petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

jb
jb
0 08.04.2017 15:57:45

Čustveno ozadje skrivnostnega ljubljanskega transparenta: Za solze v očeh nesrečnega Šveda

Grega Wernig
O tem smo že pisali, zdaj je zgodba dobila nadaljevanje.

Ko sta se sredi tedna na prvi polfinalni tekmi pokala pomerila Olimpija in Maribor, so številni ves čas pogledovali k tribuni z organiziranimi navijači domačega kluba. Kakopak zato, da ne bi izpustili kakšnega sočnega transparenta, kakšne odmevne poteze; teh je bilo v zadnjem času res veliko. Toda tokrat so se Green Dragonsi "zadržali"; nikogar niso podili iz kluba, ves čas so glasno podpirali svoje ljubljence.

No, so pa v prvem polčasu vendarle v zrak dvignili transparent, ki je med ostalimi gledalci poskrbel zgolj za začudenje. "Legende živijo večno! Ostani močan, Marcus," so zapisali v angleščini. Toda komu je bilo čustveno sporočilo dejansko namenjeno? Skrivnost je zdaj razvozlana, Green Dragonsi so se spomnili na Marcusa Zieglerja, enega vidnejših predstavnikov navijaške scene na Švedskem, ki pa je dejansko precej več kot zgolj to.

Ziegler je kot vezni člen med klubom in navijači v zadnjih letih namreč poskrbel za čisto pravo revolucijo v športnem kolektivu Hammarbyja, ki je predvsem po zaslugi njegovih takšnih in drugačnih akcij ter pobud v kratkem času dvignil število članov z zgolj 1000 na več kot 6000 ljudi. Pred leti so z Zieglerjem stik navezali tudi nekateri privrženci Olimpije, bili pri njem nekajkrat na obisku, tudi Šved pa se je že oglasil v Ljubljani, ne nazadnje lani, ko se je tudi fotografiral s pokalom za naslov prvaka. Vse lepo in prav, toda zakaj torej takšen čustven zapis na transparentu? Zaradi bolezni.

Ziegler je namreč pred časom hudo zbolel, zdravniška diagnoza je bila uničujoča: rak z zelo majhnimi možnostmi za preživetje. Zieglerju se čas na tem planetu izteka, njegova žalostna usoda pa je ganila številne navijače po vsem svetu. Green Dragonsi so bili tako le eni številnih, ki so mu poslali sporočilo podpore, že prej so enako storili privrženci klubov iz pravzaprav vse Evrope. "Najboljši ste! Orosile so se mi oči, ko vidim takšno bratstvo, prijateljstvo in podporo. Z besedami ne morem povedati, kako vas imam rad. Spoštovanje!" se je navijačem Olimpije zahvalil nesrečni Ziegler.

marcus sved navijac
Marcus (skrajno desno) na obisku v Ljubljani.

Članki iz rubrike