stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
0 29.06.2015 14:00:57

Goran Dragić in njegovi milijoni

V sredo, na prvi julijski dan, bo tržnica lige NBA odprla svoja vrata in številni prosti igralci na trgu bodo lahko začeli pogajanja s klubi, ki jih želijo zvabiti v svoje vrste.

Med prostimi igralci so tudi – v manj spretnem slovenskem prevodu – tako imenovani "omejeni" prosti igralci, za katere velja, da lahko njihov zdajšnji klub izenači vsako ponudbo, ki jo dobijo med pogajanji. Nekateri igralci imajo v pogodbi zapisano, da lahko kljub še vedno trajajočemu sodelovanju tega prekinejo, takšno možnost pa imajo seveda lahko tudi klubi. 

MIAMI VSE GRADI NA DVOJCU DRAGIĆ - WADE

V najbolj norem črnem scenariju bi lahko Miami ostal tako brez Wada kot tudi brez starejšega od bratov Dragić, morda celo brez Luola Denga, ki ima tudi opcijo za odhod iz kluba. Skoraj gotovo se ne bo zgodil, bolj verjetno je, da bodo vsi ostali in skupaj potegnili klub navzgor. Ta je po sezoni 2007/08, ko je imel z le 15 zmagami katastrofalni izkupiček (takrat je bil Riley zadnjič v vlogi trenerja), spet ostal brez končnice. Vmes pa je pod vodstvom Erika Spoelstre dvakrat osvojil naslov. Ga lahko z navezo Dragić – Wade še četrtič v klubski zgodovini?

Eden bolj vročih "proizvodov" na trgu je brez dvoma najboljši slovenski košarkar Goran Dragić, ki lahko le nekaj mesecev po prihodu v Miami spet prosto izbira. Čeprav bo skrbno spremljal dogajanje na tržišču, imel široko odprte oči in vestno pretehtal vsako ponudbo, gre verjeti, da bo na koncu ostal na Floridi.

Predsednik Pat Riley je v to bolj ali manj prepričan, čeprav nima v rokah niti vsemogočnih adutov. Bržčas velja med njima neke vrste gentlemanski dogovor, sicer se eden legendarnih mož lige NBA februarja ne bi tako močno potegoval zanj. Ljubljančan, ki se te dni s svojo prihodnostjo niti ne obremenjuje preveč in se druži z mladimi košarkarji v svojem taboru na Rogli, hkrati pa promovira svojo biografijo "Dajte Gogiju žogo!", je res že večkrat izjavil, da si želi kariero nadaljevati pri vročici. Ampak za pravo ceno, takšno, ki mu jo trg prisoja.

Dejstvo je, da mu edino Miami lahko ponudi maksimalno petletno pogodbo, ki bi lahko presegla 100 milijonov dolarjev, torej dobrih 20 milijonov na leto. Sprva so mu neuradno namenili za prav toliko nižji skupni znesek, z "le" 80 milijoni pa predvsem potipali teren. Kmalu je namreč zakrožila novica, da naj bi bili slovenskemu organizatorju igre za njegovo petletno zvestobo pripravljeni odšteti med 90 in 100 milijoni. 

top

Goran bo v vsakem primeru dobro zaslužil in se podpisal na najboljšo pogodbo v svoji karieri, pred tremi leti se je na primer s Phoenixom dogovoril za štiriletno sodelovanje v vrednsoti 34 milijonov dolarjev. Ali bo najboljša leta v ligi NBA tlakoval v Miamiju, bo v marsičem odvisno od razpleta sage okoli Dwyana Wada, ki ima ob letnem zaslužku 16,1 milijona možnost odhoda iz kluba.

Eden boljših napadalnih branilcev v ligi je že vse od leta 2003, ko je kot 5. izbranec na naboru prišel v Miami, zvest vročici, že dvakrat se je tudi žrtvoval z znižanjem svojega zaslužka, tokrat pa se je postavil zase. Riley sicer tudi v njegovem primeru pričakuje srečen konec, češ da ni še nikoli iz njegovih ust slišal, da bi bil v tem klubu nezadovoljen.

Predsednik zaupa svoji presoji in osebnemu stiku z obema košarkarjema. Z Dragićem se pogovarja le o zdravju njegove noseče žene, ki bo rodila čez poldrugi mesec. Po drugi strani je prepričan, da si Dragić želi ostati v Miamiju. "To je povedal, ko je prišel k nam. Zaveda se, da smo se zanj morali marsičemu odpovedati, in zato želi ostati tu. To mi je povedal na zadnjem sestanku in 1. julija bomo videli, če še vedno tako misli."

Članki iz rubrike