Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
27.10.2015 16:24:34
Deli članek:

Kuvajt spet pred izključitvijo z OI

Reuters

Kuvajtskim športnikom zaradi vmešavanja politike v šport in tamkajšnji olimpijski komite grozi, da bodo izključeni z olimpijskih iger v Rio de Janeiru. Mednarodni olimpijski komite je Kuvajtu dal rok, da do danes spremeni odnos države do športa, a ustrezni ukrepi niso bili sprejeti, poroča agencija dpa.

"Kot Kuvajtčan sem zaradi tega zelo žalosten," je povedal šejk Ahmed Al-Fahad Al-Sabah, ki vodi tamkajšnji olimpijski komite. Kuvajt se je zdaj znašel v podobnem položaju kot leta 2012, ko je Mok šele tik pred igrami preklical dvotedenski suspenz, že takrat pa je bil razlog nespoštovanje olimpijske listine, ki zagotavlja avtonomnost športa v odnosu do politike.

Moku se seveda ponuja še tretja možnost. Mednarodni olimpijski komite lahko športnikom, ki bodo nastopili na igrah, zagotovi poseben status, a bi ti potem morali zaradi suspenza nacionalnega olimpijskega komiteja nastopati pod zastavo Moka. "To potezo bi podprl. Upam, da se bomo dogovorili, sicer bo zaradi ukrepa nastradala cela generacija športnikov," je o tem povedal vplivni šejk, ki je že vse od leta 1992 tudi član Moka.

Za podoben korak kot Mok se je že oktobra odločila tudi Fifa in državico z Arabskega polotoka izključila z vseh mednarodnih tekmovanj.