Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Iztok Lukner.
Iztok Lukner.
0 26.11.2014 11:42:03

Valon Ahmedi: Makedonec, ki ne govori makedonsko

Nikola Miljković
V elitnem slovenskem nogometnem prvenstvu imamo v tej sezoni priložnost gledati kopico mladih, nadarjenih nogometašev, pred katerimi je ob trdem in pravilnem delu še zelo lepa prihodnost.

Med njih spada tudi vezist Celja Valon Ahmedi, ki bi ga lahko označili kot enega najboljših tujcev v tekmovanju. Dvajsetletnik prihaja iz Makedonije, natančneje iz mesta Kičevo, kjer je živel do desetega leta starosti, nato pa se je z družino preselil v Italijo.

NIK_9202
Nikola Miljković

VALON AHMEDI

rojen: 7. oktober 1994
država: Makedonija (Kičevo)
šport: nogomet
klub: NK Celje

Tam je igral za tretjeligaša Südtirol in se pred začetkom letošnje sezone preselil v knežje mesto. Član mlade albanske reprezentance ima tri državljanstva (makedonsko, albansko in italijansko), v dozdajšnjih osemnajstih prvenstvenih tekmah pa se je podpisal pod pet zadetkov.

Kako to, da ste se odločili za Slovenijo?
Menedžer mi je svetoval, naj pridem v Slovenijo. Tukajšnja liga je namreč odlična za mlade nogometaše, ki se v njej lahko predstavijo in pokažejo, kaj znajo, česa so sposobni. Torej, prišel sem zaradi svojega zastopnika.

Se je bilo težko navaditi na življenje pri nas?
Ne, sploh ne. Ko sem prišel, je v Celju že igral moj prijatelj Amir Bilali. Skupaj sva igrala v reprezentanci, zato se mi ni bilo težko navaditi. Poudariti moram, da me tudi vsi soigralci spoštujejo že od prvega dne, odkar sem tukaj, in se mi ni bilo težko vključiti.

Kaj ste vedeli o Sloveniji, preden ste prišli sem?
Poznal sem Maribor, vedel sem, da gre za odlično moštvo. Prav tako sem poznal Agima Ibraimija, saj tudi on prihaja iz Makedonije in igra za makedonsko reprezentanco. Vedel sem nekaj stvari o ligi, predvsem to, da je odlična za mlade nogometaše.

Menedžer mi je svetoval, naj pridem v Slovenijo. Tukajšnja liga je namreč odlična za mlade nogometaše, ki se v njej lahko predstavijo in pokažejo, kaj znajo, česa so sposobni.

Ste morda poznali kakšnega znanega Slovenca?
Poznal sem Dejana Lazarevića, ki v tej sezoni igra za Chievo, lani pa je bil član Modene. Prav tako sem poznal še Josipa Iličića, ki je odličen nogometaš. Na splošno sem poznal slovensko nogometno reprezentanco, ki je igrala na svetovnem prvenstvu, gledal sem tudi njen kvalifikacijski dvoboj z Italijo.

Ali je Slovenija zadovoljila vaša pričakovanja?
Zadovoljen sem, vse je tako, kot sem pričakoval. Zastopnik mi je povedal nekatere stvari o Sloveniji in ligi, tako da je vse v redu.

Kaj menite o slovenskem nogometnem prvenstvu?
Po mojem mnenju se v slovenskem prvenstvu igra kakovosten nogomet, vsi poznajo Maribor, ki igra v ligi prvakov. Poleg njega je tu še precej dobrih ekip. Za mlade igralce je to tekmovanje odlična odskočna deska, lahko napredujejo in potem naredijo korak naprej v svoji karieri.

Ali veste, katerih pet klubov je do zdaj osvojilo naslov državnega prvaka?
Maribor, Olimpija. Celje? Ne, mogoče bo pa letos. (smeh)

Kaj so o vaši selitvi v Slovenijo menili vaša družina in prijatelji?
Moja družina je zelo ponosna na moje igranje v Sloveniji. Zelo so zadovoljni, pred kakšnim mesecem so me prišli tudi obiskat. Videli so, kako je tukaj, ogledali so si mesto in podobno. Všeč jim je bilo in so bili res zadovoljni. Sam živim že osem let, zato vem, kako je, ko živiš brez družine. Ampak takšno je življenje nogometašev, to je preprosto treba sprejeti in si prizadevati, da napreduješ vsak dan. Skratka, družina je ponosna name.

Po mojem mnenju se v slovenskem prvenstvu igra kakovosten nogomet, vsi poznajo Maribor, ki igra v ligi prvakov. Poleg njega je tu še precej dobrih ekip.

Katere jezike govorite?
Govorim albanščino, ki je moj materni jezik, italijanščino, nemščino, ker sem hodil v nemško šolo, in angleščino. Malo govorim tudi makedonsko, razumem sicer vse, ampak govorim bolj malo.

Katera je bila prva beseda, ki ste se je naučili v slovenščini?
Daj žogo, hrbet, ena, dva, kako si, dobro si, pridi. (smeh) Razumem nekaj slovenščine, ker so nekatere besede podobne makedonščini.

Ali imate najljubšo slovensko besedo?
Ne, nimam najljubše slovenske besede.

Kaj vam je v Sloveniji najbolj všeč?
Lahko rečem, da mi je Celje zelo všeč. Mesto je sicer malo manjše, ampak nudi vse, kar potrebuješ. Za nogometaša je prijetno živeti v Celju, Slovenija mi je res zelo všeč.

Kaj vam tu ni všeč?
Ne, nič takega ni, vse mi je všeč. V Celju sem zdaj pet mesecev in sem se navadil na tukajšnje življenje.

Ali morda veste, kdo je predsednik Slovenije?
Ne, tega pa ne bi vedel. (smeh)

Kadar grem obedovat v restavracijo, moram prositi za prevod, ker ne razumem, kaj piše na jedilnem listu.

Ali veste, koliko prebivalcev ima Slovenija?
Slovenija je malo manjša od Albanije, mogoče jih ima dva milijona.

Ali mogoče poznate kakšno slovensko narodno jed?
Ne poznam. Kadar grem obedovat v restavracijo, moram prositi za prevod, ker ne razumem, kaj piše na jedilnem listu. Zato niti ne poznam imen jedi, ampak lahko rečem, da je hrana v Sloveniji zelo dobra.

Ali poslušate slovensko glasbo, morda poznate kakšnega glasbenika, skupino, pesem?
Pred tekmami in treningi soigralci v slačilnici veliko poslušajo slovensko glasbo. Rad jo poslušam, všeč mi je, podobna je balkanski glasbi. Vendar pa ne poznam naslovov niti izvajalcev. (smeh)

V čem smo si Slovenci in Makedonci oziroma Albanci najbolj podobni in najbolj različni?
Mislim, da nas krasi podobna miselnost, balkanska. Po mojem mnenju ni nekih velikih razlik med nami.

Ali ste tu spoznali kakšnega Makedonca oziroma Albanca?
Seveda, na stadion prihaja veliko mladih ljudi, ki so po narodnosti Albanci. Mislim, da jih v Celju živi precej. Srečal sem jih, pišejo mi na facebook, pravijo, da so ponosni name in da jim je všeč moja igra, take stvari je prav lepo slišati.

Že od mladih nog sem si želel postati nogometaš in zdaj živim svoje sanje. Vsak dan trdo delam, da bi postal še boljši. Mogoče bom nekega dne igral v velikem klubu. (smeh) Vem, da se bo tudi to zgodilo.

Če bi nekdo prišel k vam na obisk, kaj bi mu pokazali v Sloveniji?
Najprej bi jih peljal na stadion v Celju, ki je res lep, meni je zelo všeč. Odšli bi še v središče mesta, nato pa bi jih odpeljal tudi v Ljubljano in Maribor, ki sta malo večji mesti, in prepričan sem, da bi jim bilo v Sloveniji všeč.

Kateri je bil najbolj čuden ali najbolj smešen dogodek, ki se vam je zgodil tu?
Ne vem, nič takega se mi ni zgodilo. Kot sem dejal prej, sem tu zelo srečen. Vsak dan se trudim biti pozitiven, nikakor negativen. Večinoma se družim s soigralci, odlično sem se vključil v življenje v Celju in klubu. Zelo sem vesel, da sem tukaj, in uživam v vsakem trenutku.

Ali se v prostem času več družite s tujci ali Slovenci?
Največ časa preživim s soigralcem Amirjem Bilalijem. Sicer se družim tudi z ostalimi soigralci, ki so večinoma Slovenci, in prek njih spoznavam nove ljudi.

Kako vas kličejo soigralci, ali imate kakšen vzdevek?
Da, soigralci me kličejo Valo. (smeh)

S kom živite tu?
Živim z Amirjem Bilalijem, skupaj imava stanovanje v Celju. Poznava se od najinega trinajstega leta. On je v Italiji igral za Cremonese, jaz za Südtirol, tako da sva se večkrat srečala na igrišču. Skupaj igrava tudi v mladi albanski reprezentanci. On mi je kot brat.

Med tistimi, ki zdaj prihajajo na površje, bi izpostavil Agima Ibraimija. Kot sem že dejal v enem izmed intervjujev, je on moj vzornik med makedonskimi nogometaši, njegov stil igre je tisto, čemur se želim pribilžati.

Ali vas pogosto pesti domotožje?
Seveda. Pogrešam dom, starša, vse. Kamorkoli greš, tvoje mesto je vedno tvoj dom. Vselej težko čakam, da se vrnem domov, da vidim svojo družino. Vendar mislim, da je podobno tudi pri drugih.

Kako pogosto se vračate domov?
V Kičevo grem približno enkrat na dva meseca. Vendar me tudi starši obiščejo v Celju.

Če bi želeli povedati eno zanimivo stvar o Makedoniji, kaj bi rekli?
Skopje je najlepše mesto v Makedoniji in se ga izplača obiskati. Zelo lepo je tudi na Ohridu, vendar ga je bolje obiskati poleti, saj je pozimi tam izredno mrzlo. (smeh) Vendar pa je Skopje po mojem mnenju najlepše mesto in res priporočam obisk.

Kdo je po vašem mnenju najbolj popularen Makedonec na svetu?
Mislim, da je najbolj popularen Goran Pandev, njega bi vsi poznali. Naredil je odlično kariero v Italiji in osvojil ligo prvakov. Med tistimi, ki zdaj prihajajo na površje, bi izpostavil Agima Ibraimija. Kot sem že dejal v enem izmed intervjujev, je on moj vzornik med makedonskimi nogometaši, njegov stil igre je tisto, čemur se želim približati. Poleg tega sva dobra prijatelja. (smeh)

S plačo, ki jo dobivate tu, kje bi bolje živeli, v Makedoniji ali Sloveniji?
Bolje bi živel v Sloveniji, cene so približno enake, ampak je življenje v Sloveniji boljše.

Stari ste 20 let, kakšne načrte za prihodnost imate?
Najprej se želim zahvaliti staršem in prijateljem, ki verjamejo vame, ter seveda bogu. Dejstvo je, da ne morejo biti vsi nogometaši, jaz pa imam to srečo, da živim svoje sanje. Že od mladih nog sem si želel postati nogometaš in zdaj živim svoje sanje. Vsak dan trdo delam, da bi postal še boljši. Mogoče bom nekega dne igral v velikem klubu. (smeh) Vem, da se bo tudi to zgodilo. Pomembno je, da človek verjame vase in je samozavesten.

Seveda bi vzel slovensko državljanstvo, potem bi imel štiri. (smeh)

Če bi vam nekdo iz kakršnegakoli razloga ponudil slovensko državljanstvo, bi ga sprejeli?
Seveda bi, potem bi imel štiri državljanstva. (smeh)

Ali ste poleg nogometa tu obiskali še kakšno drugo športno prireditev?
Da, ogledal sem si rokometno tekmo Celja, bil pa sem tudi na ženski košarkarski tekmi. (smeh)

Kaj mislite o slovenskih ženskah?
Mislim, da so slovenske ženske zelo lepe. (smeh)

To je bila zelo slaba reklama za šport. Še posebej ni primerna za mlade igralce, ki so to gledali. V športu bi moralo biti tako, da zmaga tisti, ki je boljši, ne s pretepi ali na kakšen drug način.

Kakšno je vaše mnenje o dogodkih na tekmi med Srbijo in Albanijo?
To je bila zelo slaba reklama za šport. Še posebej ni primerna za mlade igralce, ki so to gledali. V športu bi moralo biti tako, da zmaga tisti, ki je boljši, ne s pretepi ali na kakšen drug način. Politike ne bi smeli mešati s športom. Upam, da se take stvari ne bodo nikoli več zgodile, ker ni dobro.

Kaj bi sporočili bralcem Ekipe?
Uživajte v nogometu in verjemite vase, saj je samozavest najpomembnejša stvar v tem športu.

781-17-kicevo vszi
vszi

Članki iz rubrike