stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

ku
ku
1 17.11.2021 10:39:53

NI DONČIĆA, NIČ HUDEGA! Neprepoznavna Hrvaška bi morala biti LAŽJI ZALOGAJ za polfinaliste OI

Profimedia
Pred vrati so kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu, še vedno aktualni evropski prvaki - Slovenci - bodo pot na prvenstvo, ki ga bodo čez slabi dve leti skupaj gostili Indonezija, Japonska in Filipini, začeli na Hrvaškem.

Hrvaška bi morala biti najtežja tekmica Slovencev v kvalifikacijski skupini C, v kateri sta še Finska in Švedska, v drugi del kvalifikacij pa bodo napredovale najboljše tri ekipe. Tudi tokrat bodo tekme v večjem delu potekale brez najboljših košarkarjev - tistih, ki si kruh služijo bodisi v ligi NBA bodisi v evroligaških kubih.

Slovenski selektor Aleksander Sekulić bo tako pogrešal Luko Dončića in Vlatka Čančarja, tudi Žana Marka Šiška in Zorana Dragića, zaradi poškodbe v prvem ciklu pa še Mika Tobeyja in Gregorja Hrovata. Slovenske barve bo tako v uvodnih dveh krogih (v gosteh s Hrvaško in doma s Švedsko) branilo 14 izbrancev. VEČ O TEM >>>

Vendar pogled na hrvaški - močno razširjen - seznam razkriva, da je tudi močno oslabljena slovenska izbrana vrsta vsaj na papirju konkretno močnejša od hrvaške zasedbe. Tako bodo Slovenci, polfinalisti olimpijskih iger v Tokiu, favoriti na uvodni tekmi v Zagrebu - naslednji četrtek ob 20.45 v Dvorani Dražena Petrovića.

Hrvaški selektor Veljko Mršić je 'pod šahovnico' vpoklical kar 24 igralcev, med katerimi je osem debitantov, predvsem pa prednjačijo igralci iz domačih klubov. Edini, ki sodi v višjo kategorijo, je Mario Hezonja, ki pa na tekmi s Slovenijo gotovo ne bo zaigral, saj bo naslednji dan s svojim Unicsom v okviru evrolige gostoval pri Crveni zvezdi.

V hrvaško-slovenskem obračunu bodo tako sodelovali le štirje košarkarji, ki so bili minulo poletje del hrvaške reprezentance, ki se je neuspešno potegovala za nastop na olimpijskih igrah, pa še ti so imeli v Splitu obrobne vloge (Drežnjak, Rogić, Jordano in Marčinković). Od tistih, ki bi lahko igrali, in ki so nosili reprezentanco v kvalifikacijah za EuroBasket 2022, ni več Roka Ukića, Mira Bilana, Željka Šakića, Roka Stipčevića in Darka Planinića. Mršić bo zajeten seznam sprva skrčil na 15 imen, med katerimi bo izbral dvanajsterico za tekmo.

Na seznamu sta, zanimivo, tudi Batinić in Bundović, člana Cedevite Junior, podružnične ekipe Cedevite Olimpije, tako tudi potencialni okrepitvi Ljubljančanov v prihodnjih letih. Med 24 igralci najdemo tri stare znance iz slovenskih igrišč - nekdanja zmaja Krušlina in Badžima ter nekdanjega krkaša Mavro.


Širši hrvaški seznam
Danko Branković (Cibona)
Mateo Drežnjak (Cibona)
Lovro Gnjidić (Cibona)
Roko Prkačin (Cibona)
Krešimir Radovčić (Cibona)


Antonio Vranković (Cibona)
Darko Bajo (Split)
Toni Perković (Split)
Karlo Žganec (Split)
Dario Drežnjak (Zadar)
Antonio Jordano (Zadar)
Pavle Marčinković (Zadar)
Dominik Mavra (Zadar)
Josip Batinić (Cedevita Junior)
Filip Bundović (Cedevita Junior)
Mate Kalajžić (Gorica)
Mario Hezonja (Uniks/Rus)
Tomislav Gabrić (Chalon/Fra)
Roko Badžim (Szolnoki/Mad)
Roko Rogić (Szolnoki/Mad)
Mateo Čolak (Široki/BiH)
Matej Rudan (Mega/Srb)
Filip Krušlin (brez kluba)
Marin Marić (brez kluba)

Članki iz rubrike