Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
23.05.2015 08:33:07
Deli članek:

Cleveland z eno nogo že v velikem finalu (video)

Košarkarji Cleveland Cavaliers so v finalu vzhodne konference lige NBA povedli z 2:0 v zmagah.

Na drugi tekmi na gostovanju so Atlanto Hawks v konferenčnem finalu ugnali s 94:82. Zvezdnik gostov LeBron James je zbral 30 točk, 11 podaj in devet skokov.

Igralci Clevelanda se lahko v veliki finale lige uvrstijo že na naslednjih dveh domačih tekmah, ki bosta v noči na ponedeljek in sredo po slovenskem času. Tudi statistika govori v njihovo korist, saj je v zgodovini NBA kar 94 odstotkov moštev, ki so v seriji na štiri zmage v končnicah povedla z 2:0, tudi napredovalo v nadaljevanje tekmovanja. Atlanta, najboljša ekipa rednega dela na vzhodnem delu lige, pa je prvič v sezoni izgubila dve tekmi zapored v svoji dvorani.

Cleveland je do zmage prišel oslabljen, saj ni igral udeleženec tekme vseh zvezd in branilec Kyrie Irving, ki je bil na klopi s poškodovanim levim kolenom. Uspešno ga je nadomestil Dellavedova, ki je imel ob 11 točkah še šest skokov in štiri podaje; Tristan Thompson je za zmagovalce dodal 16 skokov. Ker so imeli domači le 32 odstotni odstotni met iz igre v tretji četrtini, niso mogli slediti gostom, ki so pred zadnjim delom vodili s 84:66.

"To je bila zmaga moštva, kolektivne igre na obeh straneh igrišča, posebej pa pri obrambnih nalogah. Poleg tega pa so mi soigralci danes zelo pomagali in sem imel učinkovito podporo v napadu, kar je vodilo do zmage," je ocenil James. "Imam kar bogat besedni zaklad, toda zmanjka mi presežnikov, ko govorim o tem fantu. Preprosto, je velik košarkar in soigralci, ki postajajo vse bolj samozavestni, ga dopolnjujejo," pa je o Jamesu dejal trener njegove ekipe David Blatt.

V vrstah ekipe iz olimpijskega mesta leta 1996 je bil s 13 točkami presenetljivo najboljši 21-letni Nemec Dennis Shröder, ki je stopil v igro s klopi, po točko manj pa so dali člani prve peterke Jeff Teague, Al Horford in Kyle Korver. Slednja sta morala iz igrišča v drugem polčasu, ker sta si zvila gležnja; Korver ob koncu tretje četrtine in se ni več vrnil na igrišče, Horford pa v začetku četrte četrtine, vendar je bil ob koncu še sposoben za igro.

Med tekmo je nastal tudi zanimiv videoposnetek, v katerem so pod drobnogled vzeli prvega zvezdnika Clevelanda LeBrona Jamesa. Slednji se je izkazal za pravega vodjo na igrišču (in ob njem), očitno pa zna lepo ravnati s predstavnicami nežnejšega spola, še posebej nosečimi.