Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
22.08.2022 15:17:14
Deli članek:

3, 2, 1!!! Začelo se je odštevanje! Stavnice Sloveniji in Luki Dončića napovedujejo ...

alesfevzer.com

Da so Slovenci, ki branijo zlato kolajno, favoriti na bližajočem se evropskem prvenstvu, je vsakomur kristalno jasno. Kaj pa pravijo stavnice?

Uradna stran EuroBasketa je v osveženi razvrstitvi trenutne forme, ki jo imenujejo "power rankings", Slovenijo obdržala na vrhu. Edino spremembo na prvih štirih mestih je naredila z zamenjavo Litve, ki je zdaj četrta, in Srbije, ki je padla na peto mesto. Na prvih treh mestih so Slovenija, Francija in Grčija.

Kvote na stavnicah kažejo podobno sliko. Skoraj enotne so si v tem, da so Srbi rahli favoriti, z dvakratnim zaporednim MVP-jem lige NBA Nikolo Jokićem držijo prvo mesto. To pomeni, da stava na Srbijo prinaša najmanjši zaslužek, pravilo manj kot petkratnik vložka. Sledi Slovenija, torej je najbolj verjetna ponovitev finala iz Istanbula.

Med pripravljalnim obdobjem sta mesti zamenjali Francija in Grčija. Ta z Giannisom Antetokounmpom v svojih vrstah je zdaj na tretjem mestu.

Vrzel med verjetnimi polfinalisti in preostalimi reprezentancami je kar velika. Po (še vedno enotnem) mnenju stavnic v četrtfinale (torej na mesta od pet do osem) sodijo še Litva, Španija, Italija in Turčija. Od devetega mesta naprej so razlike od stavnice do stavnice vse večje: Nemčija in Hrvaška sta vodilni v naslednji skupini reprezentanc, sledijo ostale, na dnu se izmenjujeta Estonija in Madžarska.

Ko gre za stavo na najboljšega igralca prvenstva, pričakovano močno prevladujejo trije zvezdniki iz lige NBA – poleg Luke Dončića seveda še Jokić in Antetokounmpo. Med zasledovalci precej visoko najdemo še branilca tega naslova Gorana Dragića.

Po mnenju stroke, Fibinega "power rankinga" in stavnic naj bi bil torej polfinale rezerviran za Srbe, Slovence, Grke in Francoze. Vendar pozor: žreb skupin in sistem tekmovanja v izločilnih bojih tega ne dopuščata tako zlahka. Slovenija in Francija sta namreč skupaj v skupini B, zato mora – ob predpostavki, da bodo Grki in Srbi osvojili prvo mesto v svojih skupinah – ena od njiju prvi del tekmovanja končati na četrtem mestu. V tem primeru bi se napoved lahko uresničila. V nasprotnem se bo ena od dvojice (bodisi Slovenija bodisi Francija) že v četrtfinalu pomerila bodisi z Grki bodisi s Srbi. A to so že kombinacije, za katere je v tem trenutku še mnogo prezgodaj. Dobro pa je vedeti ...

V vsakem primeru bo zadnja tekma Slovencev v predtekmovanju (v sredo, 7. septembra, ob 17.15), ko se bodo pomerili s Francozi, obenem najzanimivejši dvoboj ali kar derbi prvega dela prvenstva, na drugi strani pa ponovitev polfinala lanskih olimpijskih iger.


• Favoriti EuroBasketa? Takole pravi Fiba, tole napoveduje Sloveniji