Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
29.07.2014 09:12:51
Deli članek:

Jure Zdovc: Fantje se ne držijo pravil

Arsen Perić

Včeraj popoldne so se reprezentanti, ki so imeli dan in pol prosto, spet zbrali na brniškem letališču ter odleteli na Kitajsko. V mestu Luoyang bodo od četrtka do ponedeljka sodelovali na Stankovićevem pokalu, na katerem jih čakajo naslednje štiri pripravljalne tekme. Seveda pa bodo ves čas turnirja ob igranju tekem tudi trenirali, selektor Jure Zdovc je na prvih treh dvobojih opazil precej napak.

Tako kot že v letih 2007 in 2010, ko je Slovenija med pripravami na evropsko oziroma svetovno prvenstvo prav tako gostovala na Kitajskem, se tudi tokrat ni bilo mogoče izogniti dvomom o smiselnosti dolge poti, soočanja s časovno razliko in posledično utrujenostjo, posebej, ker tekmeci nikoli niso (bili) tisti najvišje kakovosti. Ob razgrnitvi sporeda priprav in prijateljskih tekem se tudi pri selektorju Zdovcu ni bilo mogoče znebiti občutku, da bi se morda poti na daljni Vzhod raje izognil. A zdaj že razmišlja drugače.

"Za debate o smiselnosti je zdaj tako ali tako prepozno. Treba je najti pozitivne stvari, kar ni težko. Osredotočeni moramo biti na svoje delo. Dolga pot zame osebno ni problem, za igralce pa mora biti še manjši, saj so še mladi," pravi Zdovc, ki je spremenil mnenje tudi o velikem številu pripravljalnih srečanj. Če je pred začetkom priprav menil, da je številka 14 previsoka in da bi bilo nekaj manj dvobojev povsem dovolj, je po pokalu Adecco naravnost povedal, da je vesel tolikšnega števila tekem: "To je vseeno dobro, saj skoznje in analize, ki jih delamo, vidimo, kaj je dobro in kaj ne. Tudi igralci po tekmi najlažje verjamejo v to, kar jim govorim. Trening je vseeno lahko varljiv, tam si bolj sproščen, več si upaš, tekma pa je le druga zgodba. Na njih sem tudi sam bolj koncentriran in bolj agresiven. Skozi celotno srečanje skušam igralce držati pod pritiskom, jih opozarjati, da se stalno zavedajo, kaj od njih zahtevam in kaj delajo narobe. Ne dam jim dihati, tako se najbolje odpravljajo napake."

EGOISTIČNI VLOŽKI
Slednjih je na pokalu Adecco našel kar nekaj. "Veliko je dekoncentracije. Fantje se ne držijo pravil, ki jih treniramo, pozabljajo akcije, sledijo egoistični vložki, slaba izvedba napadov. Igralci morajo verjeti strokovnemu štabu in temu, kar od njih zahtevamo in hočemo. Pokazalo se je, da ko smo se nekaj zmenili in so tako odigrali, se je več ali manj zmeraj izteklo dobro. Ko pa so na vrsti izleti v neznano, kot jim rečem, nikoli ne veš, kako se bo končalo. Dela je še veliko. So pa igralci zdaj videli, kaj od njih zahtevam," je našteval Zdovc, ki pa ni pozabil dodati, da je to za ta čas povsem normalno in sestavni del pripravljalnega obdobja.

Ob slabostih ni pozabil tudi pohvaliti svoje varovance. "Je tudi dosti dobrih stvari. Če v napadu naredimo napako, smo hitro v dobrem obrambnem položaju, si skušamo pomagati in igralca, ki je izpadel, čim prej nadomestimo z rotacijami ostalih igralcev. S tem sem zadovoljen," je dejal selektor, ki si želi, da bi tekmeci na naslednjem turnirju sodelovali s čim močnejšimi zasedbami in bi bile tekme težje kot na pokalu Adecco. "Upam, da bodo prišli z najboljšimi ekipami. Sicer pa ne bi podcenjeval ekip, s katerimi smo igrali na prvih treh tekmah. Kanada ni slaba, Gruzija je neugodna, tudi Ukrajincev ne bi podcenjeval. Res pa je, da so vse ekipe dosti taktizirale, menjavali so peterke, razdelili minutažo. Tudi mi smo to poskušali, a vseeno smo gledali na to, da vsako tekmo dobimo," je Zdovc priznal, da je bil na domačem turnirju pomemben tudi tekmovalni uspeh.

Slovenija na Kitajskem

Jure Balažić, Jaka Blažič, Zoran Dragić, Jaka Klobučar, Matej Krušič, Domen Lorbek, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Mitja Nikolić, Alen Omić, Klemen Prepelič, Matic Rebec, Uroš Slokar, Miha Zupan