evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 31.07.2014 16:37:57

Poraz za Zdovca dobrodošel

Profimedia
Navijači slovenske reprezentance, ki so si ogledali dopoldanski obračun (po slovenskem času, v Luoyangu se je začel ob 16. uri) z Rusijo na pokalu Stanković v kitajskem Luoyangu, bi skoraj tri četrtine tekme verjetno najraje čim prej pozabili. Selektor Zdovc pa bo razumljivo ravnal povsem drugače in bo prav tistih 27 minut še posebej dobro analiziral in jih v video analizah gotovo večkrat pokazal igralcem, da bodo videli, kaj vse so delali narobe. Materiala mu zlepa ne bo zmanjkalo ...

Ruska izbrana vrsta, ki jo vodi Vasilij Karašev, lani še selektor A-reprezentance, zdaj pa trener B-ekipe, je ob izteku 27. minute vodila z 52:35. Šele takrat so začeli Slovenci igrati tako, kot smo to od njih pričakovali že od prve minute, tako, kot je to gotovo od njih že od začetka zahteval tudi Zdovc. V štirih minutah in pol so z agresivnim pokrivanjem tekmecev ukradli nekaj žog, prišli do lahko doseženih košev in prednost znižali le na tri točke (49:52). Rusi so se nato pobrali od »nokavta« in nekaj minut še ohranjali majhno prednost, Jaka Klobučar pa je našo reprezentanco z zadetima prostima metoma nepolne tri minute spet popeljal v prvo vodstvo po uvodnih minutah (10:9). Bilo je tudi zadnje slovensko na srečanju, saj so se tekmeci v končnici bolje znašli, imeli pa tudi srečo, da je Artjom Komolov šest sekund pred koncem v zadnjih trenutkih ruskega napada od table zadel trojko in odločil dvoboj.

"Zame rezultat na Stankovićevem pokalu ni tako pomemben, kot nekatere ostale stvari. Ne glede na to smo na tekmi proti Rusom naredili vse, da smo z raznimi možnimi kombinacijami ulovili njihovo prednost. Prišli smo do položaja, da bi lahko tekmo dobili, a v odločilnih trenutkih napravili preveč neumnosti in zasluženo izgubili," je dejal Zdovc, ki med 14-erico igralcev, ki so na Kitajskem, na prvi tekmi v postavo ni uvrstil Mateja Krušiča in Alekseja Nikolića. Razne kombinacije, ki jih je omenil, so pomenile iskanje prave peterke, menjavo obramb, poskuse z Domnom Lorbkom na mestu organizatorja igre in tako dalje. Vrnitev v igro je uspela postavi s štirimi nižjimi igralci in Alenom Omićem kot edinim visokim na parketu. Šele njim je uspelo vnesti tisto pravo energijo in predvsem zaradi dobre obrambe precej košev doseči iz protinapadov. Pred tem so se namreč Slovenci zelo mučili na postavljeno rusko obrambo, tudi zato, ker met za tri točke ni bil tak, kot na tekmah pokala Adecco v Rogaški Slatini in Murski Soboti.

Takšno ni bilo niti sojenje, nad katerim so se Slovenci kar precej pritoževali. Večkrat tudi upravičeno, Rusi so že v prvem polčasu izvajali 22 prostih metov (Slovenci šest), do konca tekme so prišli do številke 41. A krivda za poraz leži predvsem v njihovi igri, 20 izgubljenih žog je odločno preveč. "Ko smo videli, da niso prišli s prvo ekipo, smo jih morda nekoliko podcenili. To je bilo dovolj, da so napravili razliko in povedli za 17 točk. Nato smo porabili veliko moči, da smo se približali, v končnici pa nam je zmanjkalo tudi nekaj sreče. Za nas je bilo to srečanje dobra šola. Videli smo, da moramo biti proti vsakemu nasprotniku povsem osredotočeni ter motivirani. Smo mladi fantje in ne smemo si dovoliti, da na tekmo pridemo tako ležerno," je bil samokritičen Edo Murić, ki je bil skupaj s Klobučarjem in Zoranom Dragićem najboljši strelec v slovenski vrsti.

Za Zdovca je bil prvi poraz Slovenije na četrti pripravljalni tekmi poučen. "Na takšnih srečanjih lahko vidiš igralce, kako reagirajo, ko so utrujeni in ko sodniški kriterij ni takšen, kot so ga vajeni. Povedal sem jim, da bo takšno sojenje tudi na svetovnem prvenstvu, kjer nam nihče ne bo dajal dodatne podpore, zato se je nanj potrebno navaditi. Poraz je s tega stališča dobrodošel in če smo kaj pametni, se bomo iz njega nekaj naučili," je dejal selektor, ki bo spremembe pričakoval že na današnji tekmi z Angolo. Slednja bo tekmec naših tudi na svetovnem prvenstvu v Španiji, a Zdovca to prav nič ne moti, prav nasprotno, vesel je, da bodo z igralci lahko občutili drugačen sistem igre. Kakšnih skrivalnic zaradi veliko bolj pomembnega dvoboja čez mesec dni se ne misli iti. "Goran Dragić in Erazem Lorbek tako ali tako ne bosta igrala, pa tudi v taktičnem smislu smo šele na približno 30 odstotkih, tako da se ne bo prav veliko veliko videlo," pravi glavni trener izbrane vrste.


SLOVENIJA - RUSIJA 67:70

(43:52, 30:36, 10:15) 
Luoyang - Športna dvorana. 3000 gledalcev. Sodniki: Boswell (ZDA), Wen, Zhang (oba Kitajska).

SLOVENIJA: Balažić 5 (1:2), Slokar 8 (4:6), Prepelič 6 (1:2), Murić 10 (1:1), Blažič 7, Zupan 1 (1:2), Z. Dragić 10 (2:5), D. Lorbek 6 (3:4), Klobučar 10 (5:6), Omić 4.
RUSIJA: Komolov 6 (2:3), Zaharov 9 (2:5), Saharov 7 (4:4), Vihrov 17 (5:6), Spiridonov 7 (3:5), Zarjažko 6 (2:3), Balašov 6 (4:6), Fidi 6 (4:6), Gudumak 4 (2:2), Desjatnikov 2 (2:4).
Prosti meti: Slovenija 18:28, Rusija 28:41.
Met za dve točki: Slovenija 17:28, Rusija 15:31.
Met za tri točke: Slovenija 5:20 (Prepelič, Murić, Z. Dragić, D. Lorbek, Klobučar), Rusija 4:14 (Komolov 2, Zaharov, Saharov).
Skoki: Slovenija 29 (24 + 5), Rusija 30 (24 + 6).
Osebne napake: Slovenija 30, Rusija 24.
Pet osebnih napak: Zupan (36.), Balažić (38.), Balašov (39.).

Članki iz rubrike