Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
au
au
04.01.2016 12:05:25
Deli članek:

Velika želja bolne atletinje, ki je navdahnila novoletni govor predsednika Italije

Ime ji je Nicole Orlando, stara je 22 let, zgodba dekleta z downovim sindromom pa močno prestopa meje vsakdanjega, celo verjetnega.

Čeprav je njena mama že v nosečnosti vedela, da se bo hčerka rodila z omenjeno boleznijo, ji ni obrnila hrbta, tako kot v časih moderne medicine naredijo številni. Rodila jo je, skrbela zanjo, jo vzgojila in je za to bogato poplačana, saj je Nicole postala simbol borbenosti celotne domovine Italije

Da bi bilo vse skupaj še bolj dramatično, je imela malčica zaradi zapletov ob rojstvu le minimalne možnosti za preživetje, a ušla je tudi tej usodi, nato pa se že v zgodnjem otroštvu kljub hendikepu začela ukvarjati s športom. Tako zelo uspešno, da je danes najboljša atletinja z downovim sindromom na vsem svetu. 

Na nedavnem svetovnem prvenstvu atletov te kategorije je osvojila kar štiri zlate kolajne, jim dodala eno srebrno in stopila iz senca, v kateri so ponavadi telesni ali duševno prizadeti športniki. Šport pa ji je pomagal tudi do izrazitega mentalnega razvoje, neznačilnega za bolnike njenega tipa, tako da je Italijo navdušila tudi s svojimi dejanji in besednimi nastopi. 

Vse skupaj je šlo tako daleč, da si je italijanski predsednik Sergio Mattarella prav Nicole izbral za navdih v svoji novoletni poslanici celotni državi, jo z imenom in priimkom navedel kot vzor vztrajnosti in citiral nekaj njenih besed. "Nisem vedela, da se je odločil za to. Ko sva z mamo slišali poslanico, nisva mogli verjeti svojim ušesom," pravi izjemno dojemljiva Nicole. 

Ta je ob tem postala zvezdnica italijanskih medijev na začetku novega leta, nastope pa je izkoristila za predstavitev svojih sanj. "Dosegla sem ogromno, več kot je pričakoval kdorkoli. Toda če si lahko dovolim sanje, bi rada postala tudi filmska igralka in kot navijačica Interja srečala Adema Ljajića", je dejala.