Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
23.05.2015 12:37:17
Deli članek:

Prihajajo tisti "grdi"

Hočeš nočeš bodo v začetku avgusta spet prišli na dan spomini na lanski september in svetovno prvenstvo v Španiji. Spet bodo privrela na dan čustva in občutki, ki so nas spreletavali, ko se je v Las Palmasu odločalo o vrstnem redu predtekmovalne skupine, v kateri je igrala tudi Slovenija.

Se še spomnite, kako se je že pred zadnjima dvema krogoma začelo na veliko govoriti o mogočih kalkulacijah? O tem, kaj prinaša zmaga, kaj morebitni poraz, o tem, ali je najbolje zmagati dvakrat ali morda enkrat raje izgubiti, morda kar dvakrat? Ogromno je bilo kombinacij, preračunavanj, vse seveda z jasnim pogledom proti izločilnim bojem in tekmecem v njem. Oziroma predvsem enemu. Združenim državam Amerike. Vsi so se želeli izogniti najboljši ekipi na prvenstvu, a jasno je bilo, da vsem to ne bo uspelo. Ko pravimo vsi, mislimo na najboljše tri reprezentance v skupini: Slovenijo, Litvo in Avstralijo.


Na koncu je kratko potegnila naša izbrana vrsta, ki je na ZDA naletela v četrtfinalu. Izognila bi se jim, če bi v zadnjem krogu premagala Litvo, a je ni, za kar si je bila sama kriva. Toda Američani ne bi bili nasprotniki tudi, če bi Avstralci v zadnjem krogu v tekmi, odigrani pred našo, premagali Angolo, kot je bilo pričakovano. A je niso. Nalašč seveda, čeprav so to kategorično zanikali. Slovenci jim nis(m)o verjeli, tudi kdo drug ne, zato se je na "aussije" vsul plaz obtožb in številni so se njihovega izpada v osmini finala proti Turčiji razveselili podobno, kot zmage Slovenije nad Dominikansko republiko.

Tudi na Košarkarski zvezi Slovenije, zato nas je malo oziroma, če smo iskreni, celo precej presenetilo, da taista Avstralija avgusta prihaja v Slovenijo. Očitno je dogajanje v Španiji pozabljeno, tako na eni kot drugi strani. Varovanci Jureta Zdovca bodo z reprezentanco od "tam spodaj" odigrali prijateljski tekmi, tretjega avgusta v Laškem in dan pozneje v Stožicah, kar bosta dva od treh uvodnih obračunov med pripravami. Čisto prvi bo tisti v Kidričevem 30. julija s še eno oceanijsko reprezentanco, Novo Zelandijo. Ta bo torej prvi test za Slovenijo po dobrih desetih dneh priprav na evropsko prvenstvo, ki se začnejo 18. julija.