Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
12.05.2015 13:40:25
Deli članek:

Alles klar Herr Komissar?*

Arsen Perić

Dogajanje med tekmo Heliosa in Olimpije in po njej je dobilo epilog. Kaznovani akterji; vsi, razen Dina Murića.

Ljubljanski zeleno-beli košarkarji so si res naredili medvedjo uslugo. Oziroma so se obnašali kot medvedi iz cirkusa, potem ko so se javno znašali nad sodniki na tekmi, češ da so jim naredili krivico.

Pokojni avstrijski zvezdnik Falco je davnega leta 1981 uspel s hitom Der Kommissar, ki govori o drogah, prodajalkah ljubezni in o tem, da mož postave natančno ve, kaj se dogaja, ampak da je pač tako življenje.

No, za košarkarsko Ligo Telemach je kot komisar lige in predsednik tekmovalne komisije odgovoren Boris Majer, ki je izrekel kazni tistim igralcem, trenerjema in kluboma, katere je v zapisniku prijavil tehnični komisar tekme Vinko Potočnik.

Zaradi komentiranja sojenja v javnosti sta bila kaznovana tako Memi Bečirović kot Goran Jagodnik, zanimivo pa je, da ni bil kaznovan Dino Murić, ki je izrekel še precej več, kot sta Memi in Jagoda. Za osvežitev spomina – "V najboljših ligah na svetu, tudi če bi bil prekršek, se to ne sodi. Tega se enostavno ne sme soditi. Upam, da se zavedajo, da slovenske košarke brez Olimpije ni. Naj se zamislijo nad tem, kar so naredili danes, ker brez Olimpije, brez košarke v Ljubljani, slovenska košarka na žalost ne obstaja. V Srbiji moraš biti 30 točk boljši od Partizana ali Crvene zvezde, da sploh lahko kaj narediš. V nekaterih državah se mora vedeti, kdo je glavni!" je za Val 202 povedal Dino.

Ali je mogoče, da bo komisar lige kaznoval Murića naknadno? "Da, seveda. Tudi naknadno. Saj se glede sojenja ne moreš odločiti takoj po tekmi, ker ni dokumentacije. Ko pridobiš informacije, lahko izrečeš kazen oziroma se odločiš, ali je bilo nešportno obnašanje ali ne," je dejal Majer, ki je z izrečenimi kaznimi po tej tekmi že obogatil blagajno košarkarske zveze za 2950 evrov (zveza, kot kaže, kar dobro zasluži s kaznimi, ki jih izrekajo klubom, saj naj bi imeli celo v proračunu postavko okoli 55.000 evrov za izrečene kazni klubom in posameznikom).

TEKMOVALNE PROPOZICIJE KZS – LIGE TELEMACH
102. člen
Javno, žaljivo komentiranje sojenja in druge žaljive nešportne oblike povezane z delovanjem KZS se obravnavajo v skladu z določbami teh tekmovalnih propozicij.
13.8.6. Žaljivo komentiranje, tudi sojenja, v javnosti – 102. člen:
– denarna kazen 200 evrov – za igralca in prepoved nastopanja do treh (3) tekem;
– denarna kazen 400 evrov za trenerja ali za uradno osebo kluba in prepoved vodenja ali opravljanja funkcije do treh (3) tekem.

Jagodnik in Bečirović sta bila kaznovana zaradi tega, ker sta sojenje označila kot sramotno. Vse lepo in prav, saj vemo, da imajo v športu vsake oči svojega malarja in da se nad sodniki vedno jezijo tisti, ki so izgubili. Nič nenavadnega, nič takega, kar se ne bi v preteklosti že dogajalo in se bo tudi v prihodnosti. Toda Murić je dejansko pozival sodnike in posredno tudi zvezo, da mora v interesu slovenske košarke prirejati tekme v korist Olimpije. Zakaj je komisar lige to prezrl? Namerno ali naključno? Se mu pozivanje k goljufijam ni zdelo dovolj očitno, da bi se odločil za disciplinski ukrep?

Morda pa je še bolj neverjetno, da se na Murićevo izjavo ni odzval noben drug slovenski medij, ki je pred tedni hlastno pograbil pogled na mogočo taktično inačico zaključka svetovnega pokala v smučarskih poletih.
Pri Olimpiji so bolj kot ne modro tiho, saj jemljejo izjave svojih igralcev in trenerja, kot da so bile izrečene v afektu in so bile plod vroče glave in razburkane domišljije.

Pravzaprav pa nam je vse jasno, gospod komisar. Na košarkarski zvezi je bila Olimpija dejansko dolga leta zaščitena kot človeška ribica v Postojnski jami. In tega se je težko znebiti. Šele potem ko so začeli Dolenjci serijsko osvajati naslove državnih prvakov, so kakšno zaušnico iz zveze dobili tudi zmaji.

Ampak kot smo slišali, še vedno mislijo, da so nedotakljivi. Še vedno mislijo, da jim bodo že ponudili posebno povabilo za igranje v ligi ABA in v evropskem pokalu. Verjetno res, tudi s pomočjo zveze, zato tudi gospodu komisarju ni v interesu, da se pri Fibi ali Ulebu ukvarjajo z izjavami, ki pozivajo na prirejanje tekem, ampak se bodo na večerji pri znanem gostincu stari znanci dogovorili, da bodo zeleno-beli tako ali drugače tam. Pa kaj, če si tekmovalno niso zaslužili.

*Vse jasno, gospod komisar?

POROČILO IN KAZNI

Poročilo o tekmi je podal Vinko Potočnik, tehnični komisar na tekmi:
tehnična napaka, dosojena trenerju G. Okornu (KK Helios Suns), zaradi nešportnega vedenja – nespoštljiva komunikacija s sodnikom in nedovoljen vstop na igralno površino (UKPI, 36.3.1/c);
tehnična napaka, dosojena igralcu L. Šantlju (KK Helios Suns), zaradi nešportnega vedenja – simuliranje osebne napake (UKPI, 36.3.1/g);
tehnična napaka, dosojena trenerju M. Bečiroviću (KK Union Olimpija), zaradi nešportnega vedenja – nespoštljiva komunikacija s sodnikom in nedovoljen vstop na igralno površino (UKPI, 36.3.1/c);
tehnična napaka, dosojena igralcu B. Mahkovicu (KK Union Olimpija), zaradi nešportnega vedenja – simuliranje osebne napake (UKPI, 36.3.1/g);
izključujoča napaka, dosojena igralcu M. Marinoviću (KK Union Olimpija), zaradi nešportnega vedenja – grožnje sodniku (UKPI, 36.3.1/g);
disciplinska prijava, vložena proti igralcu M. Marinoviću (KK Union Olimpija), zaradi izključitve zaradi nešportnega vedenja; disciplinske prijave, vložene proti igralcem G. Jagodniku, G. Hrovatu, K. Prepeliču (vsi KK Union Olimpija), zaradi nešportnega vedenja po zaključku tekme;
odlična organizacija tekme, vključno z atraktivno predstavitvijo igralcev, vendar ocena uradnih oseb tekme, da je bilo glede na število prisotnih gledalcev premalo prisotnih varnostnikov; dobro organizirano in izpeljano delo pomožnih sodnikov; pri obeh ekipah prisotna povečana stopnja nervoze, kar je bilo posebej vidno pri gostujoči ekipi; pohvale trenerju Bečiroviću in fizioterapevtu Zdolšku (KK Union OLimpija), ki sta po zaključku tekme mirila igralce svoje ekipe; med srečanjem vržen na igrišče trd predmet s strani domačih navijačev, ki je zadel sodnika; uradna predstavnika obeh ekip v poročilo o tekmi nista zapisala pripomb na organizacijo in izvedbo tekme ter opravljeno delo uradnih oseb.

Sklepi:

1. KK HELIOS SUNS se zaradi dosojene tehnične napake trenerju Okornu kaznuje s kaznijo 200 evrov. 
2. KK HELIOS SUNS se zaradi dosojene tehnične napake zaradi simuliranja osebne napake igralcu Šantlju kaznuje s kaznijo 50 evrov. 
3. KK UNION OLIMPIJO se zaradi dosojene tehnične napake trenerju Bečiroviću kaznuje s kaznijo 200 evrov. 
4. KK UNION OLIMPIJO se zaradi dosojene tehnične napake zaradi simuliranja osebne napake igralcu Mahkovicu kaznuje s kaznijo 50 evrov. 
5. KK UNION OLIMPIJO se zaradi dosojene izključujoče napake igralcu Marinoviću kaznuje s kaznijo 200 evrov. 
6. KK HELIOS SUNS se zaradi vrženega predmeta kaznuje s kaznijo 250 evrov. 
7. KK HELIOS SUNS se zadolži, da na vseh prihodnjih tekmah pri organizaciji varnostne službe poskrbi za to, da bo prisotno ustrezno številno varnostnikov in redarjev. 

Dodatni sklepi (po prejemu izjav igralcev KK Union Olimpija, proti katerim je bila vložena disciplinska prijava, in po pregledu izjav igralcev in trenerjev KK Union Olimpija po zaključku tekme): 
1. Igralca M. Marinovića (KK Union Olimpija) se zaradi izključitve in nešportnega vedenja ob izključitvi kaznuje s prepovedjo nastopa na petih (5) tekmah in z denarno kaznijo 500 evrov. 
2. Igralca K. Prepeliča (KK Union Olimpija) se zaradi nešportnega vedenja ob zaključku tekme kaznuje s prepovedjo nastopa na treh (3) tekmah in z denarno kaznijo 500 evrov. 
3. Igralca G. Jagodnika (KK Union Olimpija) se zaradi nešportnega vedenja ob zaključku tekme in komentiranja sojenja v javnosti kaznuje s prepovedjo nastopa na dveh (2) tekmah in z denarno kaznijo 300 evrov. 
4. Igralca G. Hrovata (KK Union Olimpija) se zaradi nešportnega vedenja ob zaključku tekme kaznuje s prepovedjo nastopa na dveh (2) tekmah in z denarno kaznijo 300 evrov. 
5. Trenerja M. Bečirovića (KK Union Olimpija) se zaradi komentiranja sojenja v javnosti kaznuje s prepovedjo vodenja ekipe na treh (3) tekmah in z denarno kaznijo 400 evrov. 
6. Zaradi zaključka tekmovalne sezone 2014/2015 za člansko ekipo se kazni prepovedi nastopanja oziroma vodenja ekipe v skladu z 99. členom tekmovalnih propozicij prenesejo v tekmovalno sezono 2015/2016. 

Komisar lige Boris Majer je igralce in kluba seznanil s sklepi v pisni obliki.