900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

ku
ku
0 20.05.2018 22:23:50

Še ena pravljica LUKE DONČIĆA - evropski klubski prvak in MVP finalnega turnirja (FOTO+VIDEO)

Reuters
Košarkarski Real Madrida so v finalu zaključnega turnirja evrolige v Beogradu premagali branilca naslova Fenerbahče s 85:80 (21:17, 38:40, 63:55). Za Špance je to jubilejni deseti naslov evropskega prvaka, tretji v zadnjih 38 letih, za slovenskega virtuoza Luko Dončića pa nov velik uspeh v kratki karieri.

Devetnajstletni Ljubljančan je postal sedmi Slovenec z naslovom evropskega prvaka. Pred njim so se na vrh Evrope zavihteli Jure Zdovc (1993), Rašo Nesterović (1998), Matjaž Smodiš (2001, 2006, 2008), Sani Bečirović (2007), Jaka Lakovič (2010) in Erazem Lorbek (2010).

Luka Dončić se iz Beograda vrača tudi z nazivom MVP sezone v evroligi, priznanjem za izbor v prvo peterko evrolige ter priznanjem za najboljšega mladega igralca evrolige.

Dončić je v finalu dosegel 15 točk (3 skoke, 4 podaje, indeks 17), Anthony Randolph pa je prispeval tri točke. Najboljši strelec Real Madrida je bil Fabien Causeur s 17 točkami. Na drugi strani je izstopal Italijan Nicolo Melli z 28 točkami.

"Zelo sem vesel. Vesel sem, da imam takšne trenerje, soigralce, ekipo in da se zabavam vsakič, ko stopim na parket. Ključ do uspeha je bila ekipa. Tudi v težkih časih, ko so nas pestile številne poškodbe smo verjeli vas in bili skupaj v dobrem in slabem," je po tekmi dejal Dončić.

Finale je upravičil pričakovanja in bil prava poslastica za košarkarske sladokusce. Real Madrid je vodstvo prevzel v prvi četrtini in ga držal vse do konca. Nekaj drame je bilo le v zaključku tekme, ko se je Fenerbahče približal na tri točke zaostanka.

Minuto in pet sekund pred koncem je Real Madrid vodil z 80:71. Dve napaki je tedaj storil prav Luka Dončić; najprej je žogo brez potrebe podal Jayceeju Carrollu, ki jo je izgubil, nato pa je 38 sekund pred koncem storil še svojo peto osebno napako. Brez njegove pomoči so bili branilci Real Madrida precej izgubljeni.

Jaycee Carroll, najbolj natančen izvajalec prostih metov v evroligi, je 32 sekund pred koncem zgrešil šele drugi prosti met v sezoni, Fabienu Causeurju pa se je roka še bolj zatresla, saj je bil 18 sekund pred iztekom časa kar dvakrat nenatančen s kazenske črte. Na srečo Real Madrida je žogo ujel Trey Thompkins in jo spravil skozi obroč za 83:78.

V tekmi za tretje mesto je Žalgiris premagal CSKA Moskvo z 79:77.

doncic 2
Reuters

Luka Dončić se je pri rosnih devetnajstih letih zapisal v košarkarsko zgodovino. V Evropi je dosegel praktično vse, kar se je dalo. V manj kot desetih mesecih je postal evropski prvak z reprezentanco in klubom, bil razglašen za najboljšega evropskega igralca, dobil mesto v idealni peterki evrolige ter eurobasketa 2017 in bil drugič zapored imenovan za najobetavnejšega evropskega igralca. Do konca sezone ima pred seboj še en izziv, osvojitev španskega prvenstva, nato pa ga 21. junija v Brooklynu čaka nabor lige NBA. Glede na vse dosežke mu številka ena ne bi smela uiti.

doncic 5
Reuters

luka doncic
Reuters

real 1
Reuters

doncic 1
Reuters

Članki iz rubrike