favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

nu
nu
1 29.10.2020 16:49:34

Dan, po katerem NBA ni bila NIKOLI VEČ ISTA (video)

Reuters
Na današnji dan pred 17 leti je v ligi NBA debitiral LeBron James.

Bilo je 29. oktobra 2003, ko je v ligi NBA v dresu Cleveland Cavaliersov debitiral takrat 18-letni LeBron James. V obračunu s takrat močnim Sacramentom (Bibby, Christie, Stojaković, Divac ...) je na parketu prebil skoraj 43 minut in v tem času v statistiko vpisal 25 točk, 9 podaj, 6 skokov in 4 ukradene žoge. Sedemnajst let kasneje je še vedno tu. Kralj še ne da prestola.

Od »sošolcev« z nabora 2003 jih le še peščica vztraja pod obroči. Pravzaprav poleg LeBrona Jamesa le še četverica. Carmelo Anthony, ki je zadnjo sezono prebil v dresu Portlanda, ostrostrelec Kyle Korver, ki je bil član Milwaukee Bucksov, Poljak Maciej Lampe, ki je šel po še nekaj zelencev v Bahrajn, in Argentinec Carlos Delfino, ki ga je po letu dni pokoja Jasmin Repeša zvabil v Pesaro. Vsi drugi so že končali igralske kariere. Nekateri so ostali v košarki, kot denimo Luke Walton, ki je trener Sacramenta. Ali pa 46. izbor tistega nabora Sani Bečirović, ki je športni direktor Olimpije, in 17. izbor Žarko Čabarkapa, ki isto funkcijo zaseda v Crveni zvezdi. Kendrick Perkins je strokovni komentator, drugi izbor tistega nabora Darko Miličić pa dandanes goji jabolka in četniške mite.

LeBron James je pred tedni po drugi strani osvojil še četrti prstan in pri tem še četrtič postal MVP velikega finala. Kot prvi v zgodovini lige je postal najkoristnejši igralec s tremi različnim ekipami. Tokrat s povprečjem 29,8 točke, 11,8 skoka in 8,5 podaje. V kar je bilo zanj že desetem finalu v 17 letih.



Večkrat je nastopil v velikem finalu kot pa 27 ekip v ligi. Le Lakersi (32), Celticsi (21) in Warriorsi (11) so v finalu nastopili večkrat kot danes 35-letnik iz Akrona v Ohiu. Vrhunec kariere je bil seveda naslov s Clevelandom, ko so se LeBron, Kyrie Irving, Kevin Love in ostala druščina Cavaliersov proti Golden Statu vrnili iz zaostanka z 1:3 v zmagah. Bil je to prvi naslov za Cavalierse, s katerim so končali več kot pol stoletja trajajočo sušo oziroma prekletstvo mesta Cleveland. Zdaj je po desetih letih naslov vrnil še v Los Angeles.

In ni še končal. Kljub 35 letom na grbi. Trideseta so navsezadnje nova dvajseta, kot nas učijo James, Rafa Nadal, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi … »Če bi se na igrišču srečala 27-letni LeBron in 35-letni LeBron, mislim, da bi 35-letni dominiral,« pravi 35-letni LeBron, ki ima zdaj štiri šampionske prstane. Enega manj od Bryanta in Magica, dva manj od Jordana. Ne glede na to, ali bo omenjene ujel oziroma prehitel, pa njegov obraz v vsakem primeru spada na košarkarski Mount Rushmore. Imeli ga radi ali ne, je najbolj dominanten košarkar 21. stoletja in eden največjih vseh časov. V marsikaterih očeh prvi do njegovega visočanstva Michaela Jordana. In to nikakor ni slabo oziroma malo.

Vse pa se je začelo na današnji dan pred 17 leti.

Članki iz rubrike