Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
24.06.2023 00:50:28
Deli članek:

Španija, Madžarska, Belgija in Francija v boj po dve finalni vstopnici

Profimedia

Ljubljanska dvorana Stožice bo v soboto prizorišče polfinalnih bojev 39. košarkarskega evropskega prvenstva za ženske, ki ga skupaj gostita Slovenija in Izrael. V boj za nedeljski finale se bosta najprej ob 17.45 podali reprezentanci Španije in Madžarske, ob 20.45 pa še Belgije in Francije.

Še pred tem bosta v Stožicah dve kvalifikacijski tekmi med poraženkami četrtfinalnih dvobojev za uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre. Ob 12. uri se bosta pomerili Nemčija in Češka, ob 14.45 pa aktualna evropska prvakinja Srbija in Črna gora.

Za prvo finalno vstopnico se bodo udarile košarkarice Španije in Madžarske. Slednje so tudi v četrtek odprle četrtfinalne dvoboje, ko so v prvi tekmi po napeti končnici premagale Češko z 62:61. Madžarke so v drugi četrtini naredile razliko, a so se Čehinje v zadnji vrnile, deset sekund pred koncem pa celo povedle.

Zmago je nato Madžarski tri sekunde pred iztekom časa zagotovila Debora Dubei. Madžarska bo tako prvič po letu 1997, ko je bila gostiteljica, zaigrala v polfinalu EP, na vnovičen finalni nastop pa čaka že 67 let.

Na drugi strani Španke z uvrstitvami v finale v zadnjem desetletju nimajo težav. Čeprav je prejšnji eurobasket, ki ga je celo gostila, končala šele na sedmem mestu, so Španke naslov celinskih prvakinj osvojile v letih 2013, 2017 in 2019. Enega imajo še od prej, ko so bile najboljše v Evropi leta 1993.

V četrtfinalu so povsem nadigrale Nemke, ki so v prvih dveh četrtinah dosegle manj kot dvomestno število točk. Prednost košarkaric z Iberskega polotoka je skozi tekmo postopoma naraščala, na koncu pa so slavile s 67:42.

Tekmice teh dveh reprezentanc se med seboj dobro poznajo, saj so pred EP že igrale v kvalifikacijah, prav tako pa so odigrale dva pripravljalna dvoboja. Dva je dobila španska izbrana vrsta, enega pa madžarska.

Večerni polfinale je rezerviran za Belgijo in Francijo. Belgijke so v četrtfinalu povsem sesule branilke naslova iz Srbije. Tekmo so sijajno odprle z izidom 14:0, prvo četrtino pa dobile z naskokom 20 točk.

Tudi v nadaljevanju Srbkinje niso več sledile Belgijkam na čelu z eno najboljših igralk v Evropi Emmo Meesseman. Ta je postala prva košarkarica v zgodovini ženskega EP, ki je vpisala trojni dvojček. Dosegla je 15 točk, 13 skokov in deset podaj. Belgija sicer lovi tretjo medaljo na zadnjih štirih EP. Leta 2017 in 2021 je bila bronasta.

Francozinje pa iščejo svoj prvi evropski naslov po letu 2009. Na zadnjih petih prvenstvih so vselej osvojile srebrno medaljo, trikrat so klonile proti Špankam in dvakrat proti Srbiji. Podobno kot Belgijke so tudi francoske košarkarice v svojem četrtfinalu Črno goro povozile že v prvi četrtini, nato pa le še nadzorovale potek do konca tekme in slavile z 89:46.

V nedeljo sledi tekma za peto mesto in partiji za medalji. Finale bo ob 20. uri.

Najboljših šest z eurobasketa 2023 se bo sicer uvrstilo na olimpijski kvalifikacijski turnir, ki bo februarja prihodnje leto.