Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rr
rr
09.09.2016 16:04:25
Deli članek:

Red Bull 400: Bolje je iti hitreje, da manj časa trpiš!

Kot kaže bo letošnji tek na planiško lepotico spet postregel z rekordi.

En od teh bo število tekačev, verjetno tudi število tekačic, ne bo pa čudno niti, če bo kdo popravil lanskoletni rekord Turka Ahmeta Arslana. Ta je od vznožja naprave do vrha zaletišča, kar znese 202 višinska metra v 400 metrih teka, zmogel v petih minutah in osmih sekundah. Pri ženskah je lanski čas zmagovalke, Italijanke Antonelle Confortole, 6 minut in 26 sekund. Letalnico so leta 2014 prenovili, zato časi prvih dveh izvedb (2012, 2013) niso nujno primerljivi.

Na tekmovanjih tipa Red Bull 400 so glavne zvezde ponavadi najboljši moški tekači, ki letalne naprave od spodaj navzgor osvajajo z neverjetnimi časi, a tudi deklet ne gre zapostavljati. Zato je prijetno slišati, da tudi število prijavljenih tekačic za tekmo v Planici raste iz leta v leto. Nekaj jih pride z mislimi na stopničke, še več pa je takšnih, ki so si osvojiti najtežjo Red Bull 400 napravo na svetu zadale kot osebni cilj, ne glede na rezultat, mogoče ciljajo le na podiranje lastnega rekorda.

Ena od takšnih je Urška Ahac, sicer vsestranska športnica, ki je lani na Red Bull 400 v Planici tekla prvič. Na vprašanje kaj je tisto kar jo žene na takšno tekmovanje, odgovori: “Ko ti po prvih dvajsetih metrih zmanjka kisika, ostane pa ti jih še 380. Telo se na to tako odzove, da v cilju doživiš izjemne občutke sreče. Na vrhu si ponosen nase, čeprav si garal le deset minut ali celo manj. Če imaš na koncu tako nagrado, se splača.” Vsem, ki se bodo letos prvič podali na to dirko, pa Urška svetuje še: “Na tekmi trpijo vsi, tudi najboljši in najmočnejši. Bolje je iti hitreje, da manj časa trpiš.”

“Dirka v Planici je vedno izredno težka, po prenovi letalnice pa je po moje še težja,” je lani povedal zmagovalec Ahmet Arslan in dodal: “Pred prenovo letalnice je bila ta na kakšnem delu celo bolj strma, a zato je po prenovi doskočišče daljše, s tem pa je daljši tudi tek v hrib in noge še bolj pečejo.”

Najuspešnejši Slovenci na tekmi v Planici so bili do sedaj: Simon Alič (zmagovalec 2013), Matjaž Mikloša (drugi 2012), Luka Kovačič (drugi 2015), Nejc Kuhar (tretji 2015), Petra Mikloša (druga 2012), Neja Kršinar (druga 2013) in Karmen Klančnik (druga 2015).

Tekma se v soboto 17. septembra začne s kvalifikacijami ob 11.30. Teklo se bo v kategorijah posamezno, moški in ženske, štafetah 4 x 100m in gasilskih štafetah 8 x 50m. Ob tem imajo gasilci še posebno nalogo. Teči morajo v polni gasilski delovni opravi.

Prijave na tekmo so mogoče le do nedelje 11. septembra, preko spletnega obrazca na naslovu, www.redbull.si/400, kjer najdete tudi ostale informacije o dogodku. Ogled tekmovanja je brezplačen.