Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

ku
ku
6 18.09.2022 18:03:15

Ves košarkarki svet je osupnil! Špancem uspel zgodovinski dosežek ...

Profimedia
Španija je košarkarska velesila, tu ni kaj dodati. A to, kar ji je uspelo v letu 2022, je naravnost čarobno.

To je brez dvoma špansko leto, čeprav je na vrhu piramide moška članska reprezentanca, ki ni v najboljšem trenutku v svoji zgodovini. Do zatona po sestopu izvrstne generacije, ki je je med letoma 1999 in 2017 na desetih evropskih prvenstvih le enkrat ostala brez odličja (še dvakrat pa postala svetovna prvakinja in na treh zaporednih olimpijskih igrah osvojila dve srebrni in bronasto kolajno), vendarle ni prišlo. Nova Španija z istim selektorjem (Sergiom Scariolom) je časovni razpon podaljšala za pet let, število zaporednih EuroBasketov pa povečala na enajst.

Vendar glavna moč španske košarke je v mladih. Pozor: prav vse mlade selekcije te države, tako v moški kot tudi v ženski konkurenci, so v tem poletju zaigrale v finalu svojega tekmovanja. Fantje so po dvakrat zmagali in izgubili, dekleta pa enkrat zmagala in trikrat izgubila. A manj od srebra niso prinesli domov ne eni ne drugi, tudi veliki fantje iz Berline ne.

spanija U20
Fiba


Na evropskem prvenstvu mlajših članov je bil poglavje zase komaj 18-letni Juan Nunez, ki je postal najmlajši MVP v zgodovini tekmovanja. Enega najbolj nadarjenih košarkarjev svoje generacije na svetu zaradi njegovih izjemnih sposobnosti strokovnjaki primerjajo z Milošem Teodosićem, Sergiom Rodriguezom in Luko Dončićem. Zanimivo, letos poleti je zapustil vrste madridskega Reala, igralne minute bo skušal dobiti v dresu nemškega Ulma.

Da bi bil komplet popoln, da bi imela torta na vrhu češnjo, bi morala v četrtek v Sydneyju s tekmami na svetovnem prvenstvu začeti (in seveda prilesti do finala) še ženska članska izbrana vrsta. A ne bo, saj je na lanskem domačem evropskem prvenstvu v tekmi za 6. mesto, ki je še zadnje omogočalo nastop na kvalifikacijskem turnirju za SP, izgubila z Rusijo, ki jo bo na prvenstvu zaradi znanih razlogov zamenjal Portoriko.

Španska košarka je torej v silovitem pohodu na vseh ravneh, zato bo tudi v prihodnjem desetletju vsakič v ozkem krogu favoritov za najžlahtnejše odličje. Če k temu dodamo še dejstvo, da španska liga ACB v moški konkurenci velja za (ob evroligi) najmočnejše klubsko tekmovanje na stari celini, je jasno, da Špancem tudi po slovesu Jorgeja Garbajose, bratov Gasol, Juana Carlosa Navarra, Sergia Rodrigueza ter skorajšnjem slovesu Rudyja Fernandeza in Sergia Llulla ni treba prav nič skrbeti.


Moški
• člani v finalu EuroBasketa (nocoj s Francijo)
• U20 prvaki na EP (zmaga z Litvo v finalu)
• U18 prvaki na EP (zmaga s Turčijo v finalu)
• U17 podprvaki na SP (poraz z ZDA v finalu)
• U16 podprvaki na EP (poraz z Litvo v finalu)

Ženske
• članice se niso uvrstile na SP
• U20 prvakinje na EP (zmaga s Češko v finalu)
• U18 podprvakinje na EP (poraz z Litvo v finalu)
• U17 podprvakinje na SP (poraz z ZDA v finalu)
• U16 podprvakinje na EP (poraz s Francijo v finalu)

Značke: španija, košarka

Članki iz rubrike