Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
09.08.2014 09:53:32
Deli članek:

Zdovc računa na tri organizatorje

Grega Wernig

Marsikaterega navijača slovenske reprezentance je po turnirju na Kitajskem in dveh porazih z B-rusko ekipo zaskrbelo. Ne tudi selektorja Jureta Zdovca, ki je pred novim ciklom priprav v Kranjski Gori povsem miren.

Seveda tudi Zdovc ni bil zadovoljen z videnim in doseženim na kitajski turneji. A trenerji včasih poraze v pripravljalnem obdobju vidijo še rajši kot zmage. »Sploh tesne lahko hitro zameglijo oči. Če zmagaš za točko, je vse v redu, če izgubiš, je katastrofa, čeprav si igral isto tekmo. Poraz je lahko dobrodošelpravi selektor, ki je nekatere stvari v igri na štirih tekmah v Luoyangu označil za dobre, a še več je bilo tistih slabih: »Imeli smo predvsem kar dosti padcev zbranosti, delali smo preveč napak. To je po eni strani tudi razumljivo in opravičljivo, saj smo igrali bolj ali manj le z enim organizatorjem igre Jako Klobučarjem in pritisk nanj je bil velik. Ne le pri njem, tudi pri ostalih, je zbranost padala. Videlo se je, da nam manjkata dva igralca, eden še na položaju centra.«

Opravičilo za slabše predstave je Zdovc našel tudi v pomanjkanju časa za treninge, kljub temu pa še enkrat poudaril, da si poraza z rusko ekipo v finalu nikakor ne bi smeli privoščiti in da so rezerve še velike.

Slednje tudi zato, ker se bosta šele zdaj pripravam popolnoma priključila Goran Dragić in Erazem Lorbek, od katerih pričakuje(mo) največ. V Kranjsko Goro je Zdovc popeljal 14 igralcev, do začetka svetovnega prvenstva bo moral prečrtati še dva.

Na prvi pogled se je zdelo, da bosta to oba najmlajša, ki sta se tudi najpozneje priključila pripravam. Matic Rebec in Aleksej Nikolić sta v člansko izbrano vrsto prišla po koncu evropskega prvenstva do 20 let, 'preživela' pa sta tako prvi (Tomaž Bolčina) kot drugi (Matej Krušič, Mitja Nikolić) Zdovčev rez, medtem ko sta Luka Lapornik in Matej Rojc odpadla zaradi poškodb.

In prav nič, vsaj glede na besede selektorja, ne bo presenetljivo, če bosta tudi naslednjega, ko bo delal dokončni seznam za pot v Španijo. »Na tekmi moraš imeti tri organizatorje igre, sploh če se Jaki Klobučarju kaj zgodi. Ta položaj je tako pomemben, da si ne smemo privoščiti napak. Če se enemu kaj naredi in se poškoduje, od ostalih igralcev lahko kdo malo pokrpa ta položaj, kot smo to storili z Domnom Lorbkom, a igralci tega niso vajeni igrati in ni enako. Zato sta oba še vedno kandidata za mesto tretjega 'playmakerja',« je dejal Zdovc in nato šel še nekoliko dlje: »Če ne bo kaj prišlo vmes, bo eden od dvojice med potniki na svetovno prvenstvo.«

Kot da bi se ustrašil, da je vseeno šel predaleč, je nato dodal, da je tak pač njegov koncept igre. »A kandidatov je še 14 in vsi se imajo pravico boriti za mesto. Lahko da bo šel ven eden od centrov. Veliko je še možnosti, upam le, da se ne bo nihče poškodoval,« si želi selektor.