Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
07.08.2014 15:35:34
Deli članek:

Pistoriousova usoda bo kmalu znana

Reuters

V Južni Afriki danes potekajo zaključni argumenti v sodbi proti paraolimpijcu.

Po 39 dneh razprav na sodišču, ki so bili razporejenih prek zadnjih pet mesecev, po zaslišanju ducatov prič, po mesecu psiholoških testiranj, solzah, krikih in obtožbah, se bližamo času, ko bo v Južnoafriški republiki Oscar Pistorius izvedel za končno odločitev o njegovi usodi.
Sojenje, v katerem so ga osumili naklepnega umora svojega dekleta Reeve Steenkamp se približuje koncu.

Kriv ali nedolžen?

Paraolimpijec je danes spet na višjem sodišču v Pretorii, kjer bosta tožilstvo in obramba, eno in drugo stran zastopata najbolj ugledna odvetnika v JAR, podala le še zaključni izjavi.

Sodnik Thokozile Masipa ima že nekaj časa v svoji posesti debele mape, ki vsebujejo mnoge argumente za obtožbo in proti njej, danes bosta odvetnika te samo še enkrat povzela.

Spomnimo se, da je Pistorius na valentinovo lani skozi vrata kopalnice ustrelil Reevo. Njegovo pojasnilo se je glasilo, da je to naredil z namenom, da bi oba zaščitil, saj, kot pravi, je menil, da je nekdo vlomil v njun dom.

Atlet je priznal, da je skozi zaprta vrata ustrelil nekoga. Vprašanje, ki potrebuje odgovor ni ali je kriv, temveč mora sodnik ugotoviti, česa je kriv.

Tožilstvo je poskušalo dokazati, da naj bi šlo v naprej načrtovan umor, da je južnoafriški športnik točno vedel, da strelja v Steenkampovo in da jo je namenoma ubil. Če ga bo sodnik spoznal za krivega, mu grozi doživljenjska kazen, kar v južnoafriški praksi pomeni 25 let za rešetkami.

Obramba pravi, da je šlo za tragično nesrečo, da gre za uboj, do katerega je prišlo v nameri zaščite svoje punce in sebe. Za uboj v JAR ni zapovedana zaporna kazen, čeprav bi bilo nenavadno, če storilcu v takem primeru, te ne bi izrekli.

Reuters