mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 01.02.2021 15:41:02

Zmagi proti Bolgariji in Islandiji za boljše izhodišče na žrebu 8. marca

Fiba
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca ima pred seboj še zadnji dve tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Čeprav ima mesto na eurobasketu za poleti v Španiji oziroma Franciji že rezervirano, srečanji z Bolgarijo in Islandijo v ljubljanskem mehurčku nista povsem nepomembni, saj vsaka zmaga prinaša točke za lestvico Fibe.

Slovenija, ki je po štirih odigranih tekmah v teh kvalifikacijah ena od štirih neporaženih ekip v devetih skupinah ob Srbiji, Belgiji in Švedski, je na decembrski lestvici Fibe pridobila dve mesti in s 30. mestom na svetu zabeležila najvišjo uvrstitev v zgodovini. Hkrati je 18. reprezentanca v Evropi.

Točke za zmage na zadnjih dveh tekmah jo lahko popeljejo še višje po lestvici in s tem omogočijo boljše izhodišče na žrebu skupin za evropsko prvenstvo, ki je na sporedu 17. do 27. junija v Valencii in Strasbourgu. Žreb bo predvidoma 8. marca.

Slovenija se je v Ljubljani zbrala v skoraj popolni zasedbi, manjka le glavni strateg Damir Grgić ter v primerjavi z zadnjim ciklom Shante Evans in Lea Debeljak.

Vlogo selektorja Grgića, ki je bil pred kratkim pozitiven na novi koronavirus in zato po pravilih Fibe ne sme voditi reprezentance, bo prevzel Slavko Duščak, ki je sicer že vrsto let eden od njegovih pomočnikov. V pogovoru s slovenskimi novinarji preko Zooma je Duščak povedal, da se veseli začasne vloge in poudaril, da od igralk pričakuje dve dobri tekmi in dve zmagi.



"Taktiko kujemo skupaj z Damirjem preko telefona ter Zooma in prepričan sem, da bodo igralke ti dve tekmi igrale tudi zanj. So prave profesionalke, vse se dobro zavedajo, zakaj so tukaj in ne dvomim, da bodo na parketu dale vse od sebe," je povedal Duščak.

Nika Barič je bila v zadnjem ciklu novembra na Kreti del reprezentance, vendar je morala tekmi spremljati iz hotelske sobe, saj je bila na testiranju po prihodu v Grčijo pozitivna.

"Glede na to, da sem bila na Kreti le turistka, se še posebej veselim teh dveh tekem. Vzdušje v reprezentanci je tako kot vedno odlično, punce smo komaj čakale, da se spet vidimo in združimo moči na parketu. Zavedamo se, kaj nam prinašata dve zmagi," je dejala Baričeva.

V četrtek bo tekma z Bolgarijo v Stožicah ob 16.15, v soboto z Islandijo pa ob 17. uri.

Članki iz rubrike