mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ku
ku
13 01.04.2024 17:40:19

Noro! Kmalu bo Luka Dončić zaslužil največ v zgodovini NBA! Poglejte kakšno plačo bo imel...

Profimedia
Slovenski košarkarski as je izpolnil kriterij za največjo pogodbo v zgodovini košarke.

Luka je bil ponoči glavni akter Dallasa pri zmagi nad Houstonom. Dončić je v tej sezoni izpustil devet tekem in ponoči je že 65-krat nastopil za Maverickse in s tem izpolnil kriterij lige NBA za dobivanje posamičnih nagrad. Med kriteriji je tudi ta, da je igralec uvrščen v eno od prvih treh peterk lige (Dončić bo zagotovo izbran v prvo) in s tem bo izpolnil še zadnji pogoj za podpis 'supermax' pogodbe poleti 2025. Dončić bo tako najbolj verjetno postal prvi košarkar v zgodovini, ki bo imel letno plačo več kot 80 milijonov dolarjev.   
Pogodbo 'supermax' lahko podpišejo igralci z najmanj sedmimi leti igranja v ligi NBA (zato Luka ne more podpisati že letos poleti), ob tem, da so izbrani za tekmo allstars in v allNBA peterke. 


Pogodba 'supermax' nima točno določenega zneska, ampak je v višini 35 odstotkov od salary cupa (višina zneska za plače vseh igralcev v ekipi). Po predvidevanjih za leto 2025 bi Luka lahko podpisal petletno pogodbo v vrednosti 346 milijonov dolarjev oziroma 69,2 milijona za sezono. Toda glede na to, da se letne plače igralcev zvišujejo, bi v zadnjem letu verjetno zaslužil več kot 80 milijonov.  
Dončić je trenutno v drugem letu petletne pogodbe z Dallasom in ima to sezono plačo 40 milijonov dolarjev - naslednje leto 43, potem 46, potem pa bi odpisal 49 milijonov za peto leto in 2026 aktiviral novo pogodbo. Če bo res podpisal supermax pogodbo z Dallasom za pet let, bi ostal v tej ekipi do leta 2031, ko bi imel 32 let. 
Trenutno ima v NBA največjo plačo Jaylen Brown pri Bostonu, ki je lani podpisal supermax pogodbo v višini 304 milijonov dolarjev za pet let. 

Značke: luka-dončić, dallas

Članki iz rubrike