljiva, če slovensko gospodarstvo in turizem nista našla interesa, da se predstavita v tej evropski metropoli. Predvsem po zaslugi idrijskega Kolektorja kot gonilne sile, seveda ob sodelovanju Slovenske turistične organizacije, Spirita, Urada vlade za komuniciranje ter Olimpijskega komiteja Slovenije, pa se predstavitev Slovenije februarja prihodnje leto vrača na prizorišče največjega športnega dogodka na svetu.

Interes Kolektorja je razumljiv, saj je predsednik sosveta tega podjetja Stojan Petrič tudi častni konzul Južne Koreje, obenem pa ima Kolektor v Koreji tudi podjetje, ki izdeluje komutatorje za potrebe močne južnokorejske avtomobilistične industrije.

"Projekt je močno podprla tudi Coca-Cola in za nas je zelo zanimiv, saj želimo postaviti temelje tudi za naslednja projekta na Japonskem in na Kitajskem, kjer bi moral biti interes gospodarstva in države še večji," je povedal Matic Švab iz marketinga OKS. Ta je zelo zadovoljen, da pri projektu močno na terenu pomaga tudi Jure Brus, ki že več kot desetletje živi in dela v Južni Koreji, prav tako pri koncernu Kolektor: "Brez njega bi bilo veliko stvari zelo težkih."

019-21-razingar zastava
arhiv Ekipe SN

Slovenska hiša se bo razprostirala na 400 kvadratnih metrih v nekakšnem vodnem parku Peakisland water park v smučarskem središču Yongpyong v Alpensii, kjer bodo potekala smučarska tekmovanja. "Prepričani smo, da je prostor dobro izbran, kar potrjuje tudi dejstvo, da bodo svoje hiše imeli blizu nas tudi Italijani, Avstrijci, Nemci in Japonci. A v neposredni bližini je tudi olimpijska vas, obe novinarski središči in hotel, v katerem bodo nastanjeni predstavniki Moka, le nekaj dlje je do olimpijskega stadiona in olimpijskega parka," še pravi Švab.

Operativni vodja hiše bo nekdanji biatlonec Peter Dokl, ki je na OKS od 1. junija. "Čaka ga veliko dela, saj bo hiša odprta prav vse dni iger. Tukaj načrtujemo vse uradne tiskovne konference, vse uradne sprejeme in sprejeme po medaljah, pa večer za sponzorje in tudi navijače, katerih vodja bo nekdanji kapetan slovenske hokejske reprezentance Tomaž Razingar. STO bo tam izvedla tudi tradicionalno turistično borzo," še pravi Švab.

Na OKS pripravljajo tudi predstavitev bogate športne zgodovine Slovenije, iščejo pa tudi morebitne druge partnerje, ki bi imeli interes, da se predstavijo v Južni Koreji.

Značke: olimpizem, zoi

Članki iz rubrike