severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

ku
ku
13 01.04.2024 17:40:19

Noro! Kmalu bo Luka Dončić zaslužil največ v zgodovini NBA! Poglejte kakšno plačo bo imel...

Profimedia
Slovenski košarkarski as je izpolnil kriterij za največjo pogodbo v zgodovini košarke.

Luka je bil ponoči glavni akter Dallasa pri zmagi nad Houstonom. Dončić je v tej sezoni izpustil devet tekem in ponoči je že 65-krat nastopil za Maverickse in s tem izpolnil kriterij lige NBA za dobivanje posamičnih nagrad. Med kriteriji je tudi ta, da je igralec uvrščen v eno od prvih treh peterk lige (Dončić bo zagotovo izbran v prvo) in s tem bo izpolnil še zadnji pogoj za podpis 'supermax' pogodbe poleti 2025. Dončić bo tako najbolj verjetno postal prvi košarkar v zgodovini, ki bo imel letno plačo več kot 80 milijonov dolarjev.   
Pogodbo 'supermax' lahko podpišejo igralci z najmanj sedmimi leti igranja v ligi NBA (zato Luka ne more podpisati že letos poleti), ob tem, da so izbrani za tekmo allstars in v allNBA peterke. 


Pogodba 'supermax' nima točno določenega zneska, ampak je v višini 35 odstotkov od salary cupa (višina zneska za plače vseh igralcev v ekipi). Po predvidevanjih za leto 2025 bi Luka lahko podpisal petletno pogodbo v vrednosti 346 milijonov dolarjev oziroma 69,2 milijona za sezono. Toda glede na to, da se letne plače igralcev zvišujejo, bi v zadnjem letu verjetno zaslužil več kot 80 milijonov.  
Dončić je trenutno v drugem letu petletne pogodbe z Dallasom in ima to sezono plačo 40 milijonov dolarjev - naslednje leto 43, potem 46, potem pa bi odpisal 49 milijonov za peto leto in 2026 aktiviral novo pogodbo. Če bo res podpisal supermax pogodbo z Dallasom za pet let, bi ostal v tej ekipi do leta 2031, ko bi imel 32 let. 
Trenutno ima v NBA največjo plačo Jaylen Brown pri Bostonu, ki je lani podpisal supermax pogodbo v višini 304 milijonov dolarjev za pet let. 

Značke: luka-dončić, dallas

Članki iz rubrike