Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
04.03.2016 13:09:41
Deli članek:

Tokio zanika korupcijske obtožbe

Prvi mož organizacijskega odbora za olimpijske igre v Tokiu leta 2020 Toshiro Muto je izrazil prepričanje, da bo skupaj s sodelavci premagal vse ovire, zadnja je francoska preiskava njihove kandidature, ki namiguje na morebitno korupcijo.

"Priprave tečejo gladko," je v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Muto in dodal: "Pomembno je, da premagamo oviro za oviro."

Tokio je v boju za organizacijo premagal Madrid in Istanbul, od takrat pa se sooča s številnimi krizami. Komedija napak, kot jo je poimenoval AFP, je višek dosegla julija lani, ko je premier Shinzo Abe predstavil načrt za glavni stadion, vreden dve milijardi dolarjev, ogromno ogorčenja so Japonci poželi tudi ob obtožbah o plagiatorstvu. Zdaj jih bremenijo še francoske obtožbe o nepravilnostih pri podeljevanju organizacije, s katerimi se v Tokiu ne obremenjujejo.

"Tokio 2020 je prepričan, da so obtožbe onkraj razumnosti. Prepričani smo, da smo igre dobili, ker je Tokio pripravil najboljšo kandidaturo," meni Muto.

Poleg Tokia francoski preiskovalci preiskujejo tudi letošnje igre v Riu de Janeiru. Mednarodni olimpijski komite se je na to odzval in jasno izpostavil, da za "zdaj ni dokazov" o morebitni korupciji.

Muto se ni mogel izogniti vprašanjem o visokih stroških gradnje in obnove objektov: "Gradbeni stroški na Japonskem so med najvišjimi na svetu. Glede na to gre za razumen proračun. Kljub temu bomo pozorno spremljali stroške in jih skušali držati pod nadzorom."