Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
24.06.2023 22:50:55
Deli članek:

Za zlato Španija in Belgija

Profimedia

Reprezentanci Španije in Belgije sta finalistki 39. košarkarskega evropskega prvenstva za ženske, ki ga skupaj gostita Slovenija in Izrael. V današnjem prvem polfinalu v ljubljanski dvorani Stožice je Španija premagala Madžarsko z 69:60, nato pa je Belgija v precej izenačenem dvoboju ugnala Francijo s 67:63.

Za prvo nedeljsko finalno vstopnico so se udarile košarkarice Španije in Madžarske. Slednje so igrale v prvem polfinalu po letu 1997, na ponovni finalni nastop pa Madžarska čaka že 67 let. A tudi na letošnjem eurobasketu tega ne bo dočakala, saj so bile v polfinalnem obračunu boljše Španke.

Te so že v prvi četrtini prednost imele v svojih rokah, a Madžarke so takrat še uspešno držale stik in niso pustile tekmicam, da se preveč oddaljijo. Na prvi odmor so Španke odšle s prednostjo štirih točk, v drugi pa so svojo prednost povišale na +12.

Po glavnem odmoru so Madžarke zaigrale bolje in tretjo četrtino dobile z 18:12, s tem pa so prednost košarkaric z Iberskega polotoka znižale na štiri točke. V zadnji četrtini so se nato Madžarke dvakrat približale na le na tri točke zaostanka, a so Španke obakrat odgovorile ter minuto in pol pred koncem še naprej vodile s prednostjo sedmih točk. To pa je bila dovolj velika zaloga prednosti, da si je Španija priborila nastop v finalu.

Ta sicer z uvrstitvami v finale v zadnjem desetletju nima težav. Čeprav je prejšnji eurobasket, ki ga je celo gostila, končala šele na sedmem mestu, so Španke naslov celinskih prvakinj osvojile v letih 2013, 2017 in 2019. Enega imajo še od prej, ko so bile najboljše v Evropi leta 1993, zdaj pa bodo lovile petega.

Večerni polfinalni dvoboj je postregel z zanimivim sosedskim dvobojem Belgijk in Francozinj. Prva četrtina je večino časa minila v izenačenem ritmu obeh ekip, a so ob koncu te pobudo začele prevzemati Belgijke na čelu z eno najboljših košarkaric v Evropi Emmo Meesseman, ki je dosegla 12 od belgijskih 18 točk. Tridesetletnica je sicer v četrtkovem četrtfinalnem dvoboju s Srbijo postala prva košarkarica v zgodovini ženskega EP, ki je vpisala trojni dvojček.

V drugo četrtino je tako Belgija, ki lovi tretjo medaljo na zadnjih štirih EP, leta 2017 in 2021 je bila bronasta, krenila z desetimi točkami naskoka. Tudi ta je bila izenačena, a so bile znova bolj rezultatsko uspešnejše belgijske košarkarice. Te so predvsem izkoriščale mete za tri točke, vmes so za nekaj trenutkov povedle tudi za 17 točk, na glavni odmor pa odnesle 14 točk naskoka.

Toda v tretji so Francozinje nekoliko nevtralizirale tekmice in jo dobile s 16:10. Francija, ki išče svoj prvi evropski naslov po letu 2009, je na zadnjih petih prvenstvih vselej osvojila srebrno medaljo, trikrat je klonila proti Španiji in dvakrat proti Srbiji.

Ravno zato se Francozinje tudi v sklepni četrtini še niso predajale. Dobro minuto pred koncem so prednost skoraj povsem izničile in se približale na zgolj dve točki zaostanka. Ob koncu so imele na voljo napad za zmago ali vsaj izenačenje, a so to priložnost zapravile, Julie Allemand pa je za Belgijo zadela dva prosta meta 0,4 sekunde pred koncem in poslala Belgijo v veliki finale.

Danes sta bila v Stožicah pred polfinalnima bojema odigrani še kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, ki bo februarja prihodnje leto. Tja se uvrsti najboljših šest reprezentanc z eurobasketa 2023.

Nemčija je po podaljšku ugnala Češko z 71:69, Srbija pa Črno goro s 63:58. Reprezentanci sta si po zmagah zagotovili nastop na turnirju, a bosta v nedeljo med seboj odigrali še tekmo za peto mesto na EP. Ta bo ob 14.15.

Sledita partiji za medalje. Dvoboj za tretje mesto bo ob 17. uri, finale pa ob 20. uri.